HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μεγάλο ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ για την «καρατόμηση Λοβέρδου» στο ΚΙΝΑΛ Σκανδαλίδης και Κατρίνης νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Μεγάλο ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ για την «καρατόμηση Λοβέρδου» στο ΚΙΝΑΛ Σκανδαλίδης και Κατρίνης νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης ορίστηκαν από τη Φώφη Γεννηματά νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής, στη θέση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, «με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται, κατά σειρά, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης».

Κάθε άλλο παρά αδιάφορη αφήνουν την αξιωματική αντιπολίτευση οι ραγδαίες, εσωκομματικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, οι οποίες έφεραν τη Χαριλάου Τρικούπη στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος χθες. Η απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά να καθαιρέσει από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο το βουλευτή του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδο απασχόλησε ιδιαίτερα τις χθεσινές συζητήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, παρότι η επίσημη «φωνή» του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε και την παραμικρή νύξη για τις εσωτερικές εξελίξεις του «όμορου» κόμματος, αποφεύγοντας να δυναμιτίσει οποιαδήποτε σενάρια «συνωμοσίας».

Από την άλλη, ωστόσο, η ανακοίνωση από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη των αλλαγών στο κοινοβουλευτικό οργανόγραμμα του ΚΙΝΑΛ ήρθε με απόσταση ελάχιστων λεπτών από τη δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα ethnos, του κειμένου -παρέμβασης στον εσωκομματικό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ με τις υπογραφές των Νίκου Μπίστη, Αντώνη Λιάκου, Σπύρου Δανέλλη και Παναγιώτη Παναγιώτου, κείμενο το οποίο καταλήγει: «λογική των πραγμάτων και των αριθμών επιτάσσει στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στο ΚΙΝΑΛ να γυρίσουν γρήγορα και αποφασιστικά σελίδα. στις μεταξύ του σχέσεις». Στο ίδιο κείμενο περιγράφεται ακόμη ότι «η κοινή στάση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην δίκη της Χρυσής Αυγής, η κοινή δήλωση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, μέρα 25 για το Πολυτεχνείο αποτελούν ad hoc σημαντικές πρωτοβουλίες που μπορούν να επεκταθούν σε άλλα ζητήματα με την συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων», ανοίγοντας τη βεντάλια των δυνητικών συνεργασιών για την Κουμουνδούρου. Η «ψήφος εμπιστοσύνης» από πλευράς των παραπάνω στελεχών, τα οποία στην πλειοψηφία τους συναπαρτίζουν την πρωτοβουλία «Γέφυρα», σε μια μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ ήρθε να αθροιστεί σε αυτές της «Ομπρέλας» (των «53» μαζί με την ιστορική ηγεσία), αλλά και της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας», ρεύματα ιδεών που εμφανίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25) για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» στη λογική της συγκρότησης ενός ενιαίου «αντιδεξιού» μετώπου.

«Πράσινο φως» από το Πολιτικό Συμβούλιο

Παράλληλα, το ενδεχόμενο σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων (ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ) συνοδεύεται με την επίσημη κομματική «βούλα», αφού στην Απόφαση του πολιτικού συμβουλίου, η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει και θα εντείνει την άσκηση δομικής, μαχητικής, κοινωνικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης, θα επιδιώξει το συντονισμό των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Θα διεκδικήσει τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με στόχο μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτική και κοινωνική συμμαχία. Όσο εξελίσσεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο η πολιτική αυτή εκτός από σκληρά νεοφιλελεύθερη θα γίνεται και απροκάλυπτα αυταρχική και ακραία δεξιά, τόσο η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνεται μεγαλύτερη. Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Το ΚινΑλ, το ΚΚΕ και το Μερα25».

 

Υπέρ μιας δυνητικής σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ τάσσεται αναφανδόν και η «προεδρική φρουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, με κάποιες εξαιρέσεις «πασοκογενών» στελεχών που έχουν προηγηθεί στην «μετακόμισή» τους στην Κουμουνδούρου και θεωρούν ότι η τυχόν συνεργασία κορυφής μεταξύ των δύο κομμάτων μπορεί να οδηγήσει στον παραγκωνισμό ή την εκπαραθύρωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πρωτοκλασάτα «προεδρικά» στελέχη, όπως ο βουλευτής Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, θεωρούν «επιβεβλημένο» το διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων. «Ανήκω σε αυτούς που ποτέ δεν έκλεισαν την πόρτα στο συγκεκριμένο διάλογο. Όμως, εάν αυτό πριν κάποιους μήνες ήταν επιθυμητό, σήμερα -με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση- είναι μάλλον επιβεβλημένο. Προφανώς προσβλέπω σε ένα διάλογο με την κοινωνία, τους φορείς της και τις πολιτικές δυνάμεις του Δημοκρατικού και Αριστερού χώρου. Μια τέτοια συνεργασία αποκτά δύναμη που μπορεί, όχι μόνο να αποκρούει και να ακυρώνει τις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και να εγγυηθεί ένα νέο μοντέλο αναδιανομής του πλούτου, με συνεχή μείωση των ανισοτήτων και κοινωνική ευημερία υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» δήλωσε πρόσφατα ο κ. Φλαμπουράρης σε συνέντευξή του, εξηγώντας το πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας. Παράλληλα, υπέρ της «προοδευτικής διακυβέρνησης», η οποία συμπεριλαμβάνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και φυσικά το ΚΙΝΑΛ, έχουν ταχθεί δημόσια οι Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Μπίστης.

Με εκτενείς αναφορές στα πρωτοσέλιδα του φιλικά στην Κουμουνδούρου προσκείμενου Τύπου καλύπτεται σήμερα η ρήξη μεταξύ Γεννηματά – Λοβέρδου από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρακολουθώντας στενά οι εξελίξεις. Για «καρατόμηση Λοβέρδου από τη Γεννηματά» κάνει λόγο η εφημερίδα «Αυγή», βλέποντας «νέο τοπίο» στο ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας πως «η Γεννηματά θέλει να ελέγξει το εσωκομματικό τοπίο ενόψει της εκλογής ηγεσίας και να ενισχύσει το αντιδεξιό πρόσημο, όπως είχε κάνει με τον Βενιζέλο».

 

COMMENTS