Μεγάλη Τετάρτη με κατάνυξη το Ευαγγέλιο στον Άγιο Δημήτριο Τυρνάβου

HomeΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μεγάλη Τετάρτη με κατάνυξη το Ευαγγέλιο στον Άγιο Δημήτριο Τυρνάβου

Με μόνο το φως των κεριών ο ιερέας βγάζει από το Ιερό την εικόνα του Μυστικού Δείπνου.

Αμέσως μετά τα φώτα ανάβουν μικρά παιδιά κρατούν λαμπάδες και ακούμε το Ευαγγέλιο να αφηγείται τις στιγμές πριν την αυριανή Σταύρωση.

 

Μεγάλη Τετάρτη: Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο.

Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς.

Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ’ το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια.

Άγιο Ευχέλαιο.

Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.

Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.

Η Ακολουθία του Νιπτήρος.

 

Διαβάστε όλα τα νέα του tirnavospress.gr, μπορείτε να μας βρείτε και να μας ακολουθήσετε στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.

 

Πηγή

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights