Μεγάλη Τετάρτη: Αφιερωμένη στην μετάνοια

HomeΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μεγάλη Τετάρτη: Αφιερωμένη στην μετάνοια

Η σημερινή μέρα η μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα. Σύμφωνα με το ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς ήταν καλεσμένος για φαγητό σε ένα σπίτι Φαρισαίων.

 

Η αμαρτωλή πόρνη μόλις έμαθε το που βρισκόταν ο Χριστός έτρεξε αμέσως να τον επισκεφτεί. Έτσι την ώρα που έτρωγε και συνομιλούσαν η πόρνη μπήκε στο σπίτι και πήγε προς το μέρος του. Αφού ξεκίνησε να κλαίει άνοιξε το δοχείο με το μύρο και έπεσε στα πόδια του Ιησού. Μόλις τα έπλυνε με το μύρο και τα δάκρυα της, έλυσε τα μαλλιά της και τα σκούπισε. Αμέσως ο Χριστός γύρισε προς το μέρος της και της είπε ‘’σου συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες. Η πίστη σου σε έσωσε, πήγαινε στο καλό’’.

Η εκκλησία συγκρίνει την μετάνοια της αμαρτωλής πόρνης με την προδοσία του Ιούδα καθώς εκείνη απελευθερώνεται από τις αμαρτίες της ενώ εκείνος αμαρτάνει και αποχωρίζεται τον Θεό.

Η ταυτότητα της αμαρτωλής παραμένει ένα μυστήριο γιατί αν και πολλοί αναφέρουν την Μαρία Μαγδαληνή δεν υπάρχει το όνομά της στα Ευαγγέλια. Επίσης μετά την Ανάσταση του Λαζάρου η αδερφή του Μαρία έπλυνε τα πόδια του Ιησού για να δείξει την ευγνωμοσύνη της.  Γι’ αυτό οι δυο Μαρίες συσχετίζονται με το εν λόγω γεγονός χωρίς όμως τελικά να έχουν κάποια σύνδεση με την αμαρτωλή καθώς τα ευαγγέλια διαιωνίζουν την μετάνοια της αλλά δεν διασώζουν το όνομα της.

Η εκκλησία την Μεγάλη Τετάρτη είναι ανοιχτή από το πρωί καθώς τελείται η προηγιασμένη θεία λειτουργία και το απόγευμα η ακολουθία του Ευχελαίου όπου ο ιερέας διαβάζει 7 ευαγγέλια και 7 ευχές και ευλογεί τους πιστούς με μύρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights