Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Τυρνάβου, ευρεία σύσκεψη με θέμα «Η πορεία της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δήμου Τυρνάβου – Διεκδικήσεις και παραπέρα οργάνωση του αγώνα».
Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Σεισμοπλήκτων σε συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου και συγκέντρωσε πλήθος σεισμόπληκτων κατοίκων, τοπικών κοινοτήτων και φορέων της περιοχής.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι που επλήγησαν από τον σεισμό του Μαρτίου 2021, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Η συνάντηση ξεκίνησε με εισήγηση του Δημάρχου Τυρνάβου, Στέλιου Τσικριτσή, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποκατάσταση των πληγέντων. Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι, παρά τις εξαγγελίες της κεντρικής κυβέρνησης για «άμεση επισκευή και κατασκευή νέων κατοικιών», η πραγματικότητα δείχνει ότι ελάχιστα βήματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
Σημειώθηκε επίσης ότι η ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων παραμένει στάσιμη, καθώς απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 210.000 ευρώ για 60 κτίρια, ποσό που ακόμη δεν έχει αποδοθεί παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εκπρόσωποι της Επιτροπής Σεισμοπλήκτων ανέφεραν ότι, τρεισήμισι χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι κάτοικοι του Δαμασίου και άλλων πληγέντων περιοχών παραμένουν σε προσωρινές λύσεις στέγασης, όπως κοντέινερ, ενώ μόνο δύο από τις 80 κατοικίες που είχαν προγραμματιστεί έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται.
Μάλιστα πολίτες από το Ζάρκο βρέθηκαν εκεί για να στηριχθούν από τους σεισμόπληκτους και τον Δήμο Τυρνάβου αφού όπως αναφέρουν δεν έχουν στήριξη από τον δικό τους Δήμο. Μια σεισμοπαθείς γυναίκα με πόνο και αγανάκτηση ανέφερε την δική της ιστορία λέγοντας πως μένει σε κοντέινερ και ο Δήμος της νοίκιασε μια παλιά υποθήκη για να έχει το μαγαζί της και να διαμένει.
Άλλη μαρτυρία από τα Πλατανούλια αναφέρει πως αν και μένει στο ενοίκιο γιατί το σπίτι της ήταν κόκκινο δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής επίδομα ενοικίου με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να δουλέψει στην ηλικία της για να το πληρώνει.
Οι ιδιώτες μηχανικοί που πήραν το λόγο τόνισαν ότι το μεγαλύτερο και πιο ουσιώδες πρόβλημα είναι οι καταληκτικες ημερομηνίες των ΦΕΚ που βγάζουν πολλές αιτήσεις ληξιπρόθεσμες. Οι μηχανικοί ζητούν πρώτα από όλα να δοθούν όλες οι παρατάσεις ώστε να μην μείνει κανείς εκτός της κρατικής αρωγής.
Μετά από συζήτηση πάρθηκε η απόφαση να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΑΕΦΚ στην Λάρισα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου.
Η σύσκεψη έκλεισε με απόφαση για εντατικοποίηση των πιέσεων προς την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποκατάστασης και να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών. Οι κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ζητώντας άμεση και ουσιαστική στήριξη, ώστε να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους.
Στην συνάντηση βρέθηκε ο κ. Αθανάσιος Αμάρι επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Η Πόλη που Θέλουμε που τόνισε πως βρίσκεται στο πλευρό των σεισμόπληκτων.
Ο Δήμαρχος Τυρνάβου, κλείνοντας τη σύσκεψη, επανέλαβε τη δέσμευση της δημοτικής αρχής να σταθεί στο πλευρό των πολιτών και να συνεργαστεί στενά με τις αρμόδιες αρχές για την επίλυση των προβλημάτων, ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν ουσιαστικά την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της περιοχής.