HomeΤΥΡΝΑΒΟΣΙΣΤΟΡΙΑ

Η μεγάλη ιστορία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου – Σπάνιο υλικό αποκαλύπτει ότι συστάθηκε το 1900

Η μεγάλη ιστορία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου – Σπάνιο υλικό αποκαλύπτει ότι συστάθηκε το 1900

Με αφορμή την συμπλήρωση των 10 χρόνων από τον θάνατο του μαέστρου της φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου Κυριάκου Αντωνάκου, το Tirnavospress.gr σε συνεργασία με τον Μαέστρο της Θέμη Σαμαντζή παρουσιάζει αποκλειστικά μια ιστορική αναδρομή της Φιλαρμονικής και μέσα από σπάνιο υλικό αποκαλύπτει ότι η ιστορία της ξεκινά το 1900.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες: 

  • Η Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου επανασυσταθηκε το 1964 επί δημαρχίας Δημητρίου Νασίκα.
  • Την δεκαετία του 80 ο Κυριάκος Αντωνάκος έφυγε από τον Τύρναβο και ανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Αναστασίου και ακολούθησε ο κ. Μηνάς ενώ μετά η Φιλαρμονική Λάρισας με μαέστρο τον κ. Χριστόφορο Σαμπάνη.
  • Στα τέλη του 80 η Φιλαρμονική Τυρνάβου διαλύεται.
  • Το 1993 επί δημαρχίας Δημητρίου Κουγιώνη επιστρέφει ο Κυριάκος Αντωνάκος και επανασυστήνεται η Φιλαρμονική με πρώτο κτίριο στην Λαϊκή Αγορά και εμφανίζεται για πρώτη φορά χωρίς στολές την 28 Οκτωβρίου.
  • Το 1997 ιδρύεται ο Σύλλογος Εκτελεστών μετά από απόφαση των τότε εκτελεστών της, με σκοπό να υποστηρίζει οικονομικά και υλικά η όλη προσπάθεια. Ο λόγος ήταν ότι όλα τα παιδιά δεν πληρώνονται, είναι ερασιτέχνες και το κάνουν αφιλοκερδώς, ενώ πολλές φορές ψάχνουν και τρόπους να χρηματοδοτήσουν αυτή τη προσπάθεια.
  • Το 2011 η Φιλαρμονική κλείνει από νομικό πρόσωπο. Από το 2011 ως την χρονιά που επιστρέφει διατηρείται ζωντανή από τον Σύλλογο Εκτελεστών χωρίς να λείψει από τις υποχρεώσεις της, με μια συνδρομή των 5 ευρώ ώστε να πληρώνονται τα έξοδα. Πρόεδρος του Συλλόγου εδώ και 10-15 χρόνια είναι ο κ. Νίκος Ζαχαρακούλης.
  • 20 Νοεμβρίου 2013 πεθαίνει ο κ. Κυριάκος Αντωνάκος όπου έκλεισε 10 χρόνια φέτος και το παρόν άρθρο – αναδρομή αφιερώνεται στην μνήμη του.
  • Το 2019 επί δημαρχίας Παναγιώτη Σαρχώση έχει ολοκληρωθεί η πολυπόθητη τροποποίηση του οργανισμού του δήμου και επανέρχεται η Φιλαρμονική οπου πλέον υπάγεται στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού.
  • Το 2016 είναι μια σημαντική χρονιά αφού μετά από αίτηση του Συλλόγου Εκτελεστών στο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η δημιουργία μουσικών εργαστηρίων με σκοπό τη διδασκαλίας της λαϊκής, παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.

Δείτε εδώ σπάνιο φωτογραφικό υλικό:

 

Το 2019 η Φιλαρμονική ήταν καλεσμένη στον Δήμο Τρικκαίων και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελεστών του Δήμου Οδυσσέας Τράντος, στην έρευνα που έκανε με σκοπό να γράψει ένα βιβλίο για την Φιλαρμονική των Τρικάλων ανακάλυψε μια φωτογραφία στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής η οποία απεικονίζει την Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου το 1913. 

Οι βασικές πληροφορίες όπως αναφέρουμε πιο πάνω ήταν πως η Φιλαρμονική δημιουργήθηκε το 1964, με μερικές φήμες πως προϋπήρχε χωρίς να είναι βέβαιο.

Με αφορμή αυτή την ανακάλυψη , ξεκίνησε μια έρευνα για την ιστορία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου. Με τις προσπάθειες στα πλαίσια της έρευνας ενός σπουδαστή του Τμήματος Μουσικών σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και εκτελεστή της Φιλαρμονικής μας, του Κωνσταντίνου Τσιγάνη, βρέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν πως έγινε συναυλία της Φιλαρμονικής στις 5 Φεβρουαρίου του 1909 στο Παρθεναγωγίο της πόλης του Τυρνάβου, ότι το 1908 υποδέχτηκε τους νεότουρκους, ότι υπήρξε λαχειοφόρος στην οποία έκαναν για την αγορά των μουσικών οργάνων, και ότι τα ονόματα των αρχιμουσικών ήταν ο κ. Σαρέας, ο κ. Λεβέντης και ο Λοχαγός του Πεζικού Αχιλλέας Ριγόπουλος.

neotourkoi

tirnavos filarm

Πιθανή ημερομηνία που συστάθηκε η Φιλαρμονική είναι το 1900 αλλά πιθανόν και νωρίτερα. Αυτό αποδεικνύει πως είναι μια από τις παλαιότερες σε όλη την Θεσσαλία αλλά και σε όλη τη χώρα!

filarm

filarmon

Από το ιστορικό αρχείο και τις ανέκδοτες φωτογραφίες που παρουσιάζουμε, φανερώνεται πως η Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης, ενώ κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους εορτασμούς των εθνικών επετείων, διότι χωρίς Φιλαρμονική καμία παρέλαση δεν θα ήταν ίδια.

Τα νέα παιδιά της πόλης αγαπούν την Φιλαρμονική και συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν μέσα από τα εργαστήρια της πράγμα που δείχνει πως το μέλλον της είναι σίγουρο, ενώ πέρα από τις λιτανείες και τις παρελάσεις, δημιουργεί αμέτρητες εκδηλώσεις και φεστιβάλ βάζοντας το λιθαράκι της στον Πολιτισμό της πόλης.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.