HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος με Υφυπουργό Περιβάλλοντος: Επιτέλους οριοθέτηση των χρήσεων γης! Προϋπόθεση ανάπτυξης!

5,8 εκ. ευρώ για μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στον νομό

Μάξιμος με Υφυπουργό Περιβάλλοντος: Επιτέλους οριοθέτηση των χρήσεων γης! Προϋπόθεση ανάπτυξης!

«Η ανάπτυξη του τόπου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την προσέλκυση νέων. Βασική, όμως, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο που θα οριοθετεί και θα καθορίζει τις χρήσεις της γης, οι οποίες μέχρι σήμερα συχνά δεν είναι ξεκάθαρες και συνιστούν αναπτυξιακή τροχοπέδη. Γι’ αυτό και είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο μέσω του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” προωθεί την επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού, που πιστεύω ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».  

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά

 

Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος στον Θεσσαλό πολιτικό, το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» έχει ως στόχο την επίσπευση ολοκλήρωσης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) σε τέσσερις (Α’,Β’,Γ’ και Δ’) κύκλους αναθέσεων, τα οποία καθορίζουν σε πάνω από το 70% της επικράτειας στη χώρα, τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, τις περιοχές προστασίας, τις περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, τις οριοθετήσεις ρεμάτων, τις περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων και τα δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Επιπλέον, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/46758/1060 απόφασή του (ΦΕΚ Β/2406/16-5-2022), καταρτίζεται το Γ΄ τμήμα των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που σημαίνει ότι ξεκινά η διαδικασία για την εκπόνηση, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, των μελετών για εβδομήντα έξι Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) και τρία Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. 

Σε ότι αφορά στον νομό Λάρισας θα διατεθούν συνολικά 5.843.690,7 ευρώ για να πραγματοποιηθούν οι μελέτες για Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στους δήμους, Λάρισας (ΔΕ Λαρισαίων, Γιάννουλης, Κοιλάδας) με προϋπολογισμό 667.472,9 ευρώ, Ελασσόνας (ΔΕ Ελασσόνας, Λιβαδίου, Ολύμπου, Ποταμιάς, Σαρανταπόρου) με 1.276.656,28 ευρώ, Κιλελέρ (Δ.Ε Νίκαιας, Αρμενίου, Κιλελέρ, Κραννώνος) με 862.381,99 ευρώ, Φαρσάλων (ΔΕ Φαρσάλων) με 530.769,69 ευρώ, Αγιάς (ΔΕ Αγιάς, Ευρυμενών, Λακέρειας, Μελιβοίας) με 1.000.032,07 ευρώ και Τεμπών (ΔΕ Μακρυχωρίου, Αμπελακίων, Γόννων, Κάτω Ολύμπου και Νέσσωνος) με 873.128,76 ευρώ. Όπως διευκρίνισε, η επιλογή των Δημοτικών Ενοτήτων που μετέχουν σε κάθε κύκλο αναθέσεων έχει προκύψει με βάση τα αιτήματα των δήμων που έχουν υποβληθεί στο ΥΠΕΝ και το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. 

 

Αστικές αναπλάσεις

Ο κ. Ταγαράς ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Χαρακόπουλο για το Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις, κατόπιν αιτημάτων των δήμων, σε δημόσιους χώρους, όπως αναπλάσεις ιστορικών κέντρων και υποβαθμισμένων περιοχών, επαναχρησιμοποίηση του κτιριακού αποθέματος των πόλεων, δημιουργία δικτύων ήπιας μετακίνησης, ανάπλαση περιοχών με διαδρομές νερού και χώρους πρασίνου, καθώς και εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας. Σε αυτό το πρόγραμμα έχουν εγκριθεί τα έργα, Στρατηγικές αστικές παρεμβάσεις «Διαχρονικοί βηματισμοί» (πολιτιστική διαδρομή) του δήμου Λαρισαίων με ποσό 8 εκατ. ευρώ και «Όλυμπος-Δήμος Ελασσόνας» του ομώνυμου δήμου με ποσό 1.620.705,17 ευρώ.

[quads id=5]