HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος στο TRT: Ένα κύμα ανορθολογισμού και άρρωστης θρησκοληψίας επιδεινώνει την πανδημία

Μάξιμος στο TRT: Ένα κύμα ανορθολογισμού και άρρωστης θρησκοληψίας επιδεινώνει την πανδημία

«Δε θέλω να μασήσω τα λόγια μου, υπάρχει ένα κύμα ανορθολογισμού που επηρεάζει ένα μέρος της ευρωπαϊκής, της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Θεωρίες συνομωσίας που διακινούνται και αναπαράγονται και εύκολα υιοθετούνται  από κάποιους.

Υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος  θα έλεγα, με μια άρρωστη θρησκοληψία, παρασύρεται από ανεύθυνες τοποθετήσεις και βρισκόμαστε σε αυτή την οριακή κατάσταση». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο TRT Radio 95,1 και τη δημοσιογράφο κ. Βάσω Οικονόμου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε επίσης ότι «είχα την ευκαιρία να δω τον Αρχιεπίσκοπο προχτές και είχαμε μια εκτενή συζήτηση και για το ζήτημα  της αντιμετώπισης της πανδημίας και την υπεύθυνη στάση που υιοθετεί η εκκλησία  της Ελλάδος. Άλλωστε, πρώτος το μήνυμα το είχε δώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λέγοντας ότι δεν κινδυνεύει η πίστη, κινδυνεύουν οι πιστοί!

Και ξέρετε, με αφορμή και την προσπάθεια που καταβάλλει ευθαρσώς ο  ποιμενάρχης μας, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και  Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος πρωτοστάτησε και αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για την εκκλησία της Ελλάδος και όχι μόνο, μνημόνευσα την πρωτοβουλία του για την τοποθέτηση κινητών μονάδων εμβολιασμού έξω από τους ναούς και στο Διεθνές Χριστιανικό Συνέδριο που έγινε πρόσφατα στη Μόσχα».

 

Μη μιλούν για “αγροτικό πετρέλαιο” αυτοί που το κατάργησαν!

Ερωτηθεί για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης. Είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Είναι 168 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί άμεσα. Ανακοινώθηκε, επίσης, από τον πρωθυπουργό και θα δοθεί για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια -είχε διακοπεί στη περίοδο των διακυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-, αγροτικό πετρέλαιο. Ακούγεται η κριτική ότι είναι πετσοκομμένο, ότι δεν είναι για το σύνολο των αγροτών.

Να δεχτώ τις παρατηρήσεις αυτές από τους ίδιους τους αγρότες, όχι όμως από την αξιωματική αντιπολίτευση που ήταν αυτή που το κατήργησε. Και βεβαίως είναι και το πρώτο θετικό βήμα για να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα το αγροτικό πετρέλαιο, γιατί έχουμε και εκτόξευση του ενεργειακού κόστους διεθνώς.

Δεν αφορά μόνο εμάς και δεν έχει να κάνει μόνο με το πετρέλαιο. Και στο φυσικό αέριο οι τιμές έχουν ανέβει και στη ΔΕΗ έχουν ανέβει και εκεί υπάρχουν παρεμβάσεις».

 

Ερώτημα ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι «η πλειοψηφία όσων αποχώρησαν από την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον τι θα γίνει με την αλλαγή ηγεσίας, αν θα υπάρχει επαναπατρισμός, και σε ποιον βαθμό, ψηφοφόρων που πήγαν πρωτίστως στο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα επιστρέψουνε στο ΠΑΣΟΚ. […]

Αυτές οι διαδικασίες της άμεσης εκλογής -οι οποίες είναι καινούργιες, ουσιαστικά ξεκίνησαν όταν ετέθη ζήτημα ηγεσίας μετά την αποχώρηση του Κώστα Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και υιοθετήθηκαν στην πορεία και από τη ΝΔ και από άλλους- έχουν το θετικό ότι ψηφίζει περισσότερος κόσμος. Ωστόσο, στα συντεταγμένα κόμματα κατά την άποψή μου πρέπει να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες.

Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει τουλάχιστον να είναι κάποιος μέλος ενός κόμματος για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Τώρα αν μπορεί να προσέρχεται ο καθείς, είναι ζήτημα τι στόχους μπορεί να έχει ή αν μπορούν και άλλα κόμματα να επηρεάζουν το όποιο αποτέλεσμα ηγεσίας σε ένα άλλο κόμμα».

 

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ενίσχυση της άμυνας

Όσον αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πολιτεύεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σχεδιασμό. Δεν επενδύει μόνο στη διπλωματία. Πραγματικά είναι ευτύχημα για τη χώρα, ότι έχει υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Δένδια, που χειρίζεται με εξαιρετική μαεστρία την εξωτερική πολιτική της χώρας, ασκεί μια πολύπλευρη, πολυδιάστατη  εξωτερική πολιτική, προχωρώντας σε συμμαχίες με μια σειρά χωρών […]

Η χώρα χτίζει συμμαχίες και ενισχύει την άμυνά της. Στον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εσείς θα θυμόσαστε, είχα αφιερώσει όλη την ομιλία μου, μόνο στην ανάγκη αύξησης των δαπανών του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, για την αγορά εξοπλισμών. Τότε κάποιοι, ακόμα και από εφημερίδες που στηρίζουν την κυβέρνηση, είχαν μιλήσει για φιλοπολεμικό προφίλ  και μιλιταριστικές απόψεις».

 

“Καμπανάκι” για μεταναστευτικό

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, επισήμανε ότι «είναι θετικό ότι μετά την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος Έβρος στα Β/Α σύνορα της Ευρώπης, στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, κατανοούν ακόμα περισσότερο και η ΕΕ αλλά και οι χώρες του λεγόμενου Visegrad, τη σημασία που έχει το μεταναστευτικό πρόβλημα, ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής λύσης.

Αυτό φωνάζαμε πριν δύο χρόνια εμείς εδώ στον Έβρο και η χώρα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, γιατί δεν επέτρεψε την απόπειρα εισβολής, γιατί ήταν ουσιαστικά εισβολή, ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση, από την τουρκική ηγεσία, η είσοδος χιλιάδων μεταναστών, ουσιαστικά καταργώντας de facto τα σύνορα της  Ελλάδος και της ΕΕ. […]

Είναι θετικό, λοιπόν, ότι η δεύτερη επιχείρηση εισβολής στην ευρωπαϊκό έδαφος, αυτή τη φορά από τα σύνορα της Πολωνίας ή από τις Βαλτικές χώρες, ευαισθητοποιεί ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και θέλω να πιστεύω ότι θα λειτουργήσει και ως ένα ηχηρό καμπανάκι πια, για τη λήψη σοβαρών κοινών πολιτικών στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικού προβλήματος στην ΕΕ».

 

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: