HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος με Τριαντόπουλος: Στην κυβέρνηση άκουσαν το δίκαιο αίτημα των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων

Επιχορήγηση επιχειρηματιών σε Αμούρι, Πραιτώρι, Μαγούλα, Βλαχογιάννι - Ποιες οι προϋποθέσεις της επιχορήγησης και οι διαδικασίες αιτήσεων

Μάξιμος με Τριαντόπουλος: Στην κυβέρνηση άκουσαν το δίκαιο αίτημα των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων

“Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε  Αμούρι, Πραιτώρι,  Μαγούλα και Βλαχογιάννι που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές”

 

«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την ένταξη ακόμη τεσσάρων κοινοτήτων στη Δράση “Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές”. Μετά το Δαμάσι και το Μεσοχώρι, όπως με ενημέρωσε ο φίλος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, στη Δράση εντάχθηκαν το Αμούρι, το Πραιτώρι, η Μαγούλα και το Βλαχογιάννι.

Γι’ αυτό και τον ευχαρίστησα για την θετική ανταπόκρισή του στο ζήτημα που του είχα θέσει από την πρώτη στιγμή (27.04.22) που ανακοινώθηκε πως στο πρόγραμμα θα εντάσσονταν μόνον δύο κοινότητες που είχαν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021. Αναμφίβολα, η απόφαση αυτή, που αποδεικνύει ότι στην κυβέρνηση έχουν ευήκοα ώτα, θα ανακουφίσει οικονομικά τις επιχειρήσεις των κοινοτήτων αυτών σε μια, ούτως ή άλλως, δύσκολη συγκυρία».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την κρατική αρωγή και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο αρμόδιος υφυπουργός ενημέρωσε τον κυβερνητικό βουλευτή ότι στην απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής σημειώνεται ότι αξιολόγησε το αίτημα του Δήμου Ελασσόνας, λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τα αποτελέσματα των αυτοψιών που έχουν διενεργηθεί στις εν λόγω Κοινότητες, δηλαδή τον αριθμό και βαθμό βλάβης των κτιρίων, τόσο σε απόλυτα, όσο και σε σχετικά μεγέθη.

Ειδικότερα, η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι Κοινότητες που είχαν το μεγαλύτερο αριθμό κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν ως “κίτρινα” και “κόκκινα”, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό κτιρίων που επλήγησαν σε σχέση με το σύνολο των κτιρίων,

ήταν οι Κοινότητες Αμουρίου, Πραιτωρίου, Μαγούλας και Βλαχογιαννίου, εισηγήθηκε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων την ένταξη των τεσσάρων αυτών Κοινοτήτων του Δήμου Ελασσόνας στην περίμετρο της Δράσης “Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές”. 

 

Προϋποθέσεις Επιχορήγησης και διαδικασίες αιτήσεων

Όπως έγινε γνωστό, αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις επιχορήγησης μέσω της Δράσης, καθώς και τις σχετικές προσκλήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον ιστότοπο https://www.espa.gr/el/Pages/ProclamationsFS.aspx?item=5541 . 

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis και αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει επεκταθεί μέχρι τις 02/11/2022 (ώρα 15:00). 

Η καταβληθείσα δημόσια χρηματοδότηση προορίζεται για την κάλυψη μελλοντικών επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών και ειδικότερα για περίοδο έξι (6) μηνών από την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης.

Οι ενδεικτικές λειτουργικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ενέργειας, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, κλπ., δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, κλπ.), δαπάνες προβολής και δικτύωσης (σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων, αφισών,

διαφημιστικές καταχωρήσεις, έξοδα συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις, εταιρική ιστοσελίδα/δημιουργία ή/και αναβάθμιση, κλπ.), δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού (ενσώματου και άυλου), μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης.

[quads id=5]