HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος στη Βουλή: Η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει τις σχέσεις κράτους-πολίτη

Μάξιμος στη Βουλή: Η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει τις σχέσεις κράτους-πολίτη

«Οι μεταρρυθμίσεις του διδύμου Πιερρακάκη-Λιβάνιου, ημέρα την ημέρα, διαχέονται σε όλο και περισσότερους τομείς, όπως γίνεται και στο επίπεδο των ‘‘Έξυπνων Πόλεων’’. Τελικά, συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ζωής μας, στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Και είναι ένα έργο, το οποίο θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να το στηρίξουμε, ανεξάρτητα από πολιτικές συμπάθειες ή αντιπαλότητες».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην εισαγωγική του παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία προεδρεύει, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, για τα έργα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ο.Τ.Α.» και «Έξυπνες Πόλεις», που βρίσκονται υπό υλοποίηση. Στη συνεδρίαση παρενέβη διαδικτυακά και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην παρέμβασή του επισήμανε ότι «όπως είχα την ευκαιρία να πω και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Λάρισα, πιστεύω ότι αυτό που συντελείται στον χώρο της ψηφιοποίησης του κράτους είναι πραγματικά μια επανάσταση.

Μία επανάσταση που γίνεται σιωπηρά, με σχέδιο και γνώση και αλλάζει ριζικά τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη και εν τέλει αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής όλων των κατοίκων της χώρας. Η επιτάχυνση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους δεν έχει προηγούμενο και οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι βρέθηκε ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση. Αρκεί να αναλογιστούμε πως θα ήταν η ζωή όλων μας στη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας με τα αναγκαία μέτρα αυτοπεριορισμού, αν δεν είχαμε όλες αυτές τις εφαρμογές που επέτρεψαν να συνεχίζονται οι καθημερινές μας δραστηριότητες».

 

567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές!

Στην εισήγησή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε πάνω από 1.400 υπηρεσίες, αυτή τη στιγμή, στο gov.gr.» και ότι «οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν εκτοξευθεί. Ξεκινώντας από τα 8,8 εκατ. το 2018, τα 34 εκατ. το 2019, τα 94 εκατ. το 2020 και τα 567 εκατ. το 2021». 

Επίσης, υπογράμμισε ότι τρέχουν ή θα τρέξουν τα εξής προγράμματα:

α. Των “έξυπνων πόλεων”, ύψους 320 εκατ. ευρώ για τους 332 δήμους της χώρας. Τα 90 εκατομμύρια είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τους μεγαλύτερους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, ενώ τα υπόλοιπα 230 εκατομμύρια καλύπτονται από το νέο ΕΣΠΑ.

β. Της αναβάθμισης των ΚΕΠ, το οποίο θα τρέξει άμεσα.

γ. Της κάλυψη των wifi σε όλη τη χώρα σε 2.600 διαφορετικές τοποθεσίες.

δ. Της ψηφιοποίησης των ΔΕΥΑ, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη νερού, με το ποσό να υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Καταλήγοντας ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα μπαίνει σε ένα διεθνή χάρτη και πλέον οι κυβερνήσεις, ακόμη και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, απευθύνονται σε εμάς για να μάθει πως στήσαμε κάποιες από αυτές τις αλλαγές».

 

Η Ελλάδα δεν είναι ψωροκώσταινα…

Μετά την παρέμβαση Πιερρακάκη ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ακούσαμε αισιόδοξα πράγματα και προαναγγείλατε και νέο πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός ο τρόπος που κλείσατε. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι η “ψωροκώσταινα” άλλων δεκαετιών, αλλά, πια, μπορεί και να εξάγει τεχνογνωσία».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

[quads id=5]