HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος στη Βουλή: Μέτρα σε βάθος εικοσαετίας για τη στήριξη πληγέντων από σιδηροδρομικά δυστυχήματα

Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλους τους γεωπόνους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μάξιμος στη Βουλή: Μέτρα σε βάθος εικοσαετίας για τη στήριξη πληγέντων από σιδηροδρομικά δυστυχήματα

Την επέκταση σε βάθος εικοσαετίας των μέτρων για τα θύματα σιδηροδρομικών δυστυχημάτων, την επίλυση των ζητημάτων ασφαλούς διέλευσης των γραμμών εντός του αστικού ιστού της Λάρισας και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων Γεωπονικών Τμημάτων μετά τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από το βήμα της βουλής. 

 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, επανήλθε στην ομιλία του στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη σε αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση της οδού Κάρλας, την 1η Φεβρουαρίου του 2004 στη Λάρισα, αναφέροντας ότι η μόνη από τις τρεις αδελφές που επέζησε, δεν είχε από πλευράς του ΟΣΕ καμία «σοβαρή στήριξη, παρά μόνον ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό μετά από δικαστικό αγώνα του πατέρα του κοριτσιού. Επιπλέον, σε αίτημα του πατέρα, η ενήλικη πλέον κοπέλα να διοριστεί στον ΟΣΕ, η απάντηση του οργανισμού ήταν ψυχρά και γραφειοκρατικά αρνητική σε μια οικογένεια που ξεκληρίστηκε λόγω μιας αφύλακτης διάβασης. Ευελπιστώ», υπογράμμισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, «η ρύθμιση που αναμένεται την Μεγάλη Εβδομάδα για την επέκταση των μέτρων στήριξης των πληγέντων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών να είναι σε βάθος εικοσαετίας, ανακουφίζοντας όλους όσοι βίωσαν τον πόνο τέτοιων ατυχημάτων».

 

Μελέτη ΑΠΘ για γραμμές στη Λάρισα 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ένα μέτρο, που πρέπει να ληφθεί, και το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές είναι οι σιδηροδρομικές γραμμές να μη είναι εντός του αστικού ιστού όπου αυτό είναι εφικτό. Όπως συμβαίνει στη πόλη της Λάρισας. Είτε με την υπογειοποίησή τους είτε με την παράκαμψη της πόλης. Είχα και προσωπικά στο παρελθόν συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΣΕ για την δημιουργία ανισόπεδων διαβάσεων εκεί που περνά η γραμμή του τρένου, καθώς υπήρχαν προμελέτες. Τελικά προκρίθηκε η εκπόνηση νέας μελέτης, για τη βέλτιστη λύση, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα υποδείξει ποια από τις τρεις λύσεις είναι η ενδεδειγμένη. Επιτέλους, όμως, πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, να μην κινδυνεύουν άλλοι συμπολίτες μας από τη διέλευση των τραίνων μέσα στην πόλη».

 

Επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνων 

Ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε και πάλι εκτενώς στο ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων από τα νεοσυσταθέντα γεωπονικά τμήματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε «όλοι θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προχώρησε στη συγχώνευση των Τ.Ε.Ι. με Πανεπιστήμια με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς προεργασία και χωρίς καμία πρόνοια για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων από τα νέα Τμήματα. Σε λίγες μέρες επίκειται ορκωμοσία αποφοίτων και, ευτυχώς σήμερα, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο λύνεται και αυτό το πρόβλημα. Όμως, όπως, επισημαίνουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές αυτών των τμημάτων -μεταξύ των οποίων και από τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- χρειάζεται επαναδιατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου 126 με ονομαστική αναφορά και των Τμημάτων Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, και Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως ακριβώς ισχύει και για τα δύο παλαιότερα Τμήματα της Σχολής». Μάλιστα, κατέθεσε στα πρακτικά το σχετικό ομόφωνο ψήφισμα της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και ανάλογο υπόμνημα του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το οποίο ζητείται η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ως δασολόγων.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/7ebWXUSKMJ8

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.