HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος σε Έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου: Αναγκαία πιο γρήγορα βήματα θεραπείας των προσφυγών στο ΕΔΔΑ

Μάξιμος σε Έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου: Αναγκαία πιο γρήγορα βήματα θεραπείας των προσφυγών στο ΕΔΔΑ

Κτιστάκις: Η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα των κρατών με προσφυγές…

 

«Από όσα μας παρουσιάσατε, φαίνεται πως παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει και τα οποία ανέλυσε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώτσηρας, είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και με όσο πιο ταχείς ρυθμούς μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Δεν μας περιποιεί αναμφίβολα τιμή το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις περισσότερες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σίγουρα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα από πλευράς μας για να θεραπευτούν οι αιτίες που οδηγούν σε αυτές τις προσφυγές». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των  Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση από τον Έλληνα Δικαστή του ΕΔΔΑ κ. Ιωάννη Κτιστάκι: «Η θέση σε ισχύ του 15ου πρόσθετου πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Ελλάδα». 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε «θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η Ελλάδα δε μπορεί να συγκρίνεται με τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν είναι καν μέλη της ΕΕ. Ευλόγως, η χώρα θα πρέπει να συγκρίνεται στις επιδόσεις της με τις χώρες της ΕΕ και δη την πρώτη μαγιά των χωρών της».   

 

Αναμένεται η θεσμοθέτηση του εθνικού ένδικου βοηθήματος

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφέρθηκε επιγραμματικά στα στοιχεία που έδωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας «όσον αφορά στη βελτίωση των δεικτών που κατατάσσουν τη χώρα μας μεταξύ των “μαύρων προβάτων” στις ανεκτέλεστες αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Με βάση τα στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν, στο τέλος του 2021 ο συνολικός αριθμός ανεκτέλεστων Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την Ελλάδα ανερχόταν σε 87, ένας αριθμός που όπως είπε ο κ. Κώτσηρας, βρίσκεται σε επίπεδο ιστορικού χαμηλού για τη χώρα μας σε επίπεδο ανεκτέλεστων αποφάσεων».

Επίσης, επισήμανε ότι «μπορεί η διακομματική πρόταση νόμου που καταθέσαμε, να μην ευτύχησε να γίνει αποδεκτή, ωστόσο, νομίζω ότι παρήγαγε θετικά αποτελέσματα, θέτοντας εμφαντικά στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της συμμόρφωσης της χώρας στις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Ήδη, στην κατεύθυνση όσων θέταμε στην πρόταση νόμου για την ευθυγράμμιση της εθνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων Ανθρώπου, έχουν νομοθετηθεί ρυθμίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, επίκεινται αλλαγές και στους σωφρονιστικούς κώδικες, όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Στέλιος Κουτνατζής. Εκεί αναμένεται και η θεσμοθέτηση του εθνικού ένδικου βοηθήματος, που είναι ένας από τους βασικούς λόγους προσφυγών, καταδικών και προστίμων για τη χώρα. Και προς τούτο έχουμε απευθύνει πρόσκληση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, για να μας ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας».

 

Οι εκκρεμούσες προσφυγές κατά Ελλάδος στο ΕΔΔΑ  

Ο κ. Κτιστάκης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι σήμερα «εκκρεμούν 2.214 ατομικές προσφυγές κατά της Ελλάδας, πολύ περισσότερες από εκείνες που εκκρεμούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Εξ αυτών οι 1782- ποσοστό 81% αφορούν αποκλειστικά τις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Οι υπόλοιπες περίπου 432 τον αριθμό αφορούν όλα σχεδόν τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης αλλά πάντως ξεχωρίζουν εκείνα που αφορούν τη μη συμμόρφωση της διοίκησης στις εθνικές δικαστικές αποφάσεις, αυτές για την αστυνομική βία, την ελευθερία έκφρασης και τα περιουσιακά δικαιώματα. […] Συγκριτικά οι ανωτέρω 2.214 εκκρεμείς προσφυγές αποτελούν άνω του 3% του συνόλου των εκκρεμών προσφυγών οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 70.150 στο Στρασβούργο από το σύνολο των 47 κρατών. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους κάθε χρόνο κατατίθενται πάνω από 40.000 πρόσφυγες στο Στρασβούργο ενώ στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου της ΕΕ κατατίθενται μόλις 1.700 κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, είναι πολύ μεγαλύτεροι αριθμοί στο Στρασβούργο. Η Ελλάδα, βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των συμβαλλόμενων κρατών με τις περισσότερες εκκρεμείς προσφυγές». 

 

Αλλαγές στους σωφρονιστικούς κώδικες 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση του Έλληνα δικαστή στο ΕΔΔΑ σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς θεραπεύουμε αυτήν την αιτία προσφυγών και όσον αφορά τις ουσιαστικές συνθήκες κράτησης που έχουν να κάνουν με την ανάγκη να έχουμε πιο σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα, να μην υπάρχει αυτός ο υπερπληθυσμός που γεννά τις προσφυγές αυτές και, βεβαίως, η θεσμοθέτηση του εθνικού ένδικου βοηθήματος, για το οποίο τόση συζήτηση έχουμε κάνει στην Επιτροπή μας, η θέσπιση του οποίου θα μειώσει κατακόρυφα, πιστεύω, τις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επ’ αυτού έχουμε ζητήσει ήδη και εγγράφως να ενημερωθούμε από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για να δούμε πότε, όπως είπα και στην εισηγητική μου τοποθέτηση, θα είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να φέρει τις αλλαγές στους σωφρονιστικούς κώδικες».

 

Καμία δικαιολογία στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος της Επιτροπής, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «στην Ουκρανία ποδοπατήθηκε το διεθνές δίκαιο και βασικές του αρχές, όπως είναι η έννοια της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Η εισβολή του ρωσικού στρατού πραγματοποιείται έναντι ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και κανένα επιχείρημα δεν επαρκεί για να την δικαιολογήσει. Η διεθνής κοινότητα και ιδιαιτέρως η Ευρώπη, η οποία διατηρεί ως κορωνίδα των αξιών της τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δεν μπορεί να μένουν αδιάφορες στο δράμα των αμάχων της Ουκρανίας, που υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου». 

Τέλος, επισήμανε ότι «μόνη συνετή λύση για την Ουκρανία είναι η κατάπαυση του πυρός και η επίτευξη άμεσης συμφωνίας, βάσει των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου, που θα αποτελεί και απάντηση προς όλους τους οπαδούς του σύγχρονου αναθεωρητισμού».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις του κ. Χαρακόπουλου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: https://youtu.be/59lRoSBpe5E και https://youtu.be/bmWBJCAnlWg