HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος προς ΣΘΕΒ: Πολιτική σταθερότητα για σταθερή ανάπτυξη

Μάξιμος προς ΣΘΕΒ: Πολιτική σταθερότητα για σταθερή ανάπτυξη

Αρωγή στις επιχειρήσεις για την ενεργειακή κρίση

 

«Η ομαλότερη και ταχύτερη υπέρβαση της παρούσας δοκιμασίας είναι βέβαιο ότι, εφόσον διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα, θα μας επιτρέψει να μπούμε στην οδό μιας σταθερής ανάπτυξης, με ατμομηχανή την υγιή επιχειρηματικότητα».

Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του στον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), με αφορμή την ετήσια Γενική του Συνέλευση. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί, υπογραμμίζει «, τον ουσιαστικό ρόλο που έχει η επιχειρηματική πρωτοβουλία στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ξεκάθαρη στόχευση και παρά τον κυκεώνα γεγονότων που απέτρεψαν την απρόσκοπτη ανάπτυξη της οικονομίας την τελευταία τριετία, κυρίως λόγω της πανδημίας και των αναγκαίων μέτρων περιορισμού της, κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα κλίμα σταθερότητας, το οποίο αναγνωρίζεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τομές και οι διαρθρωτικές αλλαγές που εισήχθησαν, είχαν σαφή φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό, γεγονός που αποδεικνύεται από την πληθώρα των επενδυτικών πρωτοβουλιών, και μάλιστα από παγκόσμιους κολοσσούς, στην Ελλάδα.

Μοτίβο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η μείωση των φόρων και των γραφειοκρατικών εμποδίων που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Ωστόσο, η Γενική σας Συνέλευση λαμβάνει χώρα, σε μια δραματική περίοδο για την παγκόσμια κοινότητα, που επηρεάζει καταλυτικά και το οικονομικό γίγνεσθαι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, και οι αλματώδεις αυξήσεις που αυτός επιφέρει στις τιμές της ενέργειας, αλλά και σε μια σειρά πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων, μας οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό, επιβράδυνση των ρυθμών της ανάπτυξης, περιορισμό της κατανάλωσης, ελλείψεις αγαθών ακόμη και στην απειλή ενός αναπάντεχου επισιτιστικού ζητήματος. 

Στο ασταθές αυτό περιβάλλον, που όλοι ευχόμαστε να τερματιστεί σύντομα, με την παύση του αιματηρού πολέμου στο ουκρανικό έδαφος, είμαστε υποχρεωμένοι να οργανώσουμε τις άμυνές μας με τον ορθολογικότερο τρόπο.

Κι αυτό ισχύει τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, που οφείλουν να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους σύμφωνα με τις τρέχουσες αντίξοες συνθήκες, όσο και για το κράτος που πρέπει να σταθεί αρωγός στην επιχειρηματικότητα, με τον επιτυχημένο τρόπο που έπραξε, άλλωστε, και στα δύσκολα δύο προηγούμενα χρόνια.

Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι αναγκαίο η ΕΕ να επιδείξει τα αντανακλαστικά αυτά που θα προστατέψουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η κρίση της ενέργειας».