HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΑΞΙΜΟΣ: Να μην παρασυρόμαστε από ανεύθυνες φωνές Διαδικτύου και “πνευματικούς”

ΜΑΞΙΜΟΣ: Να μην παρασυρόμαστε από ανεύθυνες φωνές Διαδικτύου και “πνευματικούς”

«Νομίζω ότι δε θα ήταν ηθικά σωστό να τιμωρηθούνε όσοι έχουν καταφύγει στον εμβολιασμό, που είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί κάποιοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, ή γιατί έχουν φοβίες, ή γιατί έχουν εμμονές, ή γιατί παρασύρονται από θεωρίες συνομωσίας, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Η οικονομία της χώρας επίσης θα είχε σημαντικές επιπτώσεις εάν είχαμε και πάλι ένα lockdown καθολικό». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον ASTRA TV και στην εκπομπή “Συμβαίνει Τώρα” με την δημοσιογράφο κ. Βάσω Σαμακοβλή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «από ένα σημείο και πέρα υπάρχει και η αίσθηση της ατομικής ευθύνης. Η πολιτεία είχε το καθήκον και το έκανε, να δώσει δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες της χώρας στα εμβόλια. Ήρθαν και τα τρία τα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει υπερεπάρκεια εμβολίων και ανά πάσα στιγμή μπορεί ο καθένας να κλείσει το ραντεβού του στα νοσοκομεία» και συνέχισε λέγοντας ότι «θα πρέπει όλοι να ανασκουμπωθούμε, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί και να σταθούμε με υπευθυνότητα. Και στο δημόσιο λόγο που αρθρώνουμε, δεν είναι ώρα για αποκόμιση κομματικών κερδών. Δεν πρέπει να επιδιώκει κανείς πολιτικά οφέλη από μια ανεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτή την ώρα όλοι, με το δημόσιο λόγο που αρθρώνουμε θα πρέπει να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, να ακολουθούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τις αποστάσεις που οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν. Αυτούς και μόνο θα πρέπει να ακούμε και να μην παρασυρόμαστε από ανεύθυνες φωνές, από το διαδίκτυο, από εντός ή εκτός εισαγωγικών ανθρώπους που εμφανίζονται ως “πνευματικοί” και τελικά παρασύρουν ανθρώπους στο θάνατο, στα νοσοκομεία, στις εντατικές». 

 

Οι αρνητές του Αχελώου

Ερωτηθείς για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα η Ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΠΕΔ Θεσσαλίας και την Περιφέρεια, το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να είναι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο κ. Σκρέκας. Υπήρχε μια σύνδεση και αυτή ήταν προβληματική. Δεν μπορούσε να ακούσει τα όσα λέγονταν από τους συμμετέχοντες για να απαντήσει στο τέλος. Γιατί ακούστηκαν κάποιες αλήθειες. Όπως τόνισα και στην παρέμβαση που μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω, δεν μπορεί να μιλούμε για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας που είναι το μείζον κατεξοχήν πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως περιφέρεια και να μην μιλούμε για τον Αχελώο. “Ο ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο”, τα ημιτελή έργα του Αχελώου είναι εκεί, δεν μπορεί να υποκρινόμαστε ότι δεν τα βλέπουμε. Είπατε ότι είναι έργο το οποίο έχει 3-4 δεκαετίες. Ήμουνα παιδάκι όταν υπήρχα οι εξαγγελίες για τον Αχελώο και έφθασα να είμαι βουλευτής και να εκπροσωπώ την Περιφέρεια μας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, άλλοι μιλάνε για 700 εκατομμύρια, άλλοι τα ανεβάζουν σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ με τις σημερινές τιμές. Το φράγμα στη Μεσοχώρα και στη Συκιά είναι υπερώριμα, χρειάζονται λίγα χρήματα προκειμένου να ολοκληρωθούν. 

Το υδατικό έλλειμμα στη Θεσσαλία είναι δεδομένο, όπως επίσης και το υδατικό πλεόνασμα στη Δυτική Ελλάδα. Θυμάμαι όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά καιρούς, καλούμασταν να πληρώσουμε αποζημιώσεις για πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία, για πλημμύρες από τα νερά του Αχελώου. Δεν θέλουμε να στερήσουμε κάτι από τους Αιτωλοακαρνάνες, ούτε να δημιουργήσουμε περιβαλλοντικά ζητήματα ή οικολογικές ανισορροπίες. Αντιθέτως, ένα μικρό μέρος του νερού που χύνεται στην θάλασσα αυτό θα δώσει ζωή στον θεσσαλικό κάμπο -μιλάμε για μια πολύ ήπια μεταφορά, καμία σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς της εκτροπής του Αχελώου».

 

Φθηνή ενέργεια

Όπως είπε «το καλοκαίρι, η μόνη υδάτινη φλέβα της Θεσσαλίας, ο Πηνειός, στερεύει, παύει να υπάρχει, η Θεσσαλία απειλείται με ερημοποίηση, τα νερά έχουν κατέβει, ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει εκατοντάδες μέτρα. Μιλάμε για φαινόμενα υφαλμύρωσης. Επομένως, λοιπόν, όποιος αρνείται σήμερα τον Αχελώο ουσιαστικά είναι αρνητής της πραγματικότητας. Το είπα και κάποιοι σοκαρίστηκαν. Είδα και σχετική αρθρογραφία με απαντήσεις. Νομίζω ότι έστω και έτσι δημιουργείται μία γόνιμη συζήτηση γύρω από το υδατικό πρόβλημα. Και κάτι ακόμη. Επειδή όλοι αυτοί που προτάσσουν μπροστά φιλοπεριβαλλοντικά επιχειρήματα ως αρνητές, είναι αυτοί που θέλουν, όπως όλοι μας, να έχουμε και φθηνή ενέργεια στη χώρα αναρωτήθηκα -ενθυμούμενος τη γνωστή ατάκα του Γκιωνάκη στον παλαιό καλό ελληνικό κινηματογράφο- ανεμογεννήτριες στα βουνά δεν θέτε· φωτοβολταϊκά στον κάμπο δεν θέτε· υδροηλεκτρικά στον Αχελώο δεν θέτε· Τι θέτε τελικά; Φθηνή ενέργεια, όμως, θέλουμε. Από τι πηγές, όμως, θα παράξουμε αυτήν την φθηνή ενέργεια, αν είμαστε  αρνητικοί σε όλα; Εμείς, λοιπόν, δεν θέλουμε να στερήσουμε το νερό από πουθενά. Έχουμε ώριμα έργα. Αυτοί που αρνούνται την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο θα πρέπει, επίσης, να απαντήσουν τι θα κάνουν αυτά τα έργα τα ημιτελή. Θα τα γκρεμίσουν για να αποκατασταθεί και πάλι ο περιβάλλοντας χώρος; Πόσο θα στοιχίσει κάτι τέτοιο και, επίσης, από πού θα βρούνε τα χρήματα για να το κάνουν;».

 

 

Προτεραιότητα η επικαιροποίηση του σχεδίου διαχείρισης

Απαντώντας στο ερώτημα για το δέον γενέσθαι ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «επειδή το έργο σταμάτησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το σχέδιο διαχείρισης της λεκάνης απορροής του Πηνειού, του θεσσαλικού κάμπου και στην επικαιροποίηση αυτή να συμπεριληφθεί η δυνατότητα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο. Το προηγούμενο σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε με ρητές οδηγίες από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέβλεπε τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο, και γι’αυτό το έργο είδε “κόκκινη κάρτα” από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=UsRlUZj5mLE&t=1s