HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος από Λεμεσό: Στην Κύπρο επιμένετε να φυλάττετε Θερμοπύλες

Μάξιμος από Λεμεσό: Στην Κύπρο επιμένετε να φυλάττετε Θερμοπύλες

«Η συμπερίληψη των Ναών της Αγίας Σοφίας σε αυτόν τον τεράστιο άξονα της Ευρασίας, αποδεικνύει το κοινό χριστιανικό υπόβαθρο του πολιτισμού μας. Και αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν αυτό το παρελθόν στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος.

 

Όμως σε μια εποχή παγκόσμιας ρευστότητας, αμφισβήτησης των αξιών, και αναζήτησης οδού ελπίδας και αισιοδοξίας οι κοινές μας ρίζες μπορούν να μας δώσουν τη δύναμη για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός προς χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και του καλού».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κλείνοντας την παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης Λεμεσού, στο περιθώριο της Διευρυμένης Συνεδρίας της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος, ο επικεφαλής της κυπριακής βουλής στην ΔΣΟ, βουλευτής κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Παντελεήμων Κελίρης.

Ακολούθησαν ομιλίες από τον δρ Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου, για τους ναούς της Αγίας Σοφίας στην Κύπρο, τον καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, δτ Στέφανο Ευθυμιάδη, με θέμα «Λαός και κλήρος στη βυζαντινή Αγία Σοφία», τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Χολέβα με θέμα «Γιατί μας ενδιαφέρει σήμερα η Αγία Σοφίας και ο βυζαντινός πολιτισμός». Ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών, διανομή του τόμου και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δήμου Μέσα Γειτονιάς, ενώ στον χώρο υπήρχε και έκθεση φωτογραφιών με Ναούς της Αγίας Σοφίας.

 

Η Κύπρος φυλάττει Θερμοπύλες

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισα ότι «η χαρά μας είναι μεγάλη βλέποντας το ειλικρινές ενδιαφέρον των Κυπρίων, τόσο αυτών που έχουν θεσμικό ρόλο, όσο και των απλών πολιτών, όπως αποδεικνύεται από την αθρόα προσέλευση στη σημερινή εκδήλωση για τα ζητήματα της χριστιανικής, της ορθόδοξης ταυτότητας, παράδοσης και ιστορίας.

Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Γιατί σε αυτό το νησί από τους αποστολικούς χρόνους, επί ενός αρχαιοτάτου ελληνικού πολιτισμικού πεδίου, από τους μυκηναϊκούς χρόνους, ο σπόρος του Ευαγγελίου, βρήκε γόνιμο έδαφος. Και επί δύο χιλιάδες χρόνια, παρά τις συνεχείς εισβολές, κατοχές, δηώσεις, προσπάθειες εγκατάλειψης της ορθόδοξης πίστης από ανατολικές και δυτικές δυνάμεις, αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη, ισχυρή και ζωντανή μέχρι σήμερα. Εδώ σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι των ηπείρων, έχοντας ακόμη το βάρος των συνεπειών της εισβολής και παράνομης κατοχής ενός μεγάλου τμήματος του νησιού από τις τουρκικό στρατό, επιμένετε να φυλάττετε Θερμοπύλες».

 

Εξέχουσες παρουσίες

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες του Οργανισμού που συμμετείχαν δια ζώσης στην εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ρουμανία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Γεωργία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Πολωνία και το Σουδάν. Επίσης το παρών έδωσαν Επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Δημόκριτος Ζερβάκης, ο υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Δημήτρης Δημητρίου, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ κα Ελένη Σταύρου και πλήθος κόσμου. 

 

Στη στήλη Αποστόλου Παύλου και στην Αγία Σοφία Πάφου

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε την πόλη της Πάφου, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο που βρίσκεται η Στήλη του Αποστόλου Παύλου, έξω από την Παναγία Χρυσοπολίτισσα.

Πρόκειται για το σημείο όπου ο Απόστολος των Εθνών, κατά την περιοδεία του στο νησί μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα το 45 μ. Χ. μαστιγώθηκε 39 φορές, προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στον Χριστιανισμό. Να σημειωθεί ότι με τον προσηλυτισμό του Ρωμαίου διοικητή, η Κύπρος έγινε η πρώτη επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που κυβερνήθηκε από Χριστιανό ηγέτη.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε το τέμενος της Αγίας Σοφίας Πάφου, που βρίσκεται στην περιοχή του Μούτταλου. Πρόκειται για χριστιανικό ναό που οικοδομήθηκε το 15ο ή 16ο αιώνα στη θέση άλλου παλαιότερου που είχε καταστραφεί. Κατά την Τουρκοκρατία στην Κύπρο από το 1571 μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί. Γύρω από τον ναό υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο. Το οικοδόμημα έχει ανακαινισθεί πλήρως από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκεί την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ υποδέχθηκαν ο νέος Μητροπολίτης Πάφου κ. Τυχικός, καθώς και ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδων Φαίδωνος.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/YjZpqPuK8Eg

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.