HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος για αλλαγές στον εκλογικό νόμο: Το ζητούμενο είναι να καταστεί πιο λειτουργική η αυτοδιοίκηση

Μάξιμος για αλλαγές στον εκλογικό νόμο: Το ζητούμενο είναι να καταστεί πιο λειτουργική η αυτοδιοίκηση

«Πέραν του βασικού ερωτήματος, αν το εκλογικό σύστημα πρέπει να δίνει δυνατότητα διακυβέρνησης του δήμου ή απλά απόλυτη αναλογική καταγραφή σε έδρες των εκλογικών ποσοστών -επί του οποίου προφανώς υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις- εκείνο που σε κάθε περίπτωση απασχολεί τους πολίτες είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει.
Πριν δώσει τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «η λειτουργία της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού είναι καθοριστική για την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας. Η αποκέντρωση των εξουσιών, η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις αποφάσεις για τα ιδιαίτερα θέματα που τους αφορούν, η ορθή και προς όφελός των κατοίκων των αυτοδιοικητικών οντοτήτων κατανομή των πόρων, η ύπαρξη ενδιάμεσων βαθμίδων που παρεμβάλλονται μεταξύ της κοινωνίας και την κεντρική εξουσία, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η προώθηση προς τα άνω των κοινωνικών αιτημάτων, είναι ζωτικά στοιχεία ενός σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος. Η σημασία της αυτοδιοίκησης καθίσταται ακόμη ουσιαστικότερη αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως εκτός της κεντρικής κρατικής εξουσίας πλέον υφίστανται και τα όργανα της ΕΕ.
Λαμβάνοντας αφορμή και από την ιστορική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα ήθελα να επισημάνω ότι, όπως έχουν διαπιστώσει οι περισσότεροι ιστορικοί της προεπαναστατικής περιόδου, ο ελληνισμός οφείλει τη διατήρηση της ταυτότητά του εκτός της Ορθοδοξίας και των παραδόσεών του και στο κοινοτικό σύστημα.
Εδώ και δεκαετίες, βεβαίως, οι ραγδαίες αλλαγές σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας, τεχνολογικών δυνατοτήτων, επέβαλλαν τη δημιουργία ευρύτερων αυτοδιοικητικών οντοτήτων. Μέσω αυτών γίνεται δυνατή η προώθηση μεγάλων παρεμβάσεων, με διευρυμένη χρηματοδότηση, η οποία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό και από κοινοτικά κονδύλια».

Να ακουστούν οι κοινότητες
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος στις 07.02.21 είχε διαδικτυακή συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων νομού Λάρισας, τις θέσεις της οποίας ανέπτυξε και στον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη (08.02.21) που προέβη σε αλλαγές, υπογράμμισε ότι «η επιτυχία της αυτοδιοίκησης στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών στην περιφέρεια θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αναζωογόνηση της ελληνικής επαρχίας, που δυστυχώς συνεχίζει να πλήττεται από δημογραφική συρρίκνωση.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις, βάσει των προτιμήσεων της πλειοψηφίας των πολιτών. Όπως έχω και ο ίδιος διαπιστώσει μιλώντας με αυτοδιοικητικούς παράγοντες στη Λάρισα αλλά και ευρύτερα στη Θεσσαλία, και όχι μόνο, το ζητούμενο είναι να καταστεί πιο λειτουργική η αυτοδιοίκηση. Θέλω να πιστεύω ότι στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα εισακουστούν και δημιουργικές προτάσεις για τις κοινότητες και την αναβάθμισή τους, όπου λογικό είναι τον πρώτο λόγο για τη διοίκηση κάθε χωριού να έχουν οι πολίτες της κοινότητας».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: