ΜΑΞΙΜΟΣ: Άκρως ανησυχητική η συχνότητα των συμβάντων βίας κατά γυναικών!

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΑΞΙΜΟΣ: Άκρως ανησυχητική η συχνότητα των συμβάντων βίας κατά γυναικών!

«Το αναχρονιστικό και απαράδεκτο φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών, που ενίοτε φθάνει μέχρι την γυναικοκτονία, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί τόσο με τον βαρύ πέλεκυ του νόμου όσο και, κυρίως, με την αλλαγή κουλτούρας στην κοινωνία, ώστε κάθε γυναίκα να απολαμβάνει όλα τα αναφαίρετα δικαιώματά της». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

 

Μηδενική ανοχή στην απειλή και άσκηση βίας!

Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του επισημαίνει ότι «είναι άκρως ανησυχητική η συχνότητα των συμβάντων άσκησης βίας κατά των γυναικών, που έρχονται στο προσκήνιο, αλλά και των γυναικοκτονιών, που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η αιτία σε όλα αυτά εντοπίζεται, αναμφίβολα, σε βαθιά ριζωμένα στερεότυπα από τα οποία εμφορούνται ακόμη συνάνθρωποί μας, τα οποία τους κάνουν να θεωρούν ότι η γυναίκα είναι κατώτερη του ανδρός κι ότι έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν τη θέλησή τους με την βία. Γενικότερα, ωστόσο, διαπιστώνεται ότι η “κουλτούρα της βίας” αναπαράγεται ευρέως ήδη από τις σχολικές αίθουσες. Ως εκ τούτου, από μεριάς της Πολιτείας πρέπει να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα, αλλά και εντός της οικογένειας πρέπει να εξαλειφθούν ανορθολογικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις που αποδέχονται έστω και υποψία ανισότητας μεταξύ των δύο φύλλων.

Καθήκον μας είναι να επιδείξουμε μηδενική ανοχή στην απειλή και στην άσκηση βίας έναντι των συνανθρώπων μας και ιδίως των γυναικών. Επιπλέον, όλες οι γυναίκες που βιώνουν τον τρόμο της καταπίεσης, της κακοποίησης και του περιορισμού της προσωπικής τους ελευθερίας από τον σύντροφό τους να γνωρίζουν ότι μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για το πρόβλημά τους και ότι θα βρουν την προστασία που δικαιούνται. Το νομικό πλαίσιο, οι κρατικές δομές και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες προστασίας κακοποιημένων γυναικών έχουν δημιουργήσει, ήδη, ένα ισχυρό πλέγμα αρωγής, που όμως χρειάζεται παράλληλα την ενεργή παρέμβαση και του οικείου περιβάλλοντος που λαμβάνουν χώρα ανάλογα φαινόμενα»