Μαίρη Ν. Ράπτου: H μεγάλη δασκάλα της Λάρισας

HomeΠΡΟΣΩΠΑ

Μαίρη Ν. Ράπτου: H μεγάλη δασκάλα της Λάρισας

ΙΔΡΥΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΑΙΡΗΣ Ν. ΡΑΠΤΟΥ

Η Δεσποινίς Μαίρη Ράπτου γεννήθηκε στη Λάρισα. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο πατέρας της ιατρός Νικόλαος Ράπτης εξορίστηκε από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής λόγω της εθνικής του δράσης και έζησε επί τριάμισι χρόνια αιχμάλωτος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ιταλία, μαζί με άλλους ενενήντα εντίμους Λαρισαίους. Μητέρα της η Κωνσταντινουπολίτισσα παιδαγωγός Ροδοθέα Πορσανίδου (Ράπτου), με πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, που εξελέγη και ως δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Λαρισαίων.

Η Μαίρη Ν. Ράπτου αποφοίτησε ως αριστούχος και σημαιοφόρος από το Γυμνάσιο Θηλέων Λάρισας. Επίσης φοίτησε στη «Γαλλική Ακαδημία» και στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας από όπου και έλαβε πτυχίο στην «Ανωτέρα» πιάνου, χορωδίας, αρμονίας.
Ολοκλήρωσε με επιτυχία πανεπιστημιακές σπουδές στην Ψυχολογία και στις Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε ειδικό δίπλωμα στην Εκπαίδευση της Πρώτης Παιδικής Ηλικίας. Μεταξύ των πολλών κορυφαίων παιδαγωγών, που μετά τον πόλεμο συγκεντρώθηκαν στην ανέπαφη από τον πόλεμο Ελβετία, καθηγητής της ήταν ο διακεκριμένος επιστήμονας της Εξελικτικής Ψυχολογίας, Jean Piaget, που ανακαίνισε εκ βάθρων την αντίληψη για το παιδί και που η επιρροή του στην παιδαγωγική επιστήμη συνεχίζει να είναι καθοριστική έως σήμερα. Επί πολλές δεκαετίες μετά την αποφοίτησή της, η Μαίρη Ν. Ράπτου αξιοποιούσε εκπαιδευτικές ευκαιρίες, επισκεπτόταν σχολεία και συμμετείχε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μαίρη Ν. Ράπτου με μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων της, σε λατρευτική ευκαιρία στο Παρεκκλήσιο του σχολείου

Το 1957 ίδρυσε τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου στη Λάρισα που αρχικά περιελάμβαναν Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, και αργότερα λειτούργησαν Γυμνάσιο (1992) και Λύκειο (1997). Τη δεκαετία του 2000 λειτούργησαν Προνήπια και Παιδικό Σταθμό. Τα Εκπαιδευτήρια λειτουργούν επιτυχημένα επί 62 χρόνια και θεωρούνται πλέον ένας από τους σημαντικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς της πόλης της Λάρισας και πέραν αυτής. Στα εκπαιδευτήρια αυτά σήμερα σπουδάζουν περί τους 900 μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας από δυόμισι έως δεκαοκτώ ετών! Εξαρχής και έως σήμερα τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά χριστιανικό και πατριωτικό πνεύμα. Επί πολλές δεκαετίες οι μαθητές και οι απόφοιτοί τους διακρίνονται σε διεθνείς και εγχώριους μαθητικούς διαγωνισμούς. Η Μαίρη Ν. Ράπτου υπηρετεί το έργο αυτό από την ίδρυσή του. Σήμερα είναι η υπεύθυνος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Εκπαιδευτηρίων.

Από πολύ νέα η Μαίρη Ν. Ράπτου εργάστηκε στο Χριστιανικό έργο: στην Χριστιανική Εστία Λάρισας, στις Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες, στις φοιτήτριες της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και στους κύκλους Νέων Μητέρων. Η ίδια μετείχε και στο Σώμα Ελλήνων Οδηγών και η μητέρα της ήταν μέλος του συμβουλίου στον οδηγισμό. Υπήρξε πνευματικό τέκνο και συνεργάτης του μακαριστού π. Αναργύρου Σταματόπουλου, πνευματικού συμπαραστάτη του αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο και αργότερα προϊσταμένου της Αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή». Είναι μέλος της αδελφότητας «Ευσέβεια» στην Αθήνα από το 1969. Το διάστημα 1960-1990 διακόνησε τις χριστιανικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Χριστιανικής Εστίας Λάρισας. Πρωταγωνίστησε στη δημιουργία, στην οργάνωση και στη λειτουργία των Χριστιανικών Κατασκηνώσεων στο Στόμιο Λαρίσης. Πρωτοστάτησε στην ανέγερση της καινούργιας αιθούσης της Χριστιανικής Εστίας Λάρισας, «Ο Απόστολος Παύλος». Ίδρυσε τον σύλλογο κυριών και δεσποινίδων Τυρνάβου «η Ελπίς», το 1960 και υπηρέτησε εκεί επί τριάντα χρόνια. Πρόσφερε επίσης σε πολλά φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Λάρισας, (Ελληνική Μέριμνα, Εθελοντών Κοινωνικών Λειτουργών κ. ά). Το 2012 παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία ως «Αξιωματούχος» (Officier) της Τάξεως (Ordre) «Palme Académique» για την προσφορά της στην Παιδεία και στη Γαλλοφωνία. Έχει επίσης τιμηθεί για το έργο της από πολλούς συλλόγους και οργανισμούς (Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λάρισας, Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, Eurobank κ.λπ).

Πηγή