HomeΕΛΛΑΔΑ

Λυκουρέντζος: Έως 560 εκατ. οι αποζημιώσεις φέτος στους αγρότες

Λυκουρέντζος: Έως 560 εκατ. οι αποζημιώσεις φέτος στους αγρότες

Έως τα 560 εκατ. ευρώ υπολογίζονται φέτος οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις για τις πρωτοφανείς ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες από τον παγετό της άνοιξης, τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και γενικότερα τα καιρικά φαινόμενα. Με τα σημερινά δεδομένα, το ποσό καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, δηλώνει στο powergame.gr ο πρόεδρος του οργανισμού, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, τονίζοντας, όμως, ότι «ήρθε η ώρα των γενναίων αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τέτοια επιβάρυνση».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους παραγωγούς ότι από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται να λάβουν δεν θα χάσουν ευρώ», επισημαίνει ο κ. Α. Λυκουρέντζος εξηγώντας ότι από τα 560 εκατ. ευρώ

Τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στις ζημιές από τον παγετό, οι οποίες θα πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ μέσω της χρηματοδότησης που θα λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση την πρόβλεψη του Νόμου 3877/2010 για την καταβολή από το κράτος κάθε χρόνο στον οργανισμό ποσού ίσου με το 20% των ετήσιων εσόδων του από τις εισφορές των παραγωγών προκειμένου να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες του. Το ύψος των εσόδων του ΕΛΓΑ κυμαίνεται στα 170 εκατ. ευρώ αλλά στην πράξη είναι χαμηλότερα, στα 155 με 160 εκατ. ευρώ, καθώς δεν πληρώνεται το σύνολο των εισφορών. Μ’ αυτά τα δεδομένα, η επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 34 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πέρυσι, με απόφαση της Κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το ποσό αυτό καταβλήθηκε για πρώτη φορά, ενώ εκταμιεύθηκαν και τα χρήματα που αντιστοιχούσαν σε άλλες δύο ετήσιες επιχορηγήσεις. Από την επιχορήγηση του 2021, εκταμιεύθηκαν ήδη 15 εκατ. ευρώ κι αναμένονται τα υπόλοιπα, ενώ στον ΕΛΓΑ θα πιστωθούν οι υπόλοιπες επτά ετήσιες επιχορηγήσεις που οφείλει ο προϋπολογισμός προκειμένου να καλυφθούν οι αποζημιώσεις του παγετού, χωρίς αυτή η επιχορήγηση να προσκρούει στην ενωσιακή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων (με βάση την νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύεται η χρηματοδότηση των οργανισμών γεωργικών ασφαλίσεων όπως ο ΕΛΓΑ από τον εθνικό προϋπολογισμό για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες). Ωστόσο, με τη φετινή πληρωμή εξοφλούνται στο σύνολό τους οι οφειλόμενες υποχρεώσεις του κράτους στον ΕΛΓΑ, άρα, από το 2022 δεν μπορεί να επαναληφθεί ανάλογη αναδρομική επιχορήγηση (εφ’ όσον φυσικά χρειασθεί), πέραν φυσικά της ετήσιας των 34 εκατ. ευρώ.

Στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ για το ζωϊκό κεφάλαιο θα καλύψει ο ΕΛΓΑ βάσει του Κανονισμού και τα υπόλοιπα ο κρατικός προϋπολογισμός (το εν λόγω κονδύλι έχει ενταχθεί στην επικείμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ).

-Για τις ζημιές από τον καύσωνα, τις πλημμύρες, το χαλάζι και όλα τα υπόλοιπα αίτια εκτιμάται ότι επαρκεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ, με τα σημερινά δεδομένα, αν και βεβαίως, ειδικά φέτος, κάθε πρόβλεψη για τις κλιματικές συνθήκες (έχει αποδειχθεί ότι) είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Όλες αυτές οι αποζημιώσεις θα έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους έως τον Μάρτιο του 2022.

Έως το τέλος του 2021 καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για τον παγετό

Έως το τέλος του χρόνου θα έχουν εξοφληθεί οι παραγωγοί για τις ζημιές από τον παγετό που υπολογίζεται να ανέλθουν τελικά κοντά αλλά κάτω από τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μικρότερο των αρχικών εκτιμήσεων για 300 εκατ. ευρώ. Από τον παγετό έχουν πληγεί 1,23 εκατομμύρια στρέμματα 230 χιλιάδων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ήδη έχουν μεταφερθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ τα πρώτα 60 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των παραγωγών τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η καταβολή των υπόλοιπων 20 εκατ. και στη συνέχεια προβλέπεται σταθερή ροή χρηματοδότησης άνω των 30 εκατ. ευρώ μηνιαίως έως το τέλος του 2021 για να καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων με βάση εξατομίκευση των ζημιών ανά παραγωγό.

-Πυρκαγιές: Το Σεπτέμβριο οι αποζημιώσεις για ζωϊκό κεφάλαιο, το Νοέμβριο οι προκαταβολές για απώλεια παραγωγής

-Οι ζημιές σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο από τις πρόσφατες πυρκαγιές υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ. Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει την απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου, που υπολογίζεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για ζημιές 10 εκατ. ευρώ. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός του Σεπτεμβρίου για το 100% της αξίας της δηλωμένης απώλειας ζώων.

Όσον αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, το μεγαλύτερο πλήγμα αφορά στην ελαιοκαλλιέργεια καθώς έχουν καεί 1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και ακολουθούν αμπελώνες και δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως σύκα και εσπεριδοειδή). Στους αγρότες καταβλήθηκαν ήδη προκαταβολές μέσω του arogi.gov.gr και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο περί Κρατικής Αγωγής (Ν. 4797/2021).

Το Νοέμβριο θα καταβληθεί η προκαταβολή για την απώλεια εισοδήματος, ενώ όταν θα γίνει η εκφύτευση των καμένων δέντρων και η φύτευση των νέων δενδρυλλίων, με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, θα καταβληθεί η επιδότηση που με τον ισχύοντα κανονισμό ανέρχεται σε 22 ευρώ το δέντρο. Προβλέπεται, επίσης, η κάλυψη απώλειας εισοδήματος για τα επόμενα 4 χρόνια, ύψους – επίσης με τον ισχύοντα κανονισμό – 10 ευρώ ανά δέντρο ετησίως.

Η ώρα των γενναίων αποφάσεων

«Παρά τις μεγάλες προκλήσεις, τις μεγάλες ευθύνες και τα τεράστια κόστη, με συστηματική προσπάθεια, υπομονή και πίστη σ’ αυτήν την αποστολή, στους αμέσως επόμενους μήνες θα έχουμε επιτύχει να έχουμε ανταποκριθεί στις προσδοκίες των παραγωγών – πάντοτε με βάση όσα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα και τον σχεδιασμό που υπάρχει», διαβεβαιώνει ο κ. Λυκουρέντζος και προσθέτει με νόημα: «Ευχόμεθα και προσευχόμεθα να μην γίνει τίποτε ακόμη. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στις μεσογειακές χώρες και για να επισημάνει ότι «έχει έρθει η ώρα των γενναίων, δραστικού χαρακτήρα, αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση  καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια επιβάρυνση. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τη μακρόχρονη κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας, τα πράγματα είναι δύσκολα» υπογραμμίζει.

Πηγή