HomeΠαιδί - Εκπαίδευση

Λέξεις όπως “Bro” & “Σπαμάρω”κυριαρχούν στον Ψηφιακό Κόσμο του Gaming και στη γλώσσα των παιδιών

Λέξεις όπως “Bro” & “Σπαμάρω”κυριαρχούν στον Ψηφιακό Κόσμο του Gaming και στη γλώσσα των παιδιών

Η κουλτούρα του gaming επηρεάζει όλο και περισσότερο τη γλώσσα των παιδιών, εισάγοντας νέες λέξεις και φράσεις στην καθημερινότητά τους.

 

Όροι όπως “bro”, “τσίλαρε”, “καμπερώθηκε” και “σπαμάρω” ακούγονται συχνά στις συζητήσεις των παιδιών, ειδικά όταν παίζουν δημοφιλή παιχνίδια όπως Fortnite, FIFA ή Minecraft. Αυτή η “ψηφιακή γλώσσα” έχει γίνει μέρος της ταυτότητάς τους, αλλά εγείρει ανησυχίες για τη χρήση της τεχνολογίας από μικρές ηλικίες.

Ακούστε εδώ ένα σχετικό ηχητικό

Τι Σημαίνει “Σπαμάρω”;

Η λέξη “σπαμάρω” προέρχεται από την αγγλική λέξη spam και αρχικά αναφερόταν σε ανεπιθύμητα μηνύματα ή συνεχείς επαναλήψεις μιας πράξης. Στο gaming, “σπαμάρω” σημαίνει ότι κάποιος επαναλαμβάνει μια ενέργεια, όπως το συνεχές πάτημα ενός κουμπιού ή η υπερβολική χρήση ενός όπλου ή ικανότητας.

Παραδείγματα:

•“Μη με σπαμάρεις με το ίδιο όπλο, bro!”

•“Τσίλαρε, σπαμάρω μόνο για να κερδίσω χρόνο!”

Η λέξη έχει περάσει και στην καθημερινή ζωή, με τα παιδιά να τη χρησιμοποιούν για κάθε τι που θεωρούν “υπερβολικό”, π.χ., “Μη με σπαμάρεις με ερωτήσεις!”.

Η Γλώσσα των Παιδιών στον Ψηφιακό Κόσμο

Αυτές οι λέξεις δεν είναι απλώς λεκτικές τάσεις, αλλά αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά ζουν, επικοινωνούν και κατανοούν τον κόσμο. Όμως, η υπερβολική χρήση τους, σε συνδυασμό με τη συχνή ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως:

1.Περιορισμένο Λεξιλόγιο: Οι συνεχείς επαναλήψεις φράσεων όπως “bro” και “σπαμάρω” μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των παιδιών να εκφράζονται πιο πλούσια.

2.Εξάρτηση από τον Ψηφιακό Κόσμο: Όταν αυτές οι λέξεις κυριαρχούν στη γλώσσα τους, είναι πιθανό να ενισχύεται η απομόνωση από τον πραγματικό κόσμο.

3.Έλλειψη Κριτικής Σκέψης: Η χρήση στερεοτυπικών φράσεων μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της έκφρασης.

Η Υπερβολική Ενασχόληση με το Gaming

Εκτός από τις γλωσσικές αλλαγές, η πολύωρη ενασχόληση με παιχνίδια έχει και άλλες συνέπειες:

•Έλλειψη Σωματικής Δραστηριότητας: Τα παιδιά αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε δραστηριότητες που προάγουν τη φυσική τους ανάπτυξη.

•Συναισθηματική Επιρροή: Το ανταγωνιστικό περιβάλλον του gaming μπορεί να δημιουργήσει άγχος ή απογοήτευση.

•Κοινωνική Απομόνωση: Παρόλο που τα παιδιά μιλούν με άλλους online, αυτό δεν αντικαθιστά την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή.

Πώς να Αντιμετωπίσετε τη Γλώσσα του Gaming

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν τη χρήση αυτής της γλώσσας και την ενασχόλησή τους με το gaming:

•Ενθαρρύνετε την Ποικιλία στη Γλώσσα: Βοηθήστε τα παιδιά να εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους. Αν σας πουν “σπαμάρω”, ρωτήστε τους τι άλλο θα μπορούσαν να πουν.

•Οριοθετήστε τον Χρόνο Gaming: Μειώστε τις ώρες που περνούν μπροστά στην οθόνη. Για παράδειγμα, 1 ώρα την ημέρα είναι αρκετή για παιδιά αυτής της ηλικίας.

•Προωθήστε την Επικοινωνία: Συζητήστε με τα παιδιά για τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν και πώς μπορούν να τις εντάξουν με μέτρο στην καθημερινότητά τους.

•Κοινές Δραστηριότητες: Δώστε τους εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα, καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή ομαδικά παιχνίδια.

Gaming με Μέτρο: “Τσίλαρε, Bro!”

Οι λέξεις όπως “bro”, “σπαμάρω” και άλλες φράσεις από το gaming είναι φυσικό κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών, αλλά χρειάζεται μέτρο. Με καθοδήγηση, τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν το gaming χωρίς να επηρεάζεται η ανάπτυξή τους και να κατανοούν ότι ο πραγματικός κόσμος έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από έναν εικονικό.

Ίσως, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα ακούσετε το παιδί σας να λέει “τσίλαρε, bro, μην με σπαμάρεις”, απλά απαντήστε: “Τσίλαρε κι εσύ, πάμε να παίξουμε έξω!”.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.