HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λατέρνα, φτώχεια και… κοροϊδία

Λατέρνα, φτώχεια και… κοροϊδία

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

«Μπορεί ο λογαριασμός του ρεύματος να μου έρχεται 500, 1.000, 2.000 ευρώ, αλλά ψηφίζω Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί μίλησε στο Κογκρέσο και μου υποσχέθηκε 600 ευρώ για τον Ιούλιο, αφού πρώτα με έχει ξεζουμίσει». Κι όμως, αυτή την εικόνα επιχειρούν να μας δώσουν οι δημοσκοπήσεις που μας κατακλύζουν αυτές τις ημέρες. Αλήθεια, πού είχαν εξαφανιστεί οι δημοσκοπικές εταιρείες όλο αυτό τον καιρό που η κοινωνία στέναζε και στενάζει ακόμα από την ακρίβεια; Μήπως, λέω μήπως, επανεμφανίστηκαν γιατί ο πρωθυπουργός σχεδιάζει άμεσα εκλογές και θέλει να διαμορφώσει κλίμα, έστω και ψεύτικο;…

«Καμία κληρονομιά δεν είναι τόσο πλούσια όσο η αλήθεια», είχε γράψει ο Σέξπιρ, αλλά φαίνεται πως το αγνοεί ο κ. Μητσοτάκης. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η αποχή του από την κοινωνική πραγματικότητα, από τα άγχη, τις αγωνίες και τα βάσανα εκείνων που, στο κάτω κάτω της γραφής, τον ανέβασαν στην εξουσία. Δεν στέκομαι τόσο στα τακτικά ιδιωτικά του ταξίδια ακόμα και με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ή στην αντικατάσταση της εξωτερικής μας πολιτικής από τις οικογενειακές γνωριμίες. Στέκομαι, όμως, στη δυσανεξία του στην προστασία των λαϊκών συμφερόντων, στις εξοργιστικές καθυστερήσεις στη λήψη σοβαρών μέτρων για την ανακούφιση των μικρομεσαίων εισοδημάτων από το σαρωτικό κύμα της ακρίβειας…

Έχει περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια αλματώδη αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα. Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση πετούσε χαρταετό και μας κατηγορούσε- τι έκπληξη!- για λαϊκισμό. Ύστερα ξέσπασε κι ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και πάλι προσωπικώς ο κ. Μητσοτάκης έκανε πως αγνοούσε ό,τι οι υπόλοιποι Έλληνες ένιωθαν στις τσέπες τους ως αγωνία επιβίωσης. Μόλις τον Απρίλιο, άλλωστε, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έλεγε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως η αντιπολίτευση πέρασε από το «λεφτά υπάρχουν» στα «ουρανοκατέβατα υπερκέρδη».

Κι έφτασε τέλος Μαΐου για να φέρει η κυβέρνηση μια τροπολογία κυριολεκτικώς μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, για τη φορολόγηση των υπερκερδών- ντρέπονται ακόμα και να τα ονομάσουν έτσι και τα αποκαλούν «υπερέσοδα»-, δίχως να υπολογίζουν τη χρονικό περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2021, χωρίς να προσδιορίζουν πόσα ακριβώς είναι και χρησιμοποιώντας έναν τρόπο υπολογισμού που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ενεργειακών εταιρειών που φαίνεται πως μαζί με το Μαξίμου σχεδιάζουν πώς να αποκρύψουν τα περισσότερα από τα χρήματα που έβγαλαν από το υστέρημα των Ελλήνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε τροπολογία με την οποία πρότεινε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση να παρέχεται για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 31η Μαΐου 2021, ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών, την απαγόρευση ρευματοκοπών λόγω μη καταβολής της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής και την ουσιαστική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των παρόχων. «Φυσικά» η κυβέρνηση την απέρριψε. Δεν μας εξέπληξε, αφού ξέρουμε ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να βάλει τα συμφέροντα των πολλών πάνω από την απληστία των λίγων. Κι αυτή η ημέρα, η γιορτινή ημέρα της πολιτικής αλλαγής, δεν θα αργήσει. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. 

[quads id=4]