Η Λαϊκή Συσπείρωση Τύρναβου καταγγέλλει την δημοτική αρχή για αδιαφορία όσον αφορά τη συμπεριφορά αδέσποτου ζώου στον Αμπελώνα

HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τύρναβου καταγγέλλει την δημοτική αρχή για αδιαφορία όσον αφορά τη συμπεριφορά αδέσποτου ζώου στον Αμπελώνα

Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή Τυρνάβου για εγκληματική αδιαφορία και ανικανότητα, αφού ενώ εδώ και δύο χρόνια ήταν πλήρως ενήμερη για την προβληματική συμπεριφορά αδέσποτου ζώου στην πόλη του Αμπελώνα, παρέμεινε σε αδράνεια, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι της περιοχής να τραυματιστούν και να ταλαιπωρηθούν, με αποκλειστικούς υπεύθυνους τα μέλη της σημερινής  Δημοτικής Αρχής.

   

Συγκεκριμένα το Μάιο του 2020 η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Διαμάντω Μπάσμπα ενημερώθηκε για επίθεση που δέχθηκε συνδημότισσά μας στον Αμπελώνα από αδέσποτο σκύλο με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για το συγκεκριμένο περιστατικό είχε άμεσα τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Τυρνάβου κ. Μάμμο, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται σε αντίστοιχα περιστατικά.

Όμως δύο χρόνια  μετά, χθες στις 4 Μαΐου,  από καθαρή τύχη δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια αφού το ίδιο ζώο επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά, ξανά κάτοικο της ίδιας περιοχής.

Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα το θέμα των αδέσποτων είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα.

Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρμονικά και με σεβασμό στα ζώα αναπτύσσοντας μηχανισμούς ως κοινωνία, άμεσου εντοπισμού και αντιμετώπισης των μεμονωμένων περιστατικών προβληματικής συμπεριφοράς ζώου. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο πρέπει να δημιουργηθεί κεντρικός κρατικός φορέας υπεύθυνος για τα αδέσποτα.

Το θέμα των αδέσποτων χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση για να μπορέσει να διευθετηθεί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τύρναβου διεκδικεί :  

  • Την άμεση διαμόρφωση και ανακατασκευή των εγκαταστάσεων των Παλαιών Σφαγείων Αμπελώνα ώστε να μετατραπούν σε σύγχρονη Δημοτική Κτηνιατρική Κλινική, πλήρως εξοπλισμένη και στελεχωμένη με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, όπως ορίζεται  στις διατάξεις ν.604/1977 και του π.δ. 463/1978, ώστε τα αδέσποτα ζώα να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται και να έχουν αξιοπρεπείς όρους ευζωίας .
  • Πλήρη κρατική μέριμνα στα πλαίσια της οποίας να αποδοθούν στους δήμους όλα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό  για το πρόβλημα των αδέσποτων (περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, κλινικός-εργαστηριακός έλεγχος υγείας, αποπαρασίτωση, στείρωση, εμβολιασμός, υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων)
  • Επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (κτηνίατροι, διοικητικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτές κ.α.).
  • Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλα τα ζώα.
  • Τοποθέτηση ειδικών δοχείων σίτισης και νερού σε κεντρικά σημεία του Δήμου και σε όλες τις Κοινότητες.
  • Ενημερωτική καμπάνια για τα αδέσποτα, την ανάγκη υιοθεσίας και γενικότερα καλλιέργεια συνείδησης υπεύθυνου «ιδιοκτήτη» ζώων συντροφιάς. Συνεχής ενημέρωση για την αναγκαιότητα της σήμανσης (τσιπ) & καταγραφής όλων των ζώων  του Δήμου, διατηρώντας  ενημερωμένο το σχετικό  μητρώο του Δήμου Τυρνάβου.
  • Άμεση καταδίκη των περιστατικών δολοφονίας και κακοποίησης αδέσποτων ζωών είτε πρόκειται για ενεργητική αλλά εξίσου και για παθητική κακοποίηση τους (π.χ. ακατάλληλοι χώροι, στενά κλουβιά, έλλειψη καθημερινής άσκησης, περιπάτου) και καμία συγκάλυψη ευθυνών.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.