Κουτσομπολιό στον Τύρναβο, αθώο ή αδιάκριτο;

HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Κουτσομπολιό στον Τύρναβο, αθώο ή αδιάκριτο;

Σε μια μικρή πόλη όλα μαθαίνονται εύκολα και γρήγορα από στόμα σε στόμα ή από κινητό σε κινητό. Το κουτσομπολιό όμως είναι κάτι πιο αναλυτικό, αθώο και συχνά χωρίς δόλο, είναι σχολιασμός συμπεριφοράς και γεγονότων που μαθαίνονται ακούγονται ή συζητιούνται σε παρέες ή και τυχαία στο δρόμο μετά από μια καλημέρα. Αργόσχολη συζήτηση ή σχολιασμός (κακόβουλος ή και καλόβουλος) πράξεων και ενεργειών άλλων ανθρώπων (συνήθως απόντων). Η επίσημη ετοιμολογία τα λέει όλα. Συνήθως απόντων. Γιατί μπροστά σε άλλους δεν τολμά καμία και κανένας να κουτσομπολέψει.

Τα σκήπτρα κρατάνε οι γυναίκες μέσης η μεγαλύτερης ηλικίας που συνήθως έχουν λυμένα τα προσωπικά τους προβλήματα και έχουν χρόνο και όρεξη να θάψουν γνωστούς και αγνώστους.

Πρωί-πρωί έξω από το σχολείο συναντώνται 2 γιαγιάδες που μόλις άφησαν τα εγγόνια τους στο σχολείο. Ο διάλογος απολαυστικός και συνάμα αποκαλυπτικός νοοτροπιών και στερεότυπων.

-Καλημέρα Μαρίκα!

-Καλημέρα, Πώς είστε συγχαρητήρια καλέ για τις αρραβώνες να σας ζήσουν τα παιδιά.

-Ευχαριστούμε πολύ!!!

-Από που είναι ο γαμπρός καλέ??

-Απ’ την Καρδίτσα είνι

-Ααα! (απογοήτευση γραμμένη στο πρόσωπο της), δε πειράζει καλέ, σιγά, καλό παιδί να είναι δε πειράζει.

Μισόλογα συμπεράσματα και υπόνοιες ότι οι γαμπροί από Καρδίτσα είναι χαμηλότερης κοινωνικής τάξης από τους Τυρναβίτες. Αλλά το σώζει, δε πειράζει καλέ.

-Έμαθες ποια παντρεύτηκε;

-Άντε καλέ τι λες μπα βρήκε κ αυτήν άντρα; Ποιος την πήρε;

-Ε για τα λεφτά τον πήρε κι’ συ.

-Δε πειράζει καλά να ’ναι τα πιδιά, καλό παιδί να είναι, άιντι να σημαζευτεί κ αυτήν, τς νύχτες γύρζι σπίτι, την έβλεπα ιγώ.

-Ναι δίκιο έχς, ιεε έχει κι κάτι χουραφάκια. Άιντε να ησυχάσ’ κ η μάνα τς.

Ευχές και θάψιμο μαζί. Ο γάμος πάντα ήταν και είναι αιτία πολλών συζητήσεων έστω και αν κάνεις δε τους ρώτησε. Αν τυχαία αποκαλυφθεί μια τέτοια συζήτηση και ζητηθούν εξηγήσεις τότε η απάντηση είναι, ‘’μπα εγώ δεν είπα τίποτα. Ποιος είπε ότι είπα; μπααα τι δουλειά έχω εγώ να πω για σας.’’

Τους καλοκαιρινούς μήνες έξω από κάποια σπίτια μαζευόταν οι γυναίκες της γειτονιάς που σχεδόν ποτέ δεν έβγαιναν στη πλατεία ή σε μαγαζιά και εκεί άλλες φορές με τακτ κ άλλες φορές απροκάλυπτα το κουτσομπολιό έπαιρνε φωτιά για γνωστούς και αγνώστους. Μερικές είχαν και έχουν τη φήμη της κουτσομπόλας και κάνεις δεν ήθελε να τον πιάσει στο στόμα της. Αλλά και οι άντρες μεσημέρια στα τσίπουρα και τα βράδια με ένα ποτήρι κρασί ξεπουπούλιαζαν γείτονες και ανταγωνιστές ή συναδέλφους επαγγελματικά. Τα κουτσομπολιά και οι συζητήσεις από άντρες συχνά είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα και ενίοτε ποινικές κυρώσεις και διαμάχες στα δικαστήρια. Από Τύρναβιτη έχω ακούσει την ατάκα.

‘’Στον Τύρναβο φίλε ότι και να κάνεις θα μαθευτεί ότι στραβή κάνεις θα σε δικάσουν, δε γλιτώνεις γι’ αυτό πρόσεχε ειδικά αν είσαι γαμπρός η νύφη εδώ.’’ Αυτό ναι συνέβαινε μέχρι πριν κάποια χρόνια.

Τα τελευταία όμως χρόνια η άποψη αυτή έχει αλλάξει άρδην από μια άλλη νοοτροπία που θα την έλεγες και ομερτά. Τώρα πλέον αν και η φήμη έχει αντικατασταθεί από την είδηση που τρέχει από κινητό σε κινητό το κουτσομπολιό έγινε ποιο μυστικό και διακριτικό. Μεταξύ των νέων όλα μαθαίνονται αλλά χωρίς την παλιά κακόβουλη νοοτροπία. Η αδιόρατη όμως απειλή της ποινικής δίωξης για δυσφήμηση έχει απλώσει ένα πέπλο μυστικοπάθειας και όλοι πια θα το σκεφτούν δεύτερη φορά για να θάψουν κάποιον δημοσίως ή έστω σε μια κουβέντα.

Οι νέοι είναι πιο αποστασιοποιημένοι από το κουτσομπολιό και καλώς επικρατεί το ότι θέλει κάνει ο καθένας στη ζωή του. Ποιος όμως δε θα ήθελε να βρεθεί ξανά live σε ένα κλασικό παραδοσιακό κουτσομπολιό αθώο και χωρίς ίχνος κακίας και δυσφήμησης. Μετά το ‘’Δι’ ευχών’’  του Ιερέα και με το αντίδοτο στο χέρι γίνεται η πιο έντονη γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών λίγο εκεί στα όρθια τα λέμε για όλους και όλες. Δε λείπουν οι ευχές για ευχάριστα γεγονότα αλλά και οι απόρρητες εκθέσεις για συμβάντα που ακόμη ούτε η ΕΛΑΣ δεν έχει βγάλει ούτε ανακοίνωση. Μερικές φορές όμως η αλήθεια κρύβεται στο κουτσομπολιό και είναι σκληρή. Οι αξιαγάπητες θείτσες μας σπάνια έχουν σκοπό να βλάψουν  κουτσομπολεύοντας αν και μερικές έχουν έμφυτη τη ζήλεια και τη κακία γλώσσα. Στις θείτσες μας θα πάμε κ να μας ξεματιάσουν από το κακό μάτι η την γλωσσοφαγιά.

Να ζήσουν οι κουτσομπόλες υγεία να έχουν και να δαγκώσουν τη γλώσσα τους αν πουν κακία κουβέντα για μας.