Η κόρη του Τυρνάβου – Ιανουάριος 1902

HomeΙΣΤΟΡΙΑ

Η κόρη του Τυρνάβου – Ιανουάριος 1902

Της Κωνσταντινιάς Πατσή

Η κόρη της Lyon, παλαιότερη κόρη από την Ακρόπολη  με τη χαρακτηριστική «ιωνική» ενδυμασία των κορών της ύστερης αρχαϊκής εποχής που κρατάει στο δεξί χέρι ένα πουλί, πιθανόν περιστέρι απέκτησε στον Τύρναβο μια θετή αδερφή εξ ίσου απαράμιλλης ομορφιάς.

Μαζί με το  Νέο Έτος  (του 1902) οι Τυρναβίτες υποδέχτηκαν την πανέμορφη κόρη,  συμπολίτισσα τους στο μακρινό ταξίδι στο χρόνο, η οποία αναδύθηκε από την αφάνεια και το σκοτάδι στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων.

Πιο συγκεκριμένα στην  εφημερίδα «Όλυμπος», έτος Η, αριθμ. 210 , περίοδος Δευτέρα (Λάρισα 1 Ιανουαριου 1902) σελίδα 4 αναφέρεται ότι:

ΕΚ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

(Ιδιατέρου Ανταποκριτού)

ΕΥΡΕΣΙΣ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ

Στο προαύλιο του ναού των Αγίων Αποστόλων στον Τυρναβο βρέθηκε άγαλμα το οποίο παριστάνει όμορφη γυναίκα, η οποία κρατά στο δεξί τη χέρι πτηνό ενώ, στο αριστερό της χέρι βαστάζει παιδί. Το σύνολο του αγάλματος με την «ευγραμμία και τη συμμετρία» των μερών του προδίδει τέχνη σπάνια. Ήδη έχει εκτεθεί στο προαύλιο του ναού για να το θαυμάσουν οι Τυρναβίτες.

Το λαμπρό αυτό άγαλμα έφεραν  στο φως οι μεταρρυθμίσεις στο ναό  των νέων δραστήριων επιτρόπων. Δεν ορίστηκε η εποχή στην οποία ανήκει το αρχαιολογικό αυτό κειμήλιο.

Στη φωτογραφία Κόρη από την Ακρόπολη της Αθήνας, γύρω στο 540 π.Χ. Lyon, Musée des Beaux Arts (άνω τμήμα)· Αθήνα, Μουσείο Ακροπόλεως (κάτω τμήμα).

* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι διευθύντρια του ΓΕΛ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University