HomeΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις διαδηλώσεις, συμφωνία κομμάτων για πάγωμα των συγκεντρώσεων ζητούν οι ειδικοί

Μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης αναφορικά με τις πορείες και τις διαδηλώσεις εν μέσω της δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας λόγω κορονοϊού. Την στιγμή που η αντιπαράθεση «φουντώνει» οι κάποιοι ειδικοί ζήτησαν να συμφωνηθεί ένα πολιτικό μορατόριουμ ώστε να «παγώσουν» όλες οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις διαδηλώσεις, συμφωνία κομμάτων για πάγωμα των συγκεντρώσεων ζητούν οι ειδικοί

Από τη μία οι συγκεντρώσεις και από την άλλη οι μεταλλάξεις και τα κορονοπάρτι έχουν θορυβήσει του επιστήμονες. Ο κ Βατόπολος και ο κ. Τζανάκης πρότειναν σήμερα σε σημερινές τους δηλώσεις, να συμφωνηθεί ένα πολιτικό μορατόριουμ προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε χθες τον ΣΥΡΙΖΑ για το κάλεσμα σε 31 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο κάνοντας λόγο, μάλιστα, για προσωπική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα.

«Την ώρα που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία και οι υγειονομικοί παλεύουν στα νοσοκομεία να σώσουν ζωές, σύσσωμος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του και τους επικοινωνιακούς του βραχίονες καλεί τον κόσμο σε 31 πορείες σήμερα και αύριο σε όλη την Ελλάδα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Αδιαφορώντας για τη διασπορά του ιού και για τις ολέθριες υγειονομικές συνέπειες καλούν σε αντικυβερνητικό αγώνα.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, ούτε πίσω από χούλιγκαν, ούτε πίσω από μπαχαλάκηδες»

Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν σε αγώνα ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας, προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, ούτε πίσω από χούλιγκαν, ούτε πίσω από μπαχαλάκηδες. Είναι ο ίδιος που καλεί. Η προσωπική ευθύνη του κ.Τσίπρα είναι τεράστια», προσθέτει το κυβερνών κόμμα το οποίο έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα ενδεικτικές φωτογραφίες από σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε, σήμερα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εφαρμόζει κανένα σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών αλλά δεν διστάζει να αποσπάσει γιατρούς του Δημοσίου και να τους στέλνει στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει την διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης επικίνδυνη και εγκληματική.

«Η κυβέρνηση αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, συνεχίζει να ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των κλινικαρχών»

«Την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να εφαρμόσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, συνεχίζει να ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των κλινικαρχών φίλων της.

Δεν διστάζει να αποσπάσει γιατρούς του Δημοσίου και να τους προσφέρει στους ιδιώτες αφήνοντας τα Δημόσια νοσοκομεία και τους ασθενείς στην τύχη τους. Δεν είναι απλά επικίνδυνη και άθλια η πολιτική τους. Είναι εγκληματική».

Η κυβέρνηση επανήλθε στο ζήτημα των συγκεντρώσεων με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να κάνει λόγο για υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και να σημειώνει ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, την ίδια ώρα με τις συγκεντρώσεις στις οποίες καλεί υπονομεύει την έξοδο από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

«Ύστερα από μια δύσκολη εβδομάδα και ενώ το τριήμερο αυτό ήταν ευκαιρία να χαμηλώσουν οι τόνοι και να χαλαρώσουν οι πολίτες με τις οικογένειές τους, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε 31 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνά και τον χειρότερο εαυτό της. Εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα υποσκάπτει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι σε αυτή.

Υπονομεύει έτσι την έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Η πλειοψηφία της κοινωνίας επιζητά κοινωνική ηρεμία, ασφάλεια και επιστροφή στην κανονικότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται για ακόμη μια φορά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Και αποδεικνύει πώς όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις το μόνο που ξέρεις καλά» σημειώνει στην απάντησή της η Αριστοτελία Πελώνη.

Να σταματήσει να κουνά το δάκτυλο στους πολίτες, οι οποίοι, όπως λέει, βρίσκονται σε απόγνωση και να αναλάβει τις ευθύνες της, καλεί την κυβέρνηση σε νεότερη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ενημερώνουμε την κα Πελώνη ότι ο μόνος που χαλαρώνει με τριήμερα εδώ και ένα χρόνο είναι ο κ. Μητσοτάκης. Οι πολίτες δυστυχώς δεν απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα ακριβώς λόγω της πολιτικής της κυβέρνησής του.

Αντί να συνεχίσει λοιπόν η κυβέρνηση την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ καλό θα ήταν έστω και τώρα να κάνει τα αυτονόητα, όπως η συνταγογράφηση των τεστ και η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Σταματήστε να κουνάτε το δάκτυλο στους πολίτες που είναι σε απόγνωση από τις αποτυχίες σας, το όργιο καταστολής και έστω για μια φορά αναλάβετε τις ευθύνες σας», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

«Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις»

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθώς δεν καταγράφεται η αναμενόμενη μείωση κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού και πρότεινε ένα πολιτικό μορατόριουμ προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. «Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις.

Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης. Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε:

«Όταν εννοώ μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό.
Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα».

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας αυτή τη στιγμή, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα. «Το δεύτερο ή τρίτο κύμα των επιδημιών αυτών είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο κρούσματα παραδοσιακά, το έχουμε δει διαχρονικά στις επιδημίες γρίπης.

Η διαφορά εδώ είναι ότι αν και περισσότερα τα κρούσματα είναι πιο ήπια και σε νεότερες ηλικίες, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, προφανώς και λόγω των εμβολιασμών, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το πρώτο κύμα».

«Πολλοί νοσούν χωρίς συμπτώματα»

Τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εξήγησε ότι: «το ύπουλο με τον κορονοϊό είναι ότι πολλοί νοσούν χωρίς συμπτώματα και ότι μόλις το 2% του πληθυσμού θα νοσήσει, άρα σου λένε πολλοί ότι το 98% θα την σκαπουλάρει και επομένως ας κάνουμε και κούλουμα και Καρναβάλι, ας μαζευόμαστε».

Σημειώνεται ότι, σήμερα, μιλώντας στο Mega, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, πρότεινε να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών έτσι ώστε να μην γίνονται διαδηλώσεις. «Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», υπογράμμισε.