HomeΠολιτική

Κωνσταντίνος Τασούλας – Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κωνσταντίνος Τασούλας – Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Για βαριά τιμή και ευθύνη έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Τασούλας μετά την εκλογή του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, του ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ο κ. Τασούλας απηύθυνε έκκληση για «εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, προκοπής και πολιτικής προστασίας, δικαιοσύνης όπως διαπιστώνουμε εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα».

Τόνισε ακόμα ότι παρά τις διεθνείς αναταράξεις «η γραμμή παραμένει σταθερή: ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών δυνατοτήτων και της κοινωνικής συνοχής εντός της ΕΕ».

Σε ενωτικό κλίμα ζήτησε, ακόμα, «ασχέτως επιμέρους διαφωνιών το αόρατο νήμα που μας ενώνει δεν πρέπει να σπάσει».

Σε δήλωση για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

Το κοινοβούλιο εξέλεξε, σήμερα, τον 10ο Πρόεδρο της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Κωνσταντίνο Τασούλα, βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό ρόλο του ως σύμβολο της εθνικής μας ενότητας, αλλά και ως εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας.

Για την αποστολή του, άλλωστε, διαθέτει το κύρος όσο και την πολιτική εμπειρία. Χαρακτηριστικά που έχει, ήδη, αποδείξει στις δημόσιες θέσεις τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια επί δεκαετίες, κυρίως όμως από την έδρα του Προέδρου της Βουλής, αξίωμα όπου είχε αναδειχθεί με ευρεία διακομματική στήριξη. Έχει, συνεπώς, τον σεβασμό όλων μας.

Η σημερινή εκλογή συνιστά, επίσης, και μία θεσμική νίκη του πολιτεύματος, καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται άψογα η σχετική συνταγματική πρόβλεψη, αποδεικνύοντας πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς. Το άμεσο μέλλον σίγουρα θα το επιβεβαιώσει.

Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, λοιπόν, η πολιτική ζωή του τόπου εξελίσσεται με σιγουριά και υπευθυνότητα. Σταθερά στον δρόμο της δημοκρατίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου, κατευθύνσεις στις οποίες θα συμβάλλει, ασφαλώς, και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με 160 θετικές ψήφους ο Κώστας Τασούλας αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έναντι 34 ψήφων που έλαβε ο Τάσος Γιαννίτσης που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 29 που πήρε η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λούκα Κατσέλη, και 14 που απέσπασε ο Κώστας Κυριακού που είχε κατεβάσει ως υποψήφιο η «Νίκη». Παράλληλα υπήρξαν 39 παρών.

Η ορκωμοσία του κ. Τασούλα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου. Θυμίζουμε ότι οι 160 ψήφοι είχαν εξασφαλιστεί εξαρχής, αφού τόσες είχε λάβει ο ηπειρώτης πολιτικός και στις τρεις προηγηθείσες άκαρπες ψηφοφορίες, στις 25 Ιανουαρίου, στις 31 Ιανουαρίου και στις 6 Φεβρουαρίου. Επί της ουσίας πρόκειται για τις 156 ψήφους των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας συν οι τέσσερις ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών, Αντώνη Σαμαρά, Μάριου Σαλμά, Παύλου Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά.

Στον αντίποδα, η απόφαση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς να απέχουν από τη διαδικασία μείωσε τα «υπέρ» που θα λάμβανε η προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη στα 29 (πρόκειται για τους 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συν τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές Αθηνά Λινού, Αρετή Παπαϊωάννου, και Γιάννη Σαρακιώτη), έναντι 34 ψήφων που συγκεντρώνει ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης. Ο εκλεκτός της μείζονος αντιπολίτευσης απέσπασε τις 31 ψήφους των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συν τις ψήφους των τριών ανεξάρτητων βουλευτών Πέτρου Παππά, Ράνιας Θρασκιά και Μπαράν Μπαράν.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.