HomeΠολιτική

Κόκκαλης στη Βουλή: «Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και του πρωτογενή τομέα το πρόβλημα με τους εργάτες γης»

Κόκκαλης στη Βουλή: «Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και του πρωτογενή τομέα το πρόβλημα με τους εργάτες γης»

Ως ένα πρόβλημα που αποτελεί «βόμβα στα θεμέλια» της ελληνικής οικονομίας, του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης, χαρακτήρισε αυτό με τις ελλείψεις εργατών γης λόγω καθυστερήσεων και πλημμελειών των Ελληνικών Πρεσβειών που εμποδίζουν την είσοδο τους στη χώρα, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

 

Ο κ. Κόκκαλης συζήτησε τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα με την Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Αναλυτικότερα, στην πρωτολογία του ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε τα εξής: «σκοπός του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι αφενός ο έλεγχος της Κυβέρνησης, αφετέρου, όμως, η επίλυση του προβλήματος το οποίο αναφέρεται στη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση. Για να έχουμε, όμως, μία επίλυση του προβλήματος αναγκαία προϋπόθεση είναι κάτι σημαντικό, είναι η γνώση του προβλήματος από πλευράς Κυβέρνησης. Από την απάντησή σας θα εξαρτηθεί κατά πόσο γνωρίζετε το καίριο θέμα, τη βραδυφλεγή βόμβα που υπάρχει τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον δευτερογενή, στις επιχειρήσεις, από την έλλειψη εργατών γης.

Τέλη Δεκεμβρίου του 2024 εξεδόθη μία Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία έχουν κατανεμηθεί οι ανάγκες για εργατικό προσωπικό, όχι γεωγραφικά, όπως ήταν μέχρι πριν, για όλη τη χώρα, στον αριθμό των ογδόντα εννιά χιλιάδων εργαζομένων για το 2025. Ποια είναι η πραγματικότητα; Και θέλω να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε, με στοιχεία όμως.

Ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα και θέλω να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε, αλλά να το κάνετε με στοιχεία. Πόσο διαρκεί η μετάκληση; Σχεδόν οκτώ μήνες. Ποια είναι η απάντηση των πρεσβειών στα αιτήματα; Διαψεύδουν το ίδιο το κράτος. Επαναλαμβάνω, το διαψεύδουν! Η αιτιολογία είναι ότι οι περισσότερες προτάσεις απορρίπτονται με τον γενικόλογο λόγο -νούμερο 5- ότι δεν κατέστη δυνατό να διακριβωθεί ή να αποδειχθεί ο σκοπός και οι όροι της διαμονής, παρόλο που οι εργοδότες έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο για την εργασία η οποία έχει εγκριθεί από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, δηλαδή από την προέκταση της Κυβέρνησης. Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις έχουν κάνει τον έλεγχο όλων των δικαιολογητικών για τη διαμονή του αλλοδαπού και για το ποιος είναι ο εργοδότης και έρχονται οι πρεσβείες και απαντούν ότι δεν προκύπτει. Ή δεν γνωρίζουν ή θέλουν να διαψεύσουν το ίδιο το κράτος.

Πέρυσι είχα ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα, γιατί από την περιοχή μου, την Ελασσόνα, είχαν ζητήσει σαράντα αλλοδαπούς εργάτες για τα καπνά. Από τους σαράντα, εγκρίθηκαν οι επτά. Ξέρετε πότε; Όταν είχε ήδη τελειώσει η συγκομιδή του καπνού. Φανταστείτε, λοιπόν, το πρόβλημα που υπάρχει σε πολλά προϊόντα και σε πολλές επιχειρήσεις, εκτός του γεγονότος -επικαλούμαι ένα δημοσίευμα- ότι έχουμε και κυκλώματα εμπορίου εργατών από το Βιετνάμ με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα. Το δημοσίευμα είναι από το «One Voice», το οποίο και προσκομίζω στα Πρακτικά. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι πάρα πολύ σοβαρό και κινδυνεύει η βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων, κυρία Υπουργέ.

Τρίτο δομικό πρόβλημα: Δεν υφίσταται η διαδικασία ένστασης για τον εργοδότη. Πρέπει να την κάνει ο αλλοδαπός εργαζόμενος μέσω Έλληνα δικηγόρου. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει η ένσταση ο αλλοδαπός εργαζόμενος θα είναι στο Βιετνάμ και θα πρέπει να βρει έναν δικηγόρο από την Ελλάδα. Δεν προβλέπεται, με αποτέλεσμα να είναι κενό γράμμα και η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για ογδόντα εννέα χιλιάδες εργαζόμενους σε όλους τους τομείς, όπως στον τουρισμό, στη μεταποίηση και τον αγροτικό τομέα. Ωστόσο, η έλλειψη εργατικών χεριών μπορεί να είναι μεγαλύτερο και από

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, παραδέχθηκε μεταξύ άλλων πως «είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Είναι πρόβλημα. Απασχολεί. Θέλει χρόνο για να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά, αλλά ίσως δεν θα γίνει και η διαχείρισή του τόσο αποτελεσματική ακριβώς λόγω παραμέτρων ασφαλείας και πραγματικών παραμέτρων των χωρών προέλευσης του ανθρώπινου δυναμικού».

Στην δευτερολογία του ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η αναγνώριση του προβλήματος δεν συνιστά πρόθεση για επίλυση. Έξι χρόνια είστε στην Κυβέρνηση. Κινδυνεύει η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των αγροτικών και στον δευτερογενή τομέα. Είναι πολύ σημαντικό: Δεν γνωρίζουν κατ’ αρχήν ποιος είναι ο χρόνος της μετάκλησης.

Μια επιχείρηση πρέπει να γνωρίζει. Θα κάνω αίτηση για δέκα εργαζόμενους. Θα έρθουν σε έξι μήνες ή θα έρθουν από τους δέκα οι δύο σε δώδεκα μήνες; Πρέπει να κάνουν προγραμματισμό. Ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει έναν οδικό χάρτη. Ξέρετε τι είπε ο πρώην Υπουργός Μετανάστευσης; Είπε ότι απαιτούνται τριάντα οκτώ στάσεις προκειμένου να έρθει να εργαστεί στην Ελλάδα ένας εργαζόμενος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι κάποιες από τις στάσεις αυτές είναι τόσο αργές που καθιστούν συχνά την όλη διαδικασία ανέφικτη.

Το να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, όταν έχει οξυνθεί, δεν λέει κάτι. Υποχρέωσή σας είναι να το λύσετε και υποχρέωση της αντιπολίτευσης με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο να το αναδεικνύει και να προτείνει λύσεις.

Πάμε, λοιπόν: Διαφάνεια και αιτιολόγηση των απορρίψεων. Δεν μπορεί οι απορρίψεις οι περισσότερες –δεν με διαψεύσατε, βλέπετε- να είναι ότι δεν απέδειξε ο αλλοδαπός τους όρους διαμονής και τους όρους εργασίας. Αφού τους έχει ελέγξει η αποκεντρωμένη. Να απορρίπτονται για λόγους δημοσίας τάξεως, λόγω πλαστότητας εγγράφων, ναι, αλλά χρειάζεται διαφάνεια. Να γνωρίζει.

Δεύτερον: Διαδικασία θεσμοθέτησης της διαδικασίας ένστασης και από τις επιχειρήσεις, με δίκαιη και ταχεία αξιολόγηση.

Μεταφορά -το θέλουν αυτό, προσέξτε- περισσότερων ευθυνών στους εργοδότες. Αυτό που είπατε: Θα μένει εδώ; Τους έχουν ανάγκη, κυρία Υπουργέ.

Αυτό, όμως, προϋποθέτει ένα πράγμα, για να λυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα: Nα ασχοληθείτε σοβαρά ως Κυβέρνηση. Επιπλέον, ενίσχυση με προσωπικό και ενεργός ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών,  με σαφείς οδηγίες και ελέγχους στις διαδικασίες των πρεσβειών. Γιατί ο κρίκος που αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, από τη δική μου την έρευνα -και ας μου επιτραπεί η έκφραση- είναι προβληματικός. Με ποια έννοια; Με την έννοια της καθυστέρησης. Πιθανόν να υπάρχουν και κυκλώματα που φέρνουν εργάτες. Είναι προβληματικός. Εάν κάνετε μια στατιστική, πόσες αιτήσεις έρχονται, ποιες εξετάζονται, πόσες απορρίπτονται, για ποιον λόγο απορρίπτονται, θα τη βρείτε τη λύση.

Επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να απορρίπτονται με την αιτιολογία ότι δεν απέδειξαν τους όρους διαμονής. Είναι σοβαρό πρόβλημα. Οφείλετε, έστω και παρά πολύ αργά, να δώσετε λύση, να δώσετε ανάσα στις επιχειρήσεις τόσο του αγροτικού τομέα όσο και του δευτερογενούς τομέα».

Στην δευτερολογία της η Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «εγώ μπορώ να σας απαντήσω μόνο για το κομμάτι, για τον κρίκο, που αφορά στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Όταν υπάρχει μία αίτηση και ένας φάκελος από την αποκεντρωμένη διοίκηση και λέει «θα πάει στην Ελασσόνα, στον τάδε επιχειρηματία» και έρχεται ο ενδιαφερόμενος και τον ρωτάς στη συνέντευξη «που θα πας;», απαντά «δεν ξέρω». Ρωτάς «σε ποιο μέρος θα πας;», απαντά «δεν ξέρω».

Προφανώς δεν αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο πηγαίνει… Η κομβικότητα της έκδοσης της θεώρησης έγκειται στο γεγονός ότι επί της ουσίας δίνει το δικαίωμα σε αυτόν που έρχεται στην Ελλάδα να μπαίνει στον χώρο Σένγκεν, που σημαίνει ότι μπορεί να βρεθεί σε άλλη χώρα του χώρου Σένγκεν. Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει η παράμετρος της ασφάλειας, διότι οι εργοδότες προσκαλούν σε εργασία άτομα τα οποία λογικά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τα γνωρίζουν, δεν τα έχουν συναντήσει και επαφίενται στη διαμεσολάβηση τρίτων δρώντων εδώ στην Ελλάδα.

Άρα ο ρόλος των προξενείων και όσων είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση θεωρήσεων -ιδίως στις χώρες που είναι υψηλού μεταναστευτικού κινδύνου, γιατί εκεί είναι το πρόβλημα- είναι να διασφαλίσουν ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις νόμιμης και ασφαλούς μετανάστευσης προς τη χώρα μας και ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη. Με τον τρόπο αυτόν τα προξενεία εξασφαλίζουν όχι μόνο τους ίδιους τους εργοδότες, αλλά την ίδια στιγμή μεριμνούν και για την ασφάλεια των λοιπών Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, διότι η θεώρηση δίνει τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε όλο τον χώρο Σένγκεν. Όταν δε χορηγούμε τις θεωρήσεις, είμαστε υπόλογοι έναντι όλων των χωρών Σένγκεν και αυτό βεβαίως έχει σημασία και στην αξιολόγηση της χώρας μας ως μέλους του Σένγκεν.

Το κομμάτι που αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ακριβώς να διασφαλίσει ότι αυτοί που έρχονται, είναι αυτοί που καλούνται, έρχονται για τον λόγο για τον οποίο καλούνται και πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας».

 

Μπορείτε να δείτε όλη τη συζήτηση εδώ:

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.