HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

ΚΚΕ: Να αποκατασταθούν οι ζημιές των σεισμοπαθών πληγέντων του Δήμου Τυρνάβου

ΚΚΕ: Να αποκατασταθούν οι ζημιές των σεισμοπαθών πληγέντων του Δήμου Τυρνάβου

Την αποκατάσταση των σεισμοπαθών πληγέντων στον Δήμο Τυρνάβου ζητάει το ΚΚΕ, με ερώτησή που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών, οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Βασίλης Μεταξάς και Γιώργος Μαρίνος.

 

 

Αναλυτικά:

«Τρία χρόνια μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις έως και 6,3 Ρίχτερ στις 3 Μάρτη του 2021, που αναστάτωσαν τον Νομό Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία, υποδομές, οι πληγέντες διαπιστώνουν με τραγικό τρόπο ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση επισκευή και κατασκευή καινούργιων σπιτιών, για πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων έγιναν καπνός.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως τα καινούργια σπίτια θα χτίζονταν με την κάλυψη του 80% του κόστους από το κράτος και το υπόλοιπο από άτοκο δάνειο. Ταυτόχρονα, οριζόταν ως αποζημίωση το ποσό των 1.000 ευρώ/τ.μ., ενώ μετά από πολλούς μήνες δόθηκε μια προκαταβολή έως 14.000 ευρώ για τα “κόκκινα” και έως 8.000 για τα “κίτρινα”. Οι σεισμόπληκτοι καταγγέλλουν ότι με τις ανατιμήσεις, που έχουν σημειωθεί στα οικοδομικά υλικά, τα 1.000 ευρώ δεν επαρκούν αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, χρειάζονται περίπου 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι τράπεζες στις οποίες έχουν αποταθεί για να λάβουν δάνειο δεν αναγνωρίζουν τα άτοκα δάνεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θέτουν αυστηρά κριτήρια (ηλικιακά, εισοδηματικά) αποκλείοντας πολλούς από αυτούς.

Την καθυστέρηση στην έκδοση αδειών και στην οικοδόμηση νέων σπιτιών μεγαλώνει το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), το οποίο ασχολείται το τελευταίο εξάμηνο και με τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα χωριά του Δήμου Ελασσόνας, όπως το Μεσοχώρι, το Αμούρι, το Βλαχογιάννι, όπου δεν έχουν μαζευτεί ούτε τα μπάζα.

Ο λαός της περιοχής πληρώνει την εγκληματική πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα, αλλά και την αποκατάστασή του ως κόστος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι πληγέντες διεκδικούν:

– Να επιδοτηθεί κατά 100% με κρατική αρωγή η επισκευή και η ανακατασκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς (1.600 ευρώ /τ.μ.). Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων.

– Να αποζημιωθούν όσοι αποκλείστηκαν λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών.

– Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών).

– Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό μηχανικών της ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και της Πολεοδομίας, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις.

– Να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων του Δήμου Τυρνάβου και πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης.

– Να δοθεί γενναία χρηματοδότηση του Δήμου Τυρνάβου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να πάρει επιπλέον μέτρα στήριξης των πληγέντων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων».

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.