HomeΥΓΕΙΑ

Κίνα και νέες παραλλαγές του κορονοϊού προκαλούν συναγερμό στην ΕΕ – «Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα»

Κίνα και νέες παραλλαγές του κορονοϊού προκαλούν συναγερμό στην ΕΕ – «Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα»

Ο φόβος από την αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των περιορισμών στην Κίνα καθώς και η ανακάλυψη νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, θέτουν σε κατάσταση συναγερμού την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν μια «κοινή απάντηση» στους ταξιδιώτες από την Κίνα, εν μέσω ανησυχίας για την έκρηξη των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα.

Η Σουηδία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου προς αναζήτηση «κοινής προσέγγισης» και «κοινής ευρωπαϊκής δράσης» για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Στόχος της συζήτησης είναι ο γρήγορος συντονισμός των πιθανών μέτρων για την είσοδο των Κινέζων ταξιδιωτών στην ΕΕ και γενικότερα ποια μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει η κοινή πολιτική των χωρών.

«Η Σουηδία επιδιώκει μια κοινή πολιτική για ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά την εισαγωγή πιθανών περιορισμών εισόδου», ανέφερε η σουηδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η Στοκχόλμη, η οποία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ (από την 1η Ιανουαρίου), δήλωσε ότι συγκάλεσε συνεδρίαση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων του Συμβουλίου IPCR (ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων) για την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου.

 

«Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε.

Εμβόλια από την ΕΕ στην Κίνα

Επίσης, να τονιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το Πεκίνο τερμάτισε απότομα τη δρακόντεια πολιτική της «μηδενικής Covid», με αποτέλεσμα την έκρηξη των λοιμώξεων στη χώρα, γεγονός που ώθησε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν τεστ Covid στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει τις προσπάθειες για την γενετική αλληλούχηση του ιού, την κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στις επικοινωνίες κινδύνου σχετικά με τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση του δισταγμού των πολιτών.

Μέτρα έχουν πάρει ήδη αρκετές χώρες

Αρκετές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιου είδους περιορισμών ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Ανάμεσά τους είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που θα μπορούσαν να «μετοικίσουν» από την Κίνα σε βελγικά εδάφη. Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.

Ανησυχία και επιφυλακή για νέες παραλλαγές του ιού

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Κίνα που αποτελεί πηγή ανησυχίας. Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες υγείας σε πολλές χώρες αναφορικά με την εμφάνιση μιας νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, η οποία εμφανίζεται έως 20% πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Παυλάκη.

Εξάλλου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον) έχει εμφανιστεί προκαλώντας συναγερμό.

Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι και αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ, πολύ σύντομα.

«Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα» είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagram, Google NewsYouTube και Twitter.