HomeΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Εμβολιασμοί από κινητές μονάδες σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές

Κικίλιας: Εμβολιασμοί από κινητές μονάδες σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές

Στη δεύτερη φάση της περνά η επιχείρηση «Ελευθερία» τον Ιούλιο με στόχο τον εμβολιασμό των κατάκοιτων πολιτών αλλά και όλων όσων ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, η κυβέρνηση πατά επιπλέον γκάζι στην επιχείρηση «Ελευθερία»,

Συγκεκριμένα στις  6 Ιουλίου θα ξεκινήσει από την Κρήτη η δεύτερη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», η οποία θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

Εμβολιασμός εκτός εμβολιαστικών κέντρων για όλους

Η πρώτη κατηγορία θα αφορά  όλους τους πολίτες (ανεξαρτήτου ηλικίας) που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο του νομού τους.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,  από τις 6 Ιουλίου κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας θα βρίσκονται σε χωριά, Δήμους, Κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές με λίστες που θα έχουν από τις τοπικές αρχές προκειμένου να εμβολιάσουν στα σπίτια τους όσους πολίτες το επιθυμούν.

Μάλιστα σε αυτή τη κατηγορία θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμβολιασμός με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας σε χωριά θα επεκταθεί και σε δήμους και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου όλοι όσοι το επιθυμούν να… σηκώσουν μανίκια.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, προχωράμε – καταρχάς εδώ στην Κρήτη από τις 6 Ιουλίου – και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε εμβολιασμούς από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας σε χωριά, Κοινότητες, Δήμους, απομακρυσμένες περιοχές και όπου ζητηθεί, κατόπιν λίστας που θα προσκομίζουν οι Δήμαρχοι, με στόχο να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας», ανέφερε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Κικίλιας: Περνάμε στην επόμενη φάση του προγράμματος «Ελευθερία»

Ο υπουργός Υγείας μίλησε εκτενώς για την επόμενη φάση της «επιχείρησης Ελευθερία», καλώντας όλους τους πολίτες που ζουν σε χωριά να εμβολιαστούν.

«Εμείς θα πάμε εκεί να τους εμβολιάσουμε με όλα τα εμβόλια. Αυτό δείχνει ότι περνάμε στην επόμενη φάση του προγράμματος «Ελευθερία». Η προσπάθεια την οποία κάνουμε όλοι μας, με πρώτο τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη, είναι να είμαστε ασφαλείς, να προασπίσουμε το αγαθό της Δημόσιας Υγείας και φυσικά να δώσουμε και ανάσες ελευθερίας στην κοινωνία, να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους. Είναι υποχρέωσή μας μετά από αυτή την τεράστια μάχη των 16 μηνών με την πανδημία.

Η απόφαση ήταν κοινή και με την υποστήριξη όλων και θα ήθελα να δοθεί αυτό το δικαίωμα να ακουστεί και φυσικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι επαγγελματίες που έχουν στηρίξει όλη αυτή την προσπάθειά μας, αλλά και η Εκκλησία, της οποίας τη στάση θεωρώ κομβική και πολύ σημαντική», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Έρχονται εμβολιασμοί ακόμα και σε πλαζ και σε πλατείες

Από την πλευρά του, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα αυτή την ώρα να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός εμβολιαστικών κέντρων, ακόμη και σε μεγάλες πλατείες ή και πλαζ το επόμενο διάστημα για να εμβολιαστούν νέοι.

«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός. Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Οι γιατροί θα δηλώσουν συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες να έρχονται σε επαφή μαζί τους και να κανονίζουν τον εμβολιασμό» διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ξεκινά και ο εμβολιασμός κατ΄οίκον

Η δεύτερη κατηγορία, η οποία θα αφορά όλη τη χώρα (σ.σ. και όχι μόνο τη Κρήτη)  και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, αφορά τον εμβολιασμό των κατάκοιτων πολιτών από ιδιώτες γιατρούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στο σπίτι των πολιτών,  ενώ θα αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα.

Ποιους θα αφορά

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον διενεργείται μόνο για τους πολίτες που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω αδυναμίας και πληρούν τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι ιδιώτες ιατροί και οι φορείς υλοποίησης διενεργούν με ευθύνη τους εμβολιασμούς και καταχωρούν τα στοιχεία των εμβολιασμένων και τη διενέργεια του εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κοροναϊού COVID-19.