HomeΕπικαιρότητα

Κεραμέως: «Σε ένα χρόνο 86.000 άνθρωποι έχουν βρει δουλειά – το μέγεθος μιας ολόκληρης ελληνικής πόλης»

Κεραμέως: «Σε ένα χρόνο 86.000 άνθρωποι έχουν βρει δουλειά – το μέγεθος μιας ολόκληρης ελληνικής πόλης»

Η μείωση της ανεργίας στο7,9% και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν τα κύρια θέματα της συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως. Όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια «από πέρυσι μέχρι φέτος, σε ένα χρόνο βρήκαν δουλειά 86.000 άνθρωποι, το μέγεθος μιας ολόκληρης ελληνικής πόλης», σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις σήμερα δουλειά, από το να βρει μια επιχείρηση εργαζόμενο».

Αναφερόμενη στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κα Κεραμέως τόνισε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, η ανεργία έχει μειωθεί δέκα ποσοστιαίες μονάδες. 

«Είναι η μεγαλύτερη μείωση ανεργίας που έχει γίνει σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο». 

«Είναι σημαντικό όμως να βλέπουμε και τη βελτίωση που έχει σημειωθεί, και το λέω για τις γυναίκες που ήμασταν τελευταίοι, και για πρώτη φορά στη χώρα μας χθες, σημειώθηκε μονοψήφια ανεργία στις γυναίκες» και πρόσθεσε «για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, από πέρσι έως φέτος σε ένα χρόνο βρήκαν δουλειά 86.000 άνθρωποι. Έχουμε συναίσθηση τι σημαίνει αυτό; Αυτό είναι το μέγεθος μίας ολόκληρης ελληνικής πόλης», είπε. 

Η υπουργός επεσήμανε ότι ένα κομμάτι των θέσεων είναι νέες θέσεις εργασίας. «Σήμερα δεν υπάρχει επιχειρηματίας ο οποίος να μην έρχεται και να λέει η μεγάλη μου πρόκληση είναι πως θα βρω εργαζόμενο. Να το πω απλά; Είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις σήμερα δουλειά, από το να βρει μία επιχείρηση εργαζόμενο. Έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι συσχετισμοί στην αγορά εργασίας και αυτό αν μου επιτρέπετε έχει οδηγήσει και σε μία πολύ διαφορετική και πολύ πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση και ισχύ των ίδιων των εργαζομένων. Ένας εργαζόμενος σε μία ανεργία που είναι στο 7,9 είναι πολύ πιο ισχυρός, γιατί έχει επιλογές πάρα πολλές». 

Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης όπως είναι οι «Ημέρες Καριέρας» αλλά και οι δράσεις εξωστρέφειας σε χώρες του εξωτερικού για τον επαναπατρισμό συμπολιτών μας που έφυγαν, κυρίως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει πάρα-πάρα πολύ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε δουλειά μπροστά μας. Και θα το πω κι όπως το νοιώθω, είναι πιο δύσκολη τώρα η δουλειά μας, γιατί θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο σχετικά, πιο εύκολο, είναι τέλος πάντων πιο ήπιο όταν προσπαθείς να μειώσεις την ανεργία από το 20 στο 18, παρά από το 10 στο 8, γιατί φτάνεις πλέον σε αυτό που λέμε τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο μετά να τονώσεις περισσότερο την απασχόληση, να μειώσεις και άλλο την ανεργία». 

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΓΣΕΕ ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο ουσιαστικά ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κα Κεραμέως σημείωσε: «Υπάρχουν δύο άξονες δράσης: ο πρώτος είναι το ατομικό εργατικό δηλαδή οι ρυθμίσεις που υπάρχουν για την προστασία εργαζομένων και για το ατομικό εργατικό δίκαιο εν γένει. Δηλαδή στη σχέση τη μεμονωμένη μεταξύ ενός εργαζόμενου και μιας επιχείρησης. Και ο δεύτερος άξονας είναι ο συλλογικός. Δηλαδή πως μπορούμε να ωθήσουμε στη σύναψη περισσότερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα καλύπτουν, θα προστατεύουν περισσότερους εργαζομένους. Και τα δύο είναι σε εξέλιξη. Και είναι χρέος μας να δουλεύουμε πάνω και στα δύο». 

Η υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο συλλογικό σκέλος σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «είμαστε σε έναν πολύ γόνιμο διάλογο με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους εδώ και περίπου λίγους μήνες, με οδικό χάρτη το τέλος του χρόνου. Μέχρι το τέλος του χρόνου δηλαδή να έχουμε καταλήξει ελπίζω όλοι μαζί σε μια δέσμη ρυθμίσεων που μπορούν να υιοθετήσουμε εμείς ως πολιτεία για να ενθαρρύνουμε τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων». Όπως μάλιστα είπε η ίδια «ήδη βλέπουμε τα πρώτα δείγματα γραφής», και αναφέρθηκε στην συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στην επεξεργασία μετάλλου η οποία υπεγράφη μετά από 12 χρόνια, στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία, στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τους τραπεζικούς υπαλλήλους και στη νέα συλλογική σύμβαση που υπεγράφη στον τουρισμό. «Σε όλες αυτές τις συλλογικές τι κοινό στοιχείο υπάρχει; Ο κατώτατος μισθός που προβλέπεται είναι πιο υψηλός από το νομοθετικά προβλεπόμενο από το κράτος. Και αυτός ήταν και ο στόχος μας όταν θεσμοθετήσαμε τον κατώτατο μισθό».

Αναφερόμενη στη ρύθμιση του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα που δίνεται στον εργαζόμενο να εργάζεται έως 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι το 8ωρο είναι η βάση εργασίας της Ελλάδας και παραμένει, σημειώνοντας για την κριτική που ασκείται ότι «Η κριτική λέει ότι επί της ουσίας ο εργοδότης θα εξαναγκάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει 13 ώρες. Σε μία αγορά εργασίας με 7,9% ανεργία, με τη χαμηλότερη ανεργία 17 ετών, αυτή τη στιγμή η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζομένων δεν έχει καμία σχέση με αυτή που ήτανε πριν από δέκα χρόνια. Και σε κάθε περίπτωση, να το πούμε και απλά, είναι πιο ακριβό για έναν εργοδότη να πάρει κάποιον για 13 ώρες, πολύ πιο ακριβό. Αν το δείτε αυστηρά οικονομικά, συμφέρει έναν επιχειρηματία να πάρει δεύτερο εργαζόμενο, γιατί; Γιατί δε θα πληρώσει υπερωρία». 

Στη συνέχεια, η κα Κεραμέως μίλησε για τη διευκόλυνση των προσλήψεων μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, τονίζοντας ότι «σήμερα με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο για να κάνεις μία πρόσληψη χρειάζονται τέσσερα διαφορετικά έγγραφα και εγώ λέω, γιατί τέσσερα; Δεν μπορούμε να βρούμε μία λύση να γίνεται σε ένα; Να διευκολύνουμε. Χρειάζεται να έχεις σε μία επιχείρηση τυπωμένα πάρα πολλά έντυπα αναρτημένα και ούτω καθ’ εξής. Γιατί αφού όλη αυτή η πληροφορία υπάρχει ψηφιακά;».

Σε σχέση με την ενίσχυση των εργαζομένων η υπουργός υπογράμμισε και άλλες σημαντικές ρυθμίσεις μεταξύ αυτών η τετραήμερη εργασία, το επίδομα γονικής άδειας να γίνεται ακατάσχετο, αφορολόγητο, ανεκχώρητο, το οποίο δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί με συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς και η απαγόρευση για μείωση αποδοχών μετά από εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.

Τέλος, η κα Κεραμέως επεσήμανε για το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ότι «έκανα κάτι το οποίο δεν ξέρω ποιος άλλο το έχει κάνει: πριν καν το νομοσχέδιο πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο, και αυτό είναι βασική μου αρχή, πριν καν πάει στους συναδέλφους υπουργούς, ζήτησα να συναντηθούμε με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και αφιερώσαμε ώρες, ώρες με τον καθένα από τους έξι εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. Πριν καν να έχουμε κείμενο διατάξεων. Είμαι απολύτως ανοιχτή, ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί. Για αυτό το λόγο το νομοσχέδιο, όπως είχα πει εξ αρχής, θέλω να δώσουμε πολύ χρόνο σε διάλογο. Θα μπορούσαμε να το φέρουμε τώρα τον Ιούλιο, δεν το φέρνουμε τον Ιούλιο στη Βουλή γιατί θέλουμε να υπάρχει πολύς χρόνος για διάλογο. Είμαι απολύτως ανοιχτή σε προτάσεις, σε σκέψεις, σε βελτιώσεις».

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.