HomeΠολιτική

Κέλλας: Εθνικός στόχος η εξάλειψη των θανάτων στην άσφαλτο

Κέλλας: Εθνικός στόχος η εξάλειψη των θανάτων στην άσφαλτο

Το νομοσχέδιο «Οδηγώντας με Ασφάλεια» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση ως εισηγητής της πλειοψηφίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός παρουσίασε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, μεταξύ 2010-2020, στην Ελλάδα, καταγράφηκε μείωση των θανάτων κατά 54% και, ειδικότερα, κατά 17% την τελευταία διετία, με 54 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ωστόσο, επισήμανε πως, παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε, η χώρα βρίσκεται στην πρώτη οκτάδα των κρατών της ΕΕ με τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σημειώνοντας ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι επιδόσεις και να επιχειρηθεί εις βάθος χρόνου  η υλοποίηση του «Οράματος Μηδέν», δηλαδή η εξάλειψη των θανάτων στην άσφαλτο.

Ο Χρήστος Κέλλας ανέλυσε το νέο πλαίσιο εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, εστιάζοντας:

  • Στη σύσταση τράπεζας θεμάτων για τη θεωρητική εξέταση και στην οδήγηση με ελιγμούς και πλοηγό κατά την πρακτική δοκιμασία η οποία θα καταγράφεται με κάμερα.

 

  • Στη δημιουργία του μητρώου εξεταστών, στο οποίο θα δύνανται να εγγράφονται υπάλληλοι της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και στη σύσταση του σώματος των εποπτών που θα στελεχώνεται από ένστολο προσωπικό της Αστυνομίας είτε και του Λιμενικού.

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ έκανε ειδική μνεία στην παροχή δυνατότητας στους 17χρονους να συμμετέχουν σε εξετάσεις και να αποκτούν προσωρινή άδεια οδήγησης, τονίζοντας:

«Οι νέοι μας δικαιούνται τη συγκεκριμένη δυνατότητα, δεδομένου ότι τους έχουμε αναγνωρίσει την ωριμότητα να ψηφίζουν. Σε κάθε περίπτωση, αυτό, που προέχει για τον οδηγό, δεν είναι το αν θα βγει στον δρόμο στα 17 ή στα 18 του χρόνια, αλλά αν έχει λάβει επαρκή οδική εκπαίδευση και αν διαθέτει οδική παιδεία, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει στις συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως η ηλικία των οδηγών φορτηγών και λεωφορείων και η αντικατάσταση τουριστικών αυτοκινήτων, υπογραμμίζοντας ότι:

  • Καθιερώνονται ενιαία όρια ηλικίας για οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων και σχολικών σε 69 και 65 έτη αντίστοιχα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αδειών φορτηγών και λεωφορείων δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης να μην καταθέτουν την επαγγελματική άδεια οδήγησης και να συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους ως επαγγελματίες οδηγοί, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας.
  • Επιτρέπεται η αντικατάσταση τουριστικών αυτοκινήτων με αυτοκίνητα 9 θέσεων αντί για 8.

Ο Χρήστος Κέλλας ανέδειξε το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου, ενώ αναφέρθηκε και στις τροπολογίες, που κατατέθηκαν από τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, για την κάλυψη, αντιστοίχως, εκπαιδευτικών αναγκών και κενών στα νοσοκομεία, καλώντας τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση διακόπηκε, προτού ξεκινήσουν οι δευτερολογίες των εισηγητών, λόγω της ενημέρωσης που υπήρξε από το προεδρείο για τη νόσηση του Κώστα Καραμανλή από τον ιό covid-19. Η συνέχεια της συζήτησης θα πραγματοποιηθεί την αυριανή μέρα.

Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/pTKsAZ0hbos