HomeΛοιπά Θέματα

Καζαμίας ένα πρωτοχρονιάτικο ημερολόγιο εμπνευσμένο από το λαό για τον λαό…!

Καζαμίας ένα πρωτοχρονιάτικο ημερολόγιο εμπνευσμένο από το λαό για τον λαό…!

Καλή Χρονιά σε όλους με υγεία και αισιοδοξία.

Εντάξει δεν ξεκίνησε ο χρόνος με τους καλύτερους οιωνούς αλλά μέχρι του χρόνου τέτοια μέρα μπορεί και όλα αυτά που μας ταλανίζουν να περάσουν στην Ιστορία.

Δεν μπορεί όλοι όσοι κυκλοφορούμε αυτές τις μέρες και μπαίνουμε σε μαγαζιά για τα δώρα των εορτών ,σε κάποιο πάγκο στην άκρη του δρόμου είδαμε πλανόδιους να πουλάνε τον κλασικό Πρωτοχρονιάτικο λαικό έντυπο τον ΚΑΖΑΜΙΑ.

Ακόμα και στα συνοικιακά μαγαζιά έντυπου τύπου φιγουράρει αυτό το διαχρονικό πρώτο ημερολόγιο του χρόνου.

Κάθε σπίτι που σέβεται τις παραδόσεις ένα καζαμία ,από τους πολλούς που κυκλοφορούν ,το αγοράζει για το καλό της χρονιάς αλλά και να μελετήσει τις προφητείες που περιέχει, ονειροκρίτες ,συνταγές και τόσα άλλα που δεν φθάνει μία ήμερα να τα διαβάσει και να τα εμπεδώσει.

Οι προφητείες του γενικές με μια αοριστία ως προς το χρόνο ή τον τόπο των μελλούμενων. Ξεκινώντας με τα βασικά γεννήσεις, θανάτους ,πολέμους, σεισμούς ,λοιμούς, καταποντισμούς ,πλέκεται προσεκτικά το σενάριο σε συνδυασμό με τις φάσεις του φεγγαριού.

Όλα αυτά με τάξη τοποθετημένα ως προβλέψεις χωρίς να υπάρχουν οι ακριβείς συντεταγμένες του τόπου που θα λάβει χώρα το συμβάν .

Υπάρχει περίπτωση να μη γίνει κάποια φυσική καταστροφή ανάλογα με την εποχή, ή να μη πεθάνει κάποιος πολιτικός ή επώνυμος, ή κάποιος πόλεμος , ή αντίστοιχα να πάψουν να υπάρχουν και οι καλές σταθερές στη ζωή μας, όσες έχουν απομείνει.

Κάποιοι το σνομπάρουν ή το ξεφυλλίζουν κρυφά ,αλλοίμονο  στην εποχή μας να διαβάζουμε τέτοια λαικά περιοδικά, οποίος ξεπεσμός, σαν την μαντάμ Σουσού καταντήσαμε πανάθεμα μας.

Εάν δεν έχει το σπίτι ένα καζαμία πως θα ξέρει ο γεωργός ποιες δουλειές πρέπει να κάνει ανά μήνα ,πως οι νοικοκυρές θα ξέρουν τι λουλούδια θα φυτέψουν, πως θα βρεθεί εξήγηση στο όνειρο που είναι δημιούργημα του ύπνου.

Βέβαια πλέον έχουν και άρθρα ιστορικά ,συνταγές ανέκδοτα είναι  αναβαθμισμένοι, λογικό εδώ τα windows κάθε τρεις και λίγο μια αναβάθμιση την θέλουν πόσο μάλλον ο καζαμίας.

Ο Pietro Casamia ήταν το ψευδώνυμου ενός αρθρογράφου εφημερίδας στη Βενετία, από όπου πήρε και το όνομα του και δεν ήταν κάποιος προφήτης ή αστρολόγος.

Στην Ελλάδα εμφανίσθηκε το 1870 και μιμήθηκε την ιταλική εκδοχή με εξώφυλλο  μια ανθρώπινη μορφή με ένα ψηλό τριγωνικό καπέλο να παρατηρεί τα άστρα.

Στη αρχή το λαικό αυτό φυλλάδιο ήταν τρόπος να κερδίζουν τα προς το ζην οι μοσχόμαγκες του Ρολογιού στην Αθήνα. Παιδιά της επαρχίας φτωχά που η πρωτεύουσα γι αυτά ήταν η αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Τα παιδιά του Κορομηλά Ανδρέα ανέθεσαν στον συντηρητικό Ειρηναίο Ασώπιο την έκδοση του Καζαμία όπως τον ξέρουμε.

Για να καταλάβουμε και το πνεύμα της εποχής αναφέρουμε αυτό που έγραφε σχετικά με τις γυναίκες….

«Αι γυναίκες είναι ως αι κοτελέται∙ όσον περισσότερον τας κτυπάς, τόσω τρυφερώτεραι γίνονται»!

Ο Γιώργος Σουρής με τον μοναδικό του τρόπο σατιρικό έγραφε το 1889:

 «Στο τέλος δε ο Φασουλής, κυττάζων τους αστέρας / ως Κάλχας οιστρηλατηθείς και πλήρης μεγαλείου / προλέγει την καταστροφήν της ανθρωπίνης σφαίρας / διά της αποψύξεως του δίσκου του Ηλίου». 

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση έλεγε: πως ήταν αδύνατον ο κόσμος να καταλάβει το «Νέον Έτος», δίσεκτο ή όχι, και να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά, χωρίς το κακοτυπωμένο φυλλάδιο με τον παράξενο ζωγραφιστό τίτλο «Καζαμίας» και τον αστείο ανθρωπάκο στο εξώφυλλό του.

Ένας Καζαμίας λοιπόν στο σπίτι  είναι παράδοση, το κόστος του μικρό και μπορεί να αποτελέσει και αιτία να  συστηθούμε ξανά με το έντυπο φύλλο, τη μυρουδιά του, και την χαρακτηριστική κίνηση ,που φτύνεις όσο πατά η γάτα ,διακριτικά ,με τακτ, τα δύο δάκτυλα του χεριού για να γυρίσεις σελίδα.

Μην περιφρονούμε τα λαικά έντυπα γιατί κρύβουν μέσα τους ιστορία και κυρίως δεν θα μας πέσει η μύτη…

Καλή Χρονιά !!