HomeΥΓΕΙΑ

Καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κομισιόν – Στην Ελλάδα θα εμβολιαστεί το 23% έως τον Σεπτέμβριο

Καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κομισιόν – Στην Ελλάδα θα εμβολιαστεί το 23% έως τον Σεπτέμβριο

Ο πλανήτης ανυπομονεί να έρθει η μέρα που τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε -όσο το δυνατόν- στην κανονικότητά μας, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, αυτό ίσως καθυστερήσει, καθώς υπάρχει καθυστέρηση παράλληλα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί έως το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων. Όταν ωστόσο ανακοίνωσε αυτόν τον στόχο στις 19 Ιανουαρίου, γινόταν μόλις το 1/5 των απαραίτητων δόσεων ώστε να εκπληρωθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Από τότε κάποιες χώρες ανέβασαν ρυθμό αλλά κλιμακώθηκε ο πόλεμος για τα εμβόλια κυρίως με την AstraZeneca, αφού η φαρμακοβιομηχανία προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων που είχε συμφωνήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, υπήρξαν ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες και προβληματισμοί για τις ελλείψεις και από άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

 

Σύμφωνα με το Politico, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επιταχύνουν το πρόγραμμα εμβολιασμού ώστε να επιτύχουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσεγγίσει το 70% των ενηλίκων έως το τέλος του καλοκαιριού. Με τον τρέχοντα ρυθμό καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν προσεγγίζει τον στόχο εμβολιασμού της Κομισιόν έως το τέλος του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με το γράφημα του Politico, αυτό είναι το ποσοστό ενηλίκων που θα εμβολιαστούν έως το τέλος του καλοκαιριού, εάν ο τρέχων αριθμός δόσεων ανά ημέρα * παραμένει αμετάβλητος

762188 30f9084ad9 bec15e0be3ac532bΕπίσης, σύμφωνα με τον πίνακα, αυτός είναι αριθμός των ημερήσιων δόσεων που απαιτούνται για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων έως τις 22 Σεπτεμβρίου και η πραγματική ημερομηνία κατά την οποία θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος εάν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός * του εμβολιασμού

762188 aa20b72fae b412baa64a415115

Συνολικός αριθμός δόσεων που χορηγούνται ανά 100 άτομα σε χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αρχή της διάθεσης του εμβολίου σε κάθε χώρα έως σήμερα *.762188 a42d6e526a bd0075600aacc960

Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, και βασικός είναι ο αριθμός των απαιτούμενων δόσεων για να επιτευχθεί η μέγιστη ανοσία στον ιό. Επί του παρόντος, όλα τα διαθέσιμα εμβόλια απαιτούν δύο λήψεις και οι εκτιμήσεις εδώ βασίζονται στην υπόθεση ότι αυτό δεν θα αλλάξει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα, φαρμακευτικοί όμιλοι υποσχέθηκαν να επιταχύνουν την παραγωγή εμβολίων κατά της Covid μόλις πριν από την διάσκεψη κορυφής για το θέμα στο Βερολίνο και την ώρα που αυξάνονται οι επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της κρίσης. Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση του εμβολίου κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει μαζί με την αμερικανική Pfizer, υποσχόμενη μέχρι και 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η ανακοίνωση γίνεται την ημέρα της σύσκεψης κορυφής ανάμεσα στην γερμανική ηγεσία και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού που παραπαίει τόσο στη Γερμανία όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την επιβράδυνση των παραδόσεων εμβολίων εξαιτίας των μεταβολών στην αλυσίδα παραγωγής στο εργοστάσιο στην Πουρς του Βελγίου, «επιστρέψαμε στο αρχικό πλάνο παραδόσεων», δηλώνει οι οικονομικός διευθυντής της BioNTech. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παραγγείλει 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου με την ονομασία “Comirnaty”. Η ανακοίνωση της προσωρινής επιβράδυνσης των παραδόσεων στα μέσα του Ιανουαρίου προκάλεσε την οργή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πριν ακόμη τη σύγκρουση με την εταιρεία AstraZeneca που ακολούθησε για την μείωση της τροφοδοσίας σε εμβόλια.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι οι παραδόσεις του εμβολίου της αγγλοσουηδικής εταιρείας, η οποία θα τροφοδοτήσει τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση με 40 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, θα αρχίσουν κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα παραμείνει δύσκολη περίοδος σε ό,τι αφορά την προμήθεια σε εμβόλια και αναγνώρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού.

 

Πηγή