Για τη συντήρηση ορισμένων τροφίμων, όπως τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιούνται αρωματικές ύλες καπνού, οι οποίες χρησιμεύουν και ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα. Πρόκειται για μια μακρόχρονη πρακτική συντήρησης, ωστόσο χρησιμοποιούνται ως αρωματικές ύλες σε άλλα τρόφιμα, όπως σούπες, σάλτσες, ποτά, πατατάκια, σνακ, βρώσιμα παγάκια και γλυκίσματα.
Οι αρωματικές ύλες καπνού όταν προστίθενται στα τρόφιμα, τους προσδίδουν καπνιστή γεύση όπως για παράδειγμα τα πατατάκια με γεύση καπνιστού μπέικον. Η EFSA αξιολόγησε την ασφάλεια οκτώ αρωματικών υλών καπνού στην αγορά της ΕΕ, η άδεια των οποίων επρόκειτο να ανανεωθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η ΕΕ ενέκρινε τον κανονισμό (ΕΕ) 2024/2067, σχετικά με τη διαγραφή των αρωμάτων καπνιστών αρωμάτων SF-001 έως SF-010 από τον κατάλογο της ΕΕ των αρωμάτων καπνιστών ουσιών στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1321/2013.
Χορηγήθηκε μεταβατική περίοδος της 1ης Ιουλίου 2029 για τη χρήση αρωμάτων καπνιστών στις ακόλουθες κατηγορίες τροφίμων:
-τυριά και τυροκομικά προϊόντα
-κρέας
-ψάρια και μεταποιημένα προϊόντα ψαριών, συμπεριλαμβανομένων των μαλακίων και των καρκινοειδών
-αυγοτάραχο
Για όλα τα άλλα προϊόντα, όπως τα σνακ και οι σούπες, ισχύει μεταβατική περίοδος έως την 1η Ιουλίου 2026. Δεν απαγορεύονται όλα τα καπνιστά προϊόντα. Αυτά που παρασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους καπνίσματος δεν θα επηρεαστούν από αυτόν τον κανονισμό. Το παραδοσιακό κάπνισμα όχι μόνο ενισχύει τη γεύση του φαγητού αλλά βοηθά και στη διατήρηση του με φυσικό τρόπο.
Πηγή: cibum.gr