HomeΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καπαμάς κοτόπουλο από τον Τύρναβο

Καπαμάς κοτόπουλο από τον Τύρναβο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό για τον Τύρναβο είναι ο καπαμάς κοτόπουλο. Η λέξη προέρχεται από το τούρκικο «καπαμάκ» που σημαίνει «σκεπάζω» και που αναφέρεται τελικά στον τρόπο παρασκευής του φαγητού. Καπαμά γίνονται τελικά όλα σχεδόν τα κρέατα και τα πουλερικά, αλλά και μερικά ψαρικά ή λαχανικά. Μετά την εκκλησία το πρωί στο σπίτι ,στρώνεται εορταστικό τραπέζι με κύριο πιάτο καπαμάς κοτόπουλο….

Αν στο άκουσμα της λέξης «καπαμάς» σκέφτεστε κοκκινιστό φαγητό, τότε δεν είστε από τον Τύρναβο. Εδώ κοτόπουλο καπαμά λένε μια πλούσια αυγοκομμένη σούπα με τριμμένη κανέλα. Αν η κανέλα σάς ξενίζει, μπορείτε να την παραλείψετε, ωστόσο ταιριάζει πολύ στη σούπα. 

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο, περίπου 1.200 γρ., κομμένο σε 6-8 κομμάτια
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 3-4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • χυμός από 1 λεμόνι 2 κρόκοι αυγού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κανέλα, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, να υπερκαλύψει το κοτόπουλο κατά 5 εκ., αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, το κρατάμε στην άκρη, όπως επίσης και τον ζωμό. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου σε μέτρια φωτιά. Πασπαλίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο με το κορν φλάουρ και το σοτάρουμε (σε δόσεις) για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε και το υπόλoιπο μίγμα.

Τη συνταγή μαγείρεψε η Μαίρη Καρδάση.