HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Και το περιβάλλον κάτω από τον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

«Και το περιβάλλον κάτω από τον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Ψηφίστηκε χτες, 20/07/21, άλλο ένα νομοσχέδιο-υπόδειγμα κακής νομοθέτησης, προχειρότητας και αυτοαναίρεσης της κυβέρνησης, με απροκάλυπτογνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Πρόκειται για τον νόμο, πλέον, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση, που περιλαμβάνει και πλήθος άλλων διατάξεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πήρε τον λόγο κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγάγει το ρουσφέτι σεεπιστήμη και επιπλέον το νομοθετεί.

Εκτός από μία σειρά ρυθμίσεων που αποτελούνενσωμάτωση Ευρωπαϊκών Οδηγιών, πολλές από τις οποίες ήρθαν με καθυστέρηση ενός έτους και ένα βήμα πριν από την επιβολή προστίμου, προστέθηκε μετά τη δημόσια διαβούλευση πληθώρα κρίσιμων διατάξεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τηχωροταξία, την πολεοδομία και την ενεργειακή πολιτική, που αναιρούν διατάξεις της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είχαν διαφημιστεί ως καινοτόμες, αναιρώντας ταυτόχρονα τη θεσμική υποχρέωση για τη συμμετοχή των φορέων στη δημόσια διαβούλευση.

Ανάμεσα στις πρόσθετες διατάξεις ήταν και η απόσχιση ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, που είναι απαραίτητος όρος για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ένα προμελετημένο έγκλημα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΔΕΗ και του δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να υφίσταται καμία σχετική μνημονιακή δέσμευση. Ταυτόχρονα,βέβαια, επηρεάζεται και η ενεργειακή μετάβαση, η λεγόμενη Πράσινη Μετάβαση της Ελλάδας, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ συνδέει όλες τις ΑΠΕ και συνδυάζεται και με τη μεγάλη επένδυση των «έξυπνων» μετρητών. Δηλαδή, μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, τη στιγμή μάλιστα που στηνΕυρώπη επικρατεί η ακριβώς αντίθεση τάση της ενίσχυσης του δημόσιου τομέα με την επανακρατικοποίηση των υποδομών ύδρευσης και ενέργειας και το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα για τις ΑΠΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα έγκλημα της κυβέρνησης. Έλεγαν ότι θα απλοποιήσουν τη διαδικασία αδειοδότησης και αφού κατάργησαν τις ενεργειακές κοινότητες και ακύρωσαν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 25 εκατομμυρίων που είχε διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα με τους επενδυτές που απλά είδαν φως και μπήκαν. Η χώρα γεμίζει με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα, ακόμη και σε περιοχέςυψηλής παραγωγικότητας δημιουργώντας πάρα πολλά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και στις τοπικές κοινωνίες που πραγματικά είναι ανάστατες, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται τελικά η διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα και η επίτευξη των εθνικών μας στόχων.

Ακόμα, στις διατάξεις που αφορούν τη δασική νομοθεσίαεισάγεται κατ’ εξαίρεση ένα ειδικό καθεστώς για την εγκατάσταση δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς έγκριση επέμβασης,ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου για την κατασκευή έργων σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς να απαιτείται έγκριση επέμβασης, δηλαδή παρακάμπτοντας τη δασική υπηρεσία.

Τέλος, δυο λόγια για το Μάτι. Μετά την αναίσχυντη πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας στην περιοχή από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προέβη σε μεγαλόστομες υποσχέσεις ότι σε ένα χρόνο θα ολοκληρωνόταν το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στο Μάτι. Αυτό ήταν τον Ιούλιο του 2019. Τώρα έχουμε Ιούλιο του 2021 και με το εν λόγω νομοσχέδιο μόλις δόθηκε παράταση ενός ακόμη έτους. Αυτά για να καταλαβαίνουμε όλοι πια τι σημαίνει «αριστεία».