HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κ. Λιακούλη στο Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Λιακούλη στο Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ευαγγελία Λιακούλη, εκπροσώπησε σήμερα το Κίνημα Αλλαγής και την πρόεδρό του κ. Φώφη Γεννηματά, στην έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη .

 

Στο χαιρετισμό της, η κ. Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

 

«Είναι πολλά χρόνια πια, που ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης παραπαίει βαλτωμένος. Βουλιάζει χρόνο με το χρόνο έρμαιο στις κομματικές ορέξεις τόσο της προηγούμενης, όσο και της νυν Κυβέρνησης. Δεν ταιριάζει η αναξιοπρέπεια και η υποβάθμιση σε Αιρετούς που ο λαός επέλεξε με την ψήφο του.

Για τη δική μας Παράταξη, όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτα. Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του.  Το αύριο της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να χτιστεί με “μερεμέτια”. Προϋποθέτει μια γενναία, τολμηρή, ριζική ανατροπή στο Κράτος με αποκέντρωση βάσει των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, πάντοτε ταυτόχρονα με τους αντίστοιχους πόρους και όλα τα αναγκαία μέσα για την άσκησή τους.

«Ο κόσμος αλλάζει» όπως αναφέρει ο τίτλος του Συνεδρίου. Ο αέρας της Νέας Αλλαγής που εμείς πρεσβεύουμε, μπορεί να γκρεμίσει το λαβύρινθο του υπερσυγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας.

Με συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές τομές σε ένα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων που θα ασκούνται αποτελεσματικότερα στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο, όπως ιδίως στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κοινωνικής Πολιτικής, την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση,  τις επενδύσεις, τον τουρισμό, τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και την ψηφιακή επανάσταση με την άμεση αξιοποίηση και αφομοίωση των τεχνολογικών αλμάτων.

Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στη χειραφέτηση των ΟΤΑ, σε ένα ανεξάρτητο και αντικειμενικό πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, που όμως δεν θα αποτελεί τροχοπέδη,  αλλά θα επιταχύνει τις πρωτοβουλίες τους.

Στηρίζουμε τις συνεργασίες με φορείς της ιδιωτικής οικονομίας, βάσει διαυγών κριτηρίων και κανόνων, στο βαθμό που δεν διολισθαίνουν σε παράδοση ζωτικών δημοτικών λειτουργιών σε ημετέρους μέσω υπόγειων κατά παρέκκλιση αναθέσεων.

Είμαστε στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, για να μπει επιτέλους τέλος στην υποστελέχωση των Δημοτικών Υπηρεσιών.

Πρωταγωνιστική θέση στο Σχέδιό μας καταλαμβάνει η δημοσιονομική αποκέντρωση, στα όρια βεβαίως που επιτρέπει το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτήν, η οικονομική αυτοτέλεια θα παραμένει κενό ευχολόγιο. Δημοσιονομική αποκέντρωση με διασφάλιση βασικών προϋποθέσεων, όπως τη μη επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών και την ύπαρξη μηχανισμού άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

Και τελευταίο, αλλά πρώτιστης σημασίας: η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των Αιρετών. Οι Αιρετοί των Δήμων και των Περιφερειών φέρουν άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση και αξίζουν θεσμικού σεβασμού, με τη διασφάλιση όλων εκείνων των απαραίτητων προϋποθέσεων, που θα τους επιτρέπουν να επιτελούν απερίσπαστα τα καθήκοντα της λαϊκής εντολής που έλαβαν στην κάλπη.

Οι διαχρονικές αξίες, αρχές και θέσεις μας για το χώρο της Αυτοδιοίκησης, η εμπειρία από τις καινοτόμες μεταρρυθμίσεις μας, αποτελούν σταθερό οδηγό και έμπνευση για το ΠΑΣΟΚ και την ιστορική του συνέχεια, το Κίνημα Αλλαγής. Τις προασπίζουμε με επιμονή και σθένος όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι στις τυχοδιωκτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της νυν και της τέως Κυβέρνησης. Αυτές αποτέλεσαν τη βάση για το συνολικό Σχέδιο που προτείνουμε στον ελληνικό λαό. Το εναλλακτικό Σχέδιο γνήσιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Με ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και μια Εθνική Στρατηγική με νέους στόχους αναγέννησης, για να γίνει πραγματικότητα η Νέα Αλλαγή που έχουν ανάγκη όχι μόνο οι Δήμοι, αλλά ολόκληρη η πατρίδα μας».