Ιστορική νίκη για το τσίπουρο

HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Ιστορική νίκη για το τσίπουρο

Σημαντική νίκη για το τσίπουρο (και τη ρακή) σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μη φορολογείται το κάθε λίτρο με φόρο άνω του 1,40 ευρώ.

Η απόφαση, που θα ισχύσει από το 2022 και μετά, έρχεται να «ακυρώσει» τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα 6 ευρώ το λίτρο. Η πρόταση και η πίεση για ένταξη του τσίπουρου στο καθεστώς μειωμένου φόρου που ανήκει το ούζο, έγινε από την Ελληνική κυβέρνηση και πέρασε στο EKOFIN. Είναι μια μεγάλη και οριστική «ανάσα» για τους διήμερους αποσταγματοποιούς και μια σημαντική ανακούφιση, μετά από χρόνια αγωνίας και αβεβαιότητας.

Σημαντικά θετική για τη φετινή περίοδο απόσταξης ήταν επίσης η υπογραφή απόφασης από τον υπουργό Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο, που δίνει τη δυνατότητα στους αμπελοκαλλιεργητές να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους οδηγώντας την σε αμπελοοινικά προϊόντα απόσταξης. Λύθηκε έτσι έγκαιρα και το ζήτημα της διάρκειας που κάθε παραγωγός μπορεί να «βράσει» και της ποσότητας που μπορεί να παράξει . Το πρόβλημα αυτό προκύπτει από τον καθορισμό του τσίπουρου ως προΐόν απόσταξης στεμφύλων (και όχι σταφυλιών) με προσθήκη οινολάσπης και μπορεί να λυθεί οριστικά μόνο με την αλλαγή αυτού του ορισμού.