Ιστορική αναδρομή – Αλωνιστικές μηχανές

HomeΜΝΗΜΕΣ

Ιστορική αναδρομή – Αλωνιστικές μηχανές

Πριν από την εισβολή των θερίζοαλωνιστικών μηχανών (κομπίνες) στην γεωργία, τα πιο βαριά, ογκώδη και ακριβά γεωργικά μηχανήματα ήταν η αλωνιστικές μηχανές. Αυτές αντικατέστησαν τον αλωνισμό των σιτηρών και άλλον φυτών που γινόταν με στούμπισμα ή με αλωκάνες που έσερναν τα ζώα. Η πρώτη αλωνιστική μηχανή χρονολογείται από το 1786.
Οι μηχανές αυτές είχαν μεγάλη αλωνιστική ικανότητα και αποτελούνταν από τρία κύρια τμήματα. Το καζάνι την πατόζα και την κοσκίνα. Το καζάνι ήταν η μηχανή που την χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά ολόκληρου του συγκροτήματος και έδινε κίνηση με τους μεγάλους ιμάντες (λουριά) στην πατόζα και από αυτήν στην κοσκίνα, από όπου βγαίναν τα άχυρα και συγκεντρώνονταν σε σωρούς (Λαμιά). Ο αλωνισμός γινόταν στα αλώνια όπου οι γεωργοί συγκέντρωναν σε θυμωνιές τα σιτηρά τους.
Ήταν ένα ωραίο θέαμα το στήσιμο τον θυμόνιών που τελικά σχημάτιζαν μία ολόκληρη πολιτεία με την τέλεια ρυμοτομία, ώστε να μπορεί να μετακινείται άνετα το αλωνιστικό συγκρότημα Και να αλωνίζει με τη σειρά όλα τα σιτηρά τον Γεωργών. Οι περιοχές του Τυρνάβου στις οποίες στήνονταν οι θυμωνιές ήταν στα αλώνια, δίπλα από το νεκροταφείο, κοντά στο κονάκι του Κοκονού στον Άγιο Αντώνιο και κοντά στην Τούμπα(στο γήπεδο). Αλωνίστηκες μηχανές στον Τύρναβο είχαν οι παρακάτω με αλφαβητική σειρα: Αντώνης και Χρήστος Γραβάνης 1, Μαργαρίτης και Πέτρος Μαλίτας 2, Νικόλαος Μπαφάλης 1, Κ. Τσιμπότης 1.
Η παραπάνω αλωνιστικές μηχανές ήταν αυτοκίνητες, ενώ υπήρχε και μία του συνεταιρισμό που δεν ήταν αυτοκίνητη. Αυτή έπαιρνε κίνηση Με θέρμανση και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν άχυρα και για τη μεταφορά της άλογα. Πολλές φορές για τον αλωνισμό ερχόταν στον Τύρναβο συγκροτήματα και από άλλα μέρη. Η φωτογραφία είναι από την οικογένεια Μαλίτα το έτος 1935. Κτήμα Μαλίτα
 

COMMENTS