Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, με αφορμή την εβδομάδα μητρικού θηλασμού, 1 έως 7 Νοεμβρίου, αλλά και τις Δράσεις που διοργανώνει το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ήδη ξεκίνησαν σήμερα στην πλατεία ΤαχυδρομείουΛάρισας, και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή, επισημαίνουν ότι :
Αναμφισβήτητα το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για έναβρέφος. Το γάλα που παρασκευάζεται από τις εταιρείες γαλάκτων, παρά το γεγονός ότι είναι κατάλληλο για την διατροφή του βρέφους, δεν μπορεί ποτέ να είναι το ίδιο με το μητρικό. Ενώ γνωρίζουμε όλοι μας ότι το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο, εντούτοις λιγότερο από τις μισές μητέρες θηλάζουν το παιδί τους μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Από την άλλη όμως εμείς οφείλουμε να τις παροτρύνουμε να θηλάσουν και να τις ενημερώσουμε για τα πλεονεκτήματα αυτής της τόσο πολύτιμης διαδικασίας:
Αντισώματα περνούν από τη μητέρα στο βρέφος και το δρουν προστατευτικά έναντι των λοιμώξεων.
Ένζυμα του γάλακτος κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών .
Είναι ελεύθερο μικροβίων.
Είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία και δεν χρειάζεται χρόνος για προετοιμασία .
Υπάρχει μικρότερη πιθανότητα αλλεργίας σε σχέση με το αγελαδινό.
Η λακταλβουμίνη που περιέχεται στο μητρικό γάλα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα.
Είναι δωρεάν.
Έχει πάντα την κατάλληλη θερμοκρασία.
Σε μελέτες διαπιστώθηκε ότι το μητρικό γάλα είναι μια τροφή που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου όσο τίποτε άλλο.
Η διαδικασία του θηλασμού ενισχύει τον ψυχικό δεσμό μητέρας-παιδιού.
Το φετινό σύνθημα της παγκόσμιας εβδομάδας μητρικού θηλασμού: Κλείνοντας το κενό –Υποστήριξη Θηλασμού για όλουςυποστηρίζει την επικαιροποιησητων πολιτικών γονικής κοινωνικής προστασίας και στοχεύει να εμπλέξει τις κυβερνήσεις, τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους χώρους εργασίας, τις κοινότητες και τους γονείς, ώστε να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην ενδυνάμωση των οικογενειών και στη διατήρηση φιλικού προς τον θηλασμό κλίματος στην εργασιακή ζωή.Οι εργαζόμενες μητέρες, κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη για τον θηλασμό, τόσο κατά την προγεννητική όσο και κατά τη μεταγεννητική περίοδο, προκειμένου να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και τις δεξιότητές τους, ώστε να μπορούν να θηλάζουν παρά τις προκλήσεις. Υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αμειβόμενη άδεια μητρότητας και άλλες υπηρεσίες θηλασμού για τις γυναίκες εντός και εκτός του χώρου εργασίας.
Πιστεύοντας ότι τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού διασφαλίζουν την υγεία και την ισορροπημένη ανάπτυξη του βρέφους, συμμετέχουμε στις τοπικές Δράσεις που διοργανώνει το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΘ, ενεργοποιώντας όλους τους Παιδιάτρους μέλη των Συλλόγων μας, ώστε οι συμπολίτισσές μας να έχουν μία πλήρη, σαφή και επιστημονική ενημέρωση γύρω από το μητρικό γάλα.