HomeΓΥΝΑΙΚΑ

Γυναίκες εν δράση – Το TirnavosPress στο 1ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Γυναίκες εν δράση – Το TirnavosPress στο 1ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας


Το 1ο Διεθνές Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, το οποίο διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λάρισας, το Δήμο Λαρισαίων, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας  πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 6 Ιουνίου και κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου.

Γυναίκες που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Από την περιοχή της Λάρισας, την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό ήρθαν στο κέντρο της Λάρισας να αναδείξουν τα προϊόντα τους, που με πολύ μεράκι και αγάπη κατάφεραν να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση.

Το TirnavosPress επισκέφτηκε πολλές επιχειρήσεις και μίλησε με εκπροσώπους τριών, για να μάθει λεπτομέρειες για την δράση τους.

 

Douma Vital Farm της κας. Παρασκευής Ντούμα:

ΝΤΟΥΜΑΣ

Η Douma Vital farm είναι οικογενειακή επιχείρηση. Τα βιολογικά τρόφιμα έρχονται στο πιάτο μας από ένα καταπράσινο οροπέδιο στις πλαγιές των Αντιχασίων, στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι του Δήμου Ελασσόνας, στο Νομό Λάρισας, όπου βρίσκεται το κτήμα της οικογένειας Ντούμα. Εκεί, σε μια περιφραγμένη έκταση 8.000 στρεμμάτων, ζούνε και αναπαράγονται ελεύθερα τα ζώα.

Στη φάρμα ζουν και τρέφονται βίσωνες που είναι οι μοναδικοί των Βαλκανίων και από τους λίγους της Ευρώπης, μαύροι χοίροι που βόσκουν αποκλειστικά σε 8.000 βιολογικά πιστοποιημένα στρέμματα και τρέφονται με βελάνια και βολβούς και κατσίκια από την φυλή Μουρθιάνο – Γραναδίνα, η οποία είναι αυτόχθονη ισπανική φυλή που οφείλει την ονομασία της στις περιοχές Μούρθια και Γρανάδα της Ισπανίας όπου και γίνεται η αναπαραγωγή της.

Τα ζώα τρέφονται με βιολογικά αρωματικά και τροφές, όπως μας είπε, ενώ ο στόχος είναι να συμβάλλει σε μια υγιεινή διατροφή με απόλυτα βιολογικά προϊόντα.

Η επιχείρηση από το 1999 προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για να δώσει στην αγορά το βιολογικό κρέας που με αγάπη η οικογένεια Ντούμα εκτρέφει.

Μια γυναικεία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο του βιολογικού κρέατος και τα προσφέρει μέσα από τα σούπερμαρκετ και το δικό της μαγαζί στην Ίωνος Δραγούμη και Παύλου Μελλά 1 στη Λάρισα, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις γεύσεις τους.

Δείτε πληροφορίες για τα προϊόντα τους εδώ

 

 ΡΟΖΜΑΡΙΝΟ της κας Χατζηπαναγιώτου Ασημένιας: 

ΡΟΣΜΑΡΙΝΟ

Η κα Χατζηπαναγιώτου Ασημένια φτιάχνει παραδοσιακά σαπούνια, παραδοσιακές κηραλοιφές με βότανα, μπάλες οξυγονοθεραπείας, εκχυλίσματα βοτάνων, αρωματικά άλατα και την ”αύρα” μια αλκοολούχος λοσιόν με αιθέρια έλαια.

Όπως μας είπε η επιχείρηση της το ΡΟΖΜΑΡΙΝΟ βρίσκεται στο Πουρνάρι Συκουρίου και ξεκίνησε από το χόμπι της παρασκευάζοντας προϊόντα στο σπίτι για προσωπική χρήση, μέχρι που το 1998 έβγαλε την άδεια της. Δημιούργησε το Rosmarino σε μια εποχή δύσκολη για μια γυναίκα να αρχίσει την δική της επιχείρηση.

Η αγάπη της για τη φύση, η σκέψη της να μην αφήνει αποτύπωμα στο περιβάλλον, και οι αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία αλλά και η ανάγκη για να γυρίσουμε λίγο στις ρίζες μας, την έκανε να δημιουργήσει την σειρά σαπουνιών από ελαιόλαδο. Σχολίασε πως αν και το σαπούνι από ελαιόλαδο χρησιμοποιούνταν πολύ από τις γυναίκες παλιά, πλέον οι γενιές μας έχουν μεγαλώσει με τα σαμπουάν της αγοράς και το έχουν βγάλει από την καθημερινότητα τους.

Ο πάγκος της στο Διεθνή Φόρουμ επιχειρηματικότητας μοσχοβολούσε ”μνήμες” που όλοι έχουμε συναντήσει στα σπίτια των γιαγιάδων μας.

Το μότο της ”δεν βάζουμε τίποτα πάνω μας που δεν τρώγεται”, μια παροιμία όπως μας λέει που έρχεται από την Μικρά Ασία. Στις δικές της συνταγές όλα τρώγονται εκτός από το υδροξείδιο του νατρίου που αντικαθιστά την στάχτη.

Τα σαπούνια γίνονται από 100% extra παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο, υδροξείδιο του νατρίου και νερό ακολουθώντας κλασική παραδοσιακή συνταγή. Περιέχουν υψηλής ποιότητας υλικά όπως μελισσοκέρι, ορυκτά άλατα, φύκια, άργιλο, μέλι, γάλα, πρόπολη, πίτουρο, βότανα και αιθέρια έλαια που τα αρωματίζουν διακριτικά. Δεν περιέχουν συνθετικά χρώματα, αρώματα, συντηρητικά ή αφριστικά και είναι βιοαποικοδομήσιμα.

Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα της εδώ

 

Bio-kampos Agroktima της κας Ιωάννας Μπιτούλη: 

ΒΙΟΚΑΜΠΟΣ

Η κα Ιωάννα Μπιτούλη έχει την επιχείρηση Bio-kampos Agroktima στον Αμπελώνα Τυρνάβου. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με τρόφιμα παραδοσιακά, με 100% δικές τους πρώτες ύλες.

Φτιάχνουν χειροποίητα γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη ή με καστανή, ζυμαρικά, αρωματικά φυτά και βότανα, σάλτσες, τουρσιά, ποτά, ηδύποτα, αυγά χωριάτικα, ντόπια κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, χοιρινά ελευθέρας βοσκής και λουκάνικα. 

Μια οικοτεχνία με σεβασμό στον άνθρωπο καθώς δεν χρησιμοποιούν πρόσθετα, χημικά ή συντηρητικά. Από το 2010 βρίσκεται στο χώρο και με σεβασμό στη γη και τη φυσική καλλιέργεια της και παράγουν παραδοσιακά προϊόντα με συνείδηση μεταφέροντας τη γνώση τους στις επόμενες γενιές.

Η ταβέρνα ο Στέλιος στον Αμπελώνα είναι είναι μια γευστική απόδραση από τα τετριμμένα και καθημερινά γεύματα μέσα από αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές και με τη χρήση γνήσιων και φρέσκων υλικών, σε ταξιδεύει, σε ταξιδεύει στα χρόνια τα παλιά, τα χρόνια της αθωότητας της γεύσης που κρατεί χρόνια. Η «Ταβέρνα του Στέλιου» ήταν ένα παλιό μεζεδοπωλείο-μπακάλικο και ο χώρος που μπορείς να συναντήσεις όλα όσα παράγει η επιχείρηση Bio-kampos Agroktima.

Μάλιστα όπως μας είπαν στο φόρουμ συνεργάζονται με τα Χανιά, το Βόλο, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα τους και τα στοιχεία επικοινωνίας εδώ, ενώ για τους κατοίκους της Λάρισας, Τυρνάβου και Αμπελώνα έρχονται στην πόρτα σας με ένα τηλέφωνο στο 2492032345, 6974311720.

Τρεις γυναίκες που δημιούργησαν επιχειρήσεις με πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και έκαναν την αγάπη τους επάγγελμα, δείχνοντας ότι όταν κάτι το κάνεις με μεράκι, μπορείς να καταφέρεις πολλά.

Συγχαρητήρια και στις τρείς και σε όλες όσες ξεκινούν κάτι δικό τους και αποτελούν σημαντικό κομμάτι στην οικονομία της χώρας. 

[quads id=5]