Παραθέτω μερικούς τίτλους: «Εκκλησία μετατράπηκε σε ρινγκ εν ώρα γάμου», «Άγριο ξύλο σε γάμο επειδή η νύφη πάτησε τον γαμπρό», «ξύλο σε γάμο στον Πύργο – σε ρινγκ μετατράπηκε η εκκλησία», «νύφη που πάτησε το πόδι του γαμπρού και προκάλεσε χάος σε γάμο στον Πύργο».
Διαβάζοντας αυτούς τους τίτλους τουλάχιστον προδιατίθεται κωμικά.
Ιδίως όταν κάποια από τα άρθρα συνοδεύονται από σκηνές της ταινίας «η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», με κυρίες Κοκοβίκου και σκασμούς και Αντωνάκηδες.
Εικάζω πως θα φαντάζεται κανείς τον γάμο ενός κανονικού ζευγαριού να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης από «παλαιάς κοπής» συγγενείς, με τον γαμπρό και τη νύφη να βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τούς συγγενείς τους (λογικά του γαμπρού) να χάνουν κάθε έλεγχο μπροστά σε αυτό το εθιμοτυπικό κλισέ που αποκτά σημασία για λίγα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια μιας τελετής που ακόμα και όσοι επιμένουν να την «τιμήσουν», δεν έχουν ιδέα ποια είναι τελικά η ουσία της ή το ακριβές νόημά της. Δρουν, κινούνται, υπομένουν μηχανικά.
Μόνο που αυτό που στ’ αλήθεια συνέβη σε αυτόν τον γάμο ούτε κωμικό είναι, ούτε χαριτωμένο, ούτε «ούλτρα ελληνικό». Και αυτό το διαπιστώνει κανείς με οδυνηρό τρόπο, φεύγοντας από τον τίτλο και περνώντας στο κείμενο και την πραγματική είδηση: σε έναν γάμο στην Ηλεία, τη στιγμή που ακούστηκε το «η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα», η νύφη πάτησε το πόδι του γαμπρού, με εκείνον να της επιτίθεται, προκαλώντας ένα ντόμινο ακραίων αντιδράσεων, βίας και τραμπουκισμού.
Άτομα που ήταν καλεσμένα στον γάμο ανέφεραν πως ο γαμπρός έξαλλος γύρισε προς το μέρος της νύφης, χτυπώντας την στο πρόσωπο. Οι συγγενείς της τότε επιτέθηκαν στο γαμπρό, διακόπτοντας -προφανώς- το μυστήριο. Ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης πως ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος να βγει από την εκκλησία, ενώ χρειάστηκε να σπεύσουν και δυνάμεις της Αστυνομίας.
Θα λέγαμε πως ήταν επεισοδιακό το σκηνικό αν δεν ήταν εντελώς ανησυχητικό. Δηλαδή, προσπερνώντας λίγο κλισεδούρες και κυρίες Κοκοβίκου, ένα είναι το συμβάν: μια γυναίκα έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας την ημέρα του γάμου της. Έπεσε, μάλιστα κάτω, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, από το χτύπημα και σίγουρα και από το σοκ. Δεν είναι αστείο. Ούτε καν σε μια δεύτερη, η μια meta ανάγνωση. Φαίνεται πως τα media δεν έχουν βρει τον τρόπο να εντοπίζουν το ουσιαστικό πρόβλημα, όταν έχουν τρομερό σεβασμό στην cultural αναφορά. Ωστόσο, είναι εκτός τόπου και χρόνου να παίζουν σκηνές παλιού ελληνικού κινηματογράφου σε ρεπορτάζ για ζητήματα όπως αυτό. Το 2024. Αντικειμενικά. Πώς να το κάνουμε;
Το μυστήριο ολοκληρώθηκε. Ο γαμπρός, ακούσαμε σε δηλώσεις ενός εκ των προσκεκλημένων, «κατάλαβε το λάθος του» και ζήτησε συγγνώμη πρώτα από τον ιερέα -βεβαίως- και έπειτα από την -πλέον- σύζυγό του. Επίσης, για να προλάβουμε τα «τι έκανε η χαζή; Τον παντρεύτηκε αντί να τον στείλει στη μάνα του», να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο τους έχουν ένα παιδί δυο μηνών και πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν μια γυναίκα να «μένει» και δεν έχουν να κάνουν με τη νοημοσύνη της. Δεν είναι χαζή. Είναι θύμα μιας (συχνά περίπλοκης) κατάστασης και ενός ευάλωτου ψυχισμού.
Μιλώντας για τη γυναίκα, να πούμε και πως βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να κάνει και δηλώσεις για το περιστατικό, μιλώντας στο patrisnews.com, όπου και είπε το εξής: «ουδέποτε με χτύπησε στο πρόσωπο. Ο γαμπρός όταν του πάτησα το πόδι, έβγαλε τα στέφανα, με έσπρωξε στον ώμο και βγήκε από τον Ιερό Ναό. Μετά από λίγο το μυστήριο συνεχίστηκε κανονικά». Ακόμα και αν δεν πρόκειται για μια προσπάθεια συγκάλυψης της βίας, ακόμα και αν πιστέψουμε πως οι καλεσμένοι που έδωσαν την αρχική εκδοχή έχουν προβλήματα όρασης ή μια τάση να υπερβάλλουν, ούτε αυτή η εκδοχή είναι αισιόδοξη για το τι μπορεί να έχει ανεχτεί ή ακόμα και θεωρήσει αποδεκτό αυτή η γυναίκα.
Αγαπημένα είναι και τα σχόλια χρηστών (κυρίως ανδρών) που αναρωτιούνται «τι ακριβώς ήθελε να δείξει με αυτή την κίνηση η νύφη» ή πιστεύουν ακράδαντα ότι «τα ήθελε ο κώλος της». Τύπου προσπερνάμε την αδιανόητη κίνηση του γαμπρού και ασχολούμαστε με το σαχλό έθιμο γιατί κάποια λογική θα υπάρχει να συνδέει το άκακο κλισέ με την ενδοοικογενειακή βία. Δεν μπορεί! Άντρας πράμα, κάποιο λόγο θα είχε! Ναι ζουν ανάμεσά μας, παιδιά. Δεν είναι βαμπίρ 565 ετών.