HomeΙΣΤΟΡΙΑ

Γιατροί της επαρχίας Τυρνάβου από τον 17ο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα

Γιατροί της επαρχίας Τυρνάβου από τον 17ο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα

Α. Τυρναβίτες γιατροί κατά τον 17ο και 18ο αιώνα [1]

Της Κωνσταντινιάς Πατσή

Από τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα σημειώθηκε σημαντική οικονομική και πνευματική ανάπτυξη στον Τύρναβο.
Σ΄αυτήν την εποχή ζουν και εργάζονται στην πόλη γιατροί που μελετούν τα παραδοσιακά ιατρικά συγγράμματα και μάλιστα το βασικότερο σύγγραμμα Φαρμακολογίας της Αρχαιότητας και της Βυζαντινής περιόδου , της Ιατρικής ύλης του Διοσκορίδη του Αναζαρβέως, του οποίου το αρχαιότερο χειρόγραφο είναι ο περίφημος Vind. Med. Gr.1 στη Βιέννη. 

Στον  κώδικα 397 της Μονής Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, που περιέχει εκκλησιαστική ακολουθία, αναφέρεται ότι ο Κωνσταντάς γιατρός από τον Τύρναβο, αφιέρωσε ένα “λυχνικό”.

Κατά την ίδια περίοδο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δραστηριότητα δύο – Τυρναβιτών στην καταγωγή –  ιερομονάχων της Ολυμπιώτισσας και ιατρών πρακτικών, του Διονυσίου και του Ματθαίου. Ο μεν ένας, που γεννήθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα στον Τύρναβο και έλαβε το όνομα Δημήτριος, έγινε αρχικά ιερομόναχος στην Ολυμπιώτισσα και μετονομάστηκε σε Διονύσιο, ενώ αργότερα διετέλεσε εφημέριος στην Ελληνική Παροικία Kecskement της Ουγγαρίας και το 1739 έγινε ηγούμενος στην Ολυμπιώτισσα.

Η κατάρτιση του και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα για την Ιατρική ,Θεολογία,ελληνική γλώσσα κ.τ.λ μαρτυρούνται και από τα βιβλία του που εναπόκεινται στην Ολυμπιώτισσα.

Ο δε άλλος σπουδαίος Τυρναβίτης ιερομόναχος της Ολυμπιώτισσας, που έγινε μοναχός σ΄αυτό το μοναστήρι σε νεαρή ηλικία, ήταν ο παπάς Ματθαίος, ο γιατρός, αλλά το 1760 μετοίκησε σε Τυρναβίτικο μετόχι. Έγραψε διάφορα ιατρικά βιβλία που κληροδότησε στην Ολυμπιώτισσα μεταξύ των οποίων και το υπ’ αριθμόν 165 έντυπο της Ολυμπιώτισσας (Γαλην.8. Άπαντα, Βασιλεία 1538) καθώς και άλλα ιατρικά βιβλία που κληροδότησε στη Μονή της μετανοίας του.
Ο Ματθαίος πέθανε στον Τύρναβο στις 22 Ιανουαρίου το 1800.

 

Β. Γιατροί με καταγωγή από την επαρχία Τυρνάβου  από τον 19ο  και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου  αιώνα [2]

 

Δημητριάδης Εμμανουήλ 

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Σύμφωνα με το περιοδικό “Θεσσαλικά Χρονικά” (1935), ο γιατρός Εμμανουήλ Δημητριάδης καταγόταν από τον Τύρναβο και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ίδιο περιοδικό αναφέρει ότι άσκησε το ιατρικό λειτούργημα στην πόλη του Τυρνάβου.

Ο Εμμανουήλ Δημητριάδης αναμείχθηκε στα κοινά, εξελέγη βουλευτής Τυρνάβου στις εκλογές του 1892 και αργότερα (μάλλον την περίοδο 1899-1903) εκλέχθηκε και υπηρέτησε ως δήμαρχος Τυρνάβου ( 6 Σεπτεμβρίου1899 – 7 Σεπτεμβρίου 1903). 

 

Δημητριάδης Επαμεινώνδας 

ΕΠ

Γεννήθηκε στον Τύρναβο . Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν εξάσκησε το επάγγελμα του γιατρού στον Τύρναβο , γιατί στάλθηκε στο Μοναστήρι, όπου έδρασε ποικιλοτρόπως κατά τον Μακεδονικό αγώνα, διακινδυνεύοντας πολλές φορές και την ίδια τη ζωή του. 

Γκόλτσιος Ελευθέριος 

ΓΚΟΛΤΣΙΟΣ

Γεννήθηκε στον Τύρναβο και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξελέγη βουλευτής Λάρισας στις εκλογές του Αυγούστου 1910.

Άσκησε το ιατρικό λειτούργημα στην περιφέρεια της επαρχίας Τυρνάβου. Μετά το 1922, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συνέχισε να ασκεί την ιατρική. 

 

Λάμπρου Λάμπρος του Ν. 

Ο γιατρός Λάμπρος Ν. Λάμπρου γεννήθηκε στον Τύρναβο το έτος 1876. Ήταν γιος του Νικολάου Λ. Λάμπρου, διακεκριμένου δικηγόρου του Τυρνάβου. Στη γενέτειρά του, τον Τύρναβο, άσκησε το ιατρικό επάγγελμα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Υπήρξε πρόεδρος της κοινότητας Τυρνάβου επί σειρά ετών (1910-1933). Εξελέγη βουλευτής Τυρνάβου στις εκλογές του 1923. 

 

Νικόλαος Αντ. Μιχαηλίδης 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1879.  Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής το 1901. 

Μετέβη για τέσσερα έτη στη  Γαλλία και στη  Γερμανία. Διετέλεσε Επιμελητής της Αστυκλινικής το 1909, μικροβιολόγος στο Νοσ. Συγγρού το 1912 – 1933, Υφηγητής το 1928, Καθηγητής της Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο  Αθηνών το 1933. Υπήρξε συγγραφέας πολλών επιστημονικών εργασιών καθώς και Εργαστηριακής Διαγνωστικής και Μικροβιολογίας.

 

Καράσσος Ανδρέας του Δημητρίου

ΚΑΡΑΣΣΟΣ

Ο Ανδρέας Καράσσος γεννήθηκε στον Τύρναβο τον Ιούνιο του 1886. Τα ονόματα των γονέων του ήταν Δημήτριος και Αρετή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε την 1η Ιουνίου του 1910.

Άσκησε  την ιατρική πρώτα στον Τύρναβο (1911 – 1935), στον Ιατρικό Σύλλογο του οποίου είναι αρχικά εγγεγραμμένος. Στη συνέχεια εργάστηκε στη Λάρισα, όπου φαίνεται ότι εγκαθίσταται ως γιατρός τον Νοέμβριο του 1935.

 

Καρώνης Θεοφάνης του Παναγιώτου 

Γεννήθηκε στον Αμπελώνα της Λάρισας το 1903. Γονείς του ήταν ο  Παναγιώτης και η Αλεξάνδρα. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1924.

Επέστρεψε στη γενέτειρά του, τον Αμπελώνα, για να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα και γράφτηκε ως μέλος στον τότε Ιατρικό Σύλλογο Τυρνάβου και αργότερα, όταν ο σύλλογος συγχωνεύτηκε με αυτόν της Λάρισας, διετέλεσε μέλος του, καταχωρούμενος στον τομέα της ιατρικής ειδικότητας, ως Παθολόγος. Εργάσθηκε ως ιατρός στον Αμπελώνα μέχρι το 1946. 

 

Ράπτης Νικόλαος του Μιλτιάδου 

Γεννήθηκε στη Ροδιά Τυρνάβου τον Απρίλιο του 1904. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε το δίπλωμα του ιατρού τον Μάρτιο του 1928. Τον Ιούνιο του 1928 επέστρεψε στη γενέτειρά του, τη Ροδιά, για να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα.

Γράφτηκε αρχικά στον τότε Ιατρικό Σύλλογο Τυρνάβου και στη συνέχεια (μετά τη συγχώνευση των δύο συλλόγων) στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας. Όσον αφορά την ειδικότητα του αναγράφεται ως Παθολόγος και Γενικός Ιατρός. Εργάσθηκε ως ιατρός στη Ροδιά μέχρι το 1946, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Τύρναβο, για να συνεχίσει εκεί την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος. 

 

Λάμπρου Νικόλαος του Λάμπρου 

ΛΑΜΠΡΟΥ

Γεννημένος στον Τύρναβο τον Ιούλιο του 1909 από τον Λάμπρο – ιατρό και πολιτευτή – και την Αμαλία, ο Νικόλαος Λάμπρου μεταβαίνει για τις ιατρικές του σπουδές στην Αθήνα. Μετά τη λήψη του διπλώματος του (1933) αρχικά εγγράφεται ως μέλος στον τότε υφιστάμενο Ιατρικό Σύλλογο Τυρνάβου για να μεταγραφεί το 1936 στον Ιατρικό Σύλλογο της Λάρισας, ενώ το έτος 1939 αποκτά την ιατρική ειδικότητα της Μικροβιολογίας. Εργάσθηκε ως ιατρός Μικροβιολόγος και μετά το έτος 1940 στη Λάρισα. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. 

 

Σαμαράς Κωνσταντίνος του Αθανασίου 

Γεννήθηκε στα Δηλέρια (ή Δελέρια) Λάρισας το έτος 1905. Γονείς του ήσαν ο Αθανάσιος και η Αφένδρα. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού  Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Μάρτιο του 1934 ο Κωνσταντίνος Σαμαράς επέστρεψε στη γενέτειρά του, τα Δηλέρια, προς έναρξη του ιατρικού επαγγέλματος. Έγινε δεκτός στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας. Στον τομέα της ειδικότητας αναγράφεται ως ασκών τη Γενική Ιατρική.

 

Μπρότσης Νικόλαος του Λουκά 

Ο γιατρός, Νικόλαος Μπρότσης γεννήθηκε στον Αμπελώνα της Λάρισας τον Μάιο του 1913. Οι γονείς του ονομάζονταν Λουκάς και Παναγιώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1940 εγκαταστάθηκε στην πόλη της Λάρισας για εργασία και έγινε δεκτός ως μέλος στον οικείο ιατρικό σύλλογο.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1978 διαγράφηκε από τον σύλλογο της Λάρισας προκειμένου να εγγραφεί στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. 

Χαϊδάς Βασίλειος του Μιχαήλ 

Ο Βασίλειος Χαϊδάς, του Μιχαήλ και της Καλλιόπης, γεννήθηκε στον Τύρναβο τον Οκτώβριο του 1911. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές έγινε δεκτός στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά τη απόκτηση του διπλώματος του αρχικά εργάστηκε στην Αθήνα ( μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου 1939). Από την 1η Οκτωβρίου του 1939 μεταγράφηκε στον Ιατρικό Σύλλογο της Λάρισας προκειμένου να εργασθεί στη γενέτειρά του, τον Τύρναβο. 

 

Θώδας Θωμάς του Ιωάννου 

Ο Θωμάς Θώδας του Ιωάννου και της Καλλιόπης γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λάρισας το 1913. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 16 Ιανουαρίου του 1940. Αρχικά ήταν Γενικός Ιατρός, ενώ αργότερα απέκτησε τον τίτλο του Ειδικού Παθολόγου. Αρχικά έγινε δεκτός ως μέλος στον Ιατρικό Σύλλογο Τυρνάβου. Εγκαταστάθηκε αργότερα για εργασία στη Λάρισα (20/4/1945) και έγινε μέλος στον εκεί Ιατρικό Σύλλογο. 

 

Πηγές: 

[1] Ηλιούδης, Γ.(1991). Τυρναβίτες γιατροί κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Πρακτικά συνεδρίου Τυρναβίτικων σπουδών, σελ.207-209.

[2] Δεσιμόνας Νικ. (2017). Η άσκηση της Ιατρικής και οι γιατροί στο Θεσσαλικό χώρο (1881-1940). Διαδακτορική Διατριβή. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Σχολή Επιστημών Υγείας-Τμήμα Ιατρικής. 

Οι φωτογραφίες από Μουλούλης Αθαν.(1935). Ο Τύρναβος και τα χωριά του . 1935 — Θεσσαλικά Χρονικά, 1881-1931, Έκτακτος Έκδοσις. Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο https://ir.lib.uth.gr/xmlui/handle/11615/20585

* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι Διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

[quads id=5]