Γεμάτος δοξασίες για νύμφες μάγισσες και νεράιδες ο θεσσαλικός κάμπος

HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Γεμάτος δοξασίες για νύμφες μάγισσες και νεράιδες ο θεσσαλικός κάμπος

Ο Θεσσαλικός κάμπος από άκρη σε άκρη ,και στα ορεινά του είναι γεμάτος δοξασίες για νύμφες, μάγισσες και νεράιδες.
Οι μάγισσες της Θεσσαλίας διαμόρφωσαν το θυμικό του τόπου,
είχαν τεράστια δύναμη με τα βοτάνια τους και τις μαγικές τους ικανότητες . Η αρχή έγινε με την Μήδεισ που ο Ιάσωνας μας την κουβάλησε από την Ιωλκό.
Οι μάγισσες της Θεσσαλίας είχαν την αποκλειστικότητα του να κατεβάζουν το φεγγάρι.
Γνώριζαν λέει τις κινήσεις της Σελήνης, λίγο πριν της πάρει η NASA δηλαδή.
Όταν γινόταν έκλειψη αυτές έπιαναν δουλειά και με τα μαγικά τους το φεγγάρι εξαφανιζόταν. Είχαν μεγάλη επιρροή στο απλό λαό που λίγα κολλυβογράμματα ήξερε και όχι όλοι, ότι αυτές καθορίζουν τα πάντα. Ο Αριστοφάνης, παρουσιάζει το 423 π.Χ. τον Στρεψιάδη, ένα γέρο Αθηναίο χωριάτη να λέει πως «Μια θεσσαλή μάγισσα αν αγοράσω και τη βάλω να κατεβάσει νύχτα το φεγγάρι και σε στρογγυλή το κλείσω θήκη, σαν καθρέφτη, και μέσα το φυλάω» (Νεφέλες στ. 749-753).

Στις Θεσσαλές μάγισσες αναφέρεται και ο Σωκράτης.
Ο Πλούταρχος αναφέρεται στη μάγισσα Αγλαονίκη που τη θεωρεί κακό παράδειγμα προς μίμηση.
Αυτή γνώριζε αστρονομία και υπολόγιζε πότε έχουμε χάσιμο του φεγγαριού και είχε πείσει τους ανθρώπους ότι κατεβάζει το φεγγάρι.
Στη πραγματικότητα εξαπατούσε τους ανθρώπους, με τις γνώσεις της που τις χρησιμοποιούσε για να χειραγωγεί τους ανθρώπους.

Ο Ιπποκράτης έλεγε χαρακτηριστικά:
« Όταν δηλαδή βγαίνουν και βεβαιώνουν ότι μπορούν να κατεβάσουν από τον ουρανό το φεγγάρι ή να σκοτεινιάσουν τον ήλιο, να κάμουν κακοκαιρία ή καλοκαιρία, βροχές ή ξηρασίες, απέραστη τη θάλασσα ή άγονη τη γη και όλα τα άλλα παρόμοια θαύματα, αδιάφορο αν οι άνθρωποι που επιτηδεύονται αυτά τα πράγματα ισχυρίζονται ότι όλα αυτά γίνονται με ιεροτελεστίες ή με κάποια άλλη γνώση ή δεξιοτεχνία, νομίζω ότι βλασφημούν”.
Δυστυχώς μετά από εκατομμύρια χρόνια η μάγισσες με το σκουπόξυλο εξαφανίστηκαν και παρέδωσαν τα σκήπτρα σε σύγχρονους μάγους.
Οι διάδοχοι των μαγισσών κατάφεραν να διεισδύσουν στην καθημερινότητα σπάζοντας τα όρια του μύθου…

Τα αποτελέσματα μια ματιά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αρκεί.