Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής σεισμόπληκτων και του Δήμου Τυρνάβου,
εγκρίθηκε ψήφισμα που εκφράζει την αγανάκτηση των κατοίκων του Δήμου Τυρνάβου και των χωριών της Ελασσόνας που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «άμεση επισκευή και κατασκευή καινούριων σπιτιών», και «πλήρη αποκατάσταση» των πληγέντων, αποδείχθηκαν σκέτη κοροϊδία. Και ενώ βαδίζουμε προς τον τέταρτο χρόνο βρισκόμαστε ακόμη στοέλεος, και τα χωριά μας ερημώνουν.
Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές όλες εκείνες οι πολιτικέςπου εκλαμβάνουν τις ζωές μας σαν κόστος, την ίδια ώρα που για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και του μεγάλου κεφαλαίου, δαπανώνται τεράστια ποσά.
Φτάνει πια! Διεκδικούμε λύσεις εδώ και τώρα. Διεκδικούμενα ζούμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας. Ζητούμε τη ζωές μας, πίσω.
Σας καλούμε να πάρετε μέρος στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΑΕΦΚ στη Λάρισα, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 το πρωί. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις στις 10.00, στα σεισμόπληκτα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας.
Απαιτούμε:
1. Επιδότηση 100% με κρατική αρωγή της επισκευής και ανακατασκευής των σεισμόπληκτων σπιτιών σύμφωνα μετις τρέχουσες τιμές της αγοράς (1.600 ευρώ/τμ).
2. Διεύρυνση της κρατικής αρωγής, και κάλυψη επιπλέονεπιβαρύνσεων για μηχανικούς, πρόσθετα κοστολόγια, παράβολα για εκταμιεύσεις των χρημάτων.
3. Παράταση των τυπικών προθεσμιών για την υποβολή φακέλων τόσο για τα χαρακτηρισμένα ως κίτρινα όσο και για τα κόκκινα σπίτια. Να μην μείνει κανείς εκτός τωνδιαδικασιών αρωγής. Κανείς που να μην αποκατασταθεί πλήρως, με αιτήσεις φερόμενες ως ληξιπρόθεσμες– εκκρεμείς– απορριπτέες.
4. Επιτάχυνση των διαδικασιών για έκδοση οικοδομικώναδειών, με τυπική παράκαμψη των όρων του συντελεστή δόμησης.
5. Επίλυση γραφειοκρατικών διαδικασιών και καθυστερήσεωνστην εκταμίευση ποσών που έχουν εγκριθεί για την αγορά καινούργιων κατοικιών. Να μην φτάνουμε σε καταστάσειςενώ έχουν εγκριθεί τα αιτήματα, έχουν δοθεί προκαταβολές, πληρώνονται οι τόκοι των εγκεκριμένων δανειοδοτήσεωνκαι την ίδια στιγμή οι άνθρωποι να παραμένουν στα κοντέινερ.
6. Να ξεπεραστούν με πολιτική απόφαση οι τυπικοί όροι χορήγησης των δανείων από μέρους των τραπεζών. Όροι που αποκλείουν με εισοδηματικά, ηλικιακά και άλλα κριτήρια πλείστες των περιπτώσεων των αιτούντων. Να μηναπαιτούνται εγγυητές.
7. Διεύρυνση των όρων επιδότησης ενοικίου, παράταση τωνπροθεσμιών ισχύος, έγκαιρη πληρωμή.
8. Υποβολή όλων των δικαιολογητικών ηλεκτρονικά, χωρίςυποχρέωση υποβολής αποκλειστικά φυσικού φακέλου.
9. Βελτίωση της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών. Δενμπορεί να είναι αποδεκτή η απώλεια φακέλων και εγγράφωνσε κάθε σχετική διαδικασία, είτε αφορά την επιδότηση, είτεαποζημιώσεις, είτε αιτήσεις αρωγής.
10. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών και όλων τωναναγκαίων ειδικοτήτων, της Γενικής ΔιεύθυνσηςΑποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών(ΓΔΑΕΦΚ) και των υπηρεσιών δόμησης, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά ηανοικοδόμηση, η αποκατάσταση και όλες οι σχετικέςπροβλέψεις, χωρίς καθυστερήσεις.
11. Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών) με ισχύ ως την ολοκλήρωση των αποκαταταστάσεων.
12. Να αποζημιωθούν όσοι αποκλείστηκαν λόγωγραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών.
13. Ιδιαίτερη μέριμνα για ζητήματα επαγγελματιών και καταστημάτων. Να αποδοθούν οι χρηματικές αποζημιώσειςυλικών ζημιών από την Περιφέρεια όλων των ελευθέριωνεπαγγελμάτων– εμπορικών δραστηριοτήτων ή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς μέχρι σήμερα αποδόθηκε μόνο το 20% από αυτές.
14. Αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος και ένταξη όσωναπεντάχθηκαν από το σύστημα, λόγω παύσης τηςεπαγγελματικής δραστηριότητας.
15. Κάλυψης της απώλειας εισοδήματος για τις ενεργέςδραστηριότητες, των επαγγελματιών δηλαδή που δενέκλεισαν τις επιχειρήσεις τους πλην όμως υφίσταται πραγματική αδυναμία άσκησης της επαγγελματικής τουςδραστηριότητας λόγω εκκρεμουσών αποκαταστάσεων τηςκτιριακής υποδομής όπου στεγάζονται οι άνωδραστηριότητες.
16. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ– ΕΦΚΑ– Επιστρεπτέεςπροκαταβολές, τέλος επιτηδεύματος και εξαίρεση από τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των πληγεισώνεπαγγελματικών δραστηριοτήτων. Αποζημίωση λόγωαπωλειών επαγγελματικού εξοπλισμού άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενου με το σεισμό.
17. Ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων, συλλογή των μπάζων. Απόδοση στο Δήμο Τυρνάβου του ποσού 210.000 ευρώ για την κατεδάφιση 60 κτιρίων, το οποίο παρά τις δεσμεύσειςδεν έχει εκταμιευθεί από το Υπουργείο ΠολιτικήςΠροστασίας.
18. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίωνειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένεςυπηρεσίες στο Δήμο και την Περιφέρεια.
19. Να εξασφαλιστεί, με κρατική χρηματοδότηση ο αντισεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων του Δήμου Τυρνάβου. Να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση και επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία του δήμου σε μόνιμη και σε σταθερή βάση.
20. Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικήςθωράκισης σε όλο το δήμο και συνολικά στο νομό Λάρισας, με κρατική χρηματοδότηση.
21. Γενναία χρηματοδότηση του Δήμου Τυρνάβου από τονκρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορεί να πάρει επιπλέονμέτρα στήριξης των πληγέντων.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: Facebook, Instagram, Google News, YouTube, X και TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.