HomeΠαιδί - Εκπαίδευση

Φιλοξενία μαθητριών του σχολείου Ogres Kalna Pamatskola της Λετονίας στο 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου

Φιλοξενία μαθητριών του σχολείου Ogres Kalna Pamatskola της Λετονίας στο 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου

Το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου είχε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να φιλοξενήσει, από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου 2025, μια ομάδα πέντε μαθητριών και δύο εκπαιδευτικών από το σχολείο Ogres Kalna Pamatskola της Λετονίας.

 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA121, το οποίο υλοποιεί το σχολείο της Λετονίας, με τίτλο: «Καλή ανταλλαγή θετικών κοινωνικών πρακτικών για τη δημιουργία ενός συναισθηματικού περιβάλλοντος μάθησης. Αύξηση της αυτοκατευθυνόμενης διδακτικής ικανότητας των μαθητών».

IMG 20250406 183547

Το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου ανταποκρίθηκε με χαρά στο αίτημα συνεργασίας, ενισχύοντας έτσι το πνεύμα εξωστρέφειας και πολιτισμικής ανταλλαγής.

IMG 20250406 183554

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις δύο χώρες συνεργάστηκαν σε ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας , που χρησιμοποιεί το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου .

IMG 20250406 183614

Συγκεκριμένα, οι μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικά ψηφιακά μαθήματα στα Μαθηματικά, τη Γεωγραφία από την Μαθηματικό κ. Γκαλίτσιου Βάσω και την κ. Μαγαλιού Ελένη και Μουσικής από την κ. Κουτσιμανή Τατιάνα.

IMG 20250406 183601

Τέλος συνεργάστηκαν σε παιχνίδια και δράσεις οικολογικής ευαισθητοποίησης της Περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου, ενώ είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με εκπαιδευτικά 3D παιχνίδια κατασκευής των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου και να συμμετάσχουν σε ένα συναρπαστικό «κυνήγι θησαυρού» μέσω μαθηματικών γρίφων.

IMG 20250406 183608

Παράλληλα, υλοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης ενσυναίσθησης, επικεντρωμένο στη στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες, από την Ψυχολόγο κ. Βασιλική Ξηρομερίτη και την Κοινωνική Λειτουργό κ. Μαρία Ντάμπου του σχολείου μας.

Μια ξεχωριστή εμπειρία αποτέλεσε η επίσκεψη στο Joist Innovation Park, όπου οι μαθητές πειραματίστηκαν με τη ρομποτική και την εικονική πραγματικότητα, αναπτύσσοντας έτσι δεξιότητες STEM. Επίσης ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Από τον Τροχό στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια Σύντομη Ιστορία της Καινοτομίας – ΜΕΡΟΣ IV – 3η και 4η Βιομηχανική Επανάσταση». η οποία εστιάζει στην ιστορία των τελευταίων δύο βιομηχανικών επαναστάσεων, τιμώντας παράλληλα την αδιάκοπη πρόοδο της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Η πολιτιστική διάσταση της ανταλλαγής δεν έλειψε, καθώς μαθητές και καθηγητές, κατά την τελετή καλωσορίσματος, αντάλλαξαν τραγούδια, χορούς, έθιμα και παραδόσεις των δύο χωρών, ενισχύοντας τη διαπολιτισμική κατανόηση και φιλία. Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε στις 19 Μαρτίου η εκδρομή στα Μετέωρα, όπου οι φιλοξενούμενοι μας μαζί με τους μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μοναδικό φυσικό τοπίο και την ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά της περιοχής μας καθώς και η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας που εντυπωσίασε όλους τους συμμετέχοντες.

Η φιλοξενία των μαθητών και καθηγητών από τη Λετονία αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, ενισχύοντας τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων. Οι μαθητές μας αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις, ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας και καλλιέργησαν σημαντικές φιλίες, που είμαστε βέβαιοι ότι θα διαρκέσουν στο χρόνο.

Για μία ακόμη φορά, αποδείχθηκε ότι η εκπαίδευση, η συνεργασία και η εξωστρέφεια αποτελούν θεμελιώδεις αξίες του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου, το οποίο παραμένει ανοιχτό σε δράσεις που ενισχύουν τη μαθησιακή εμπειρία και την πολιτιστική αλληλεπίδραση. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της όμορφης εκπαιδευτικής συνάντησης!

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.