HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευαγγελία Λιακούλη – Άννα Βαγενά για την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Στέλιου Τσιανίκα με τίτλο «Ζωντανή μνήμη»

Ευαγγελία Λιακούλη – Άννα Βαγενά για την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Στέλιου Τσιανίκα με τίτλο «Ζωντανή μνήμη»

Ε. Λιακούλη: «Ο Στέλιος Τσιανίκας κρατάει ‘ζωντανή’ τη μνήμη του Τόπου μας, συνομιλώντας τολμηρά με το παρελθόν»

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Στέλιου Τσιανίκα με τίτλο «Ζωντανή μνήμη» που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολή του Δήμου Αγιάς, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία στη δήλωσή της, επεσήμανε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, καλωσορίζουμε το  βιβλίο του συμπατριώτη μας Στέλιου Τσιανίκα, που επιχειρεί να μας επαναφέρει τις ‘ζωντανές μνήμες’, καταθέτοντας ένα πολιτικό, πολιτιστικό και αισθητικό ‘περιουσιολόγιο’ της Ανατολής  Αγιάς.

Κυρίαρχο πρόσωπο σε αυτή την ιστορική αναδρομή είναι η Γυναίκα του χωριού που βίωσε το σκληρό πρόσωπο του πένθους και της απώλειας του πατέρα, του αδερφού, του συζύγου, του γιου.

Η Γυναίκα, ανά τους αιώνες, σε όλους τους αιματηρούς πολέμους και τις εμφύλιες τραγωδίες, είναι αυτή που «θρηνεί και οδύρεται». Ο γυναικείος θρήνος περιγράφεται στα ομηρικά έπη, μέσα από ανατριχιαστικές σκηνές με πρωταγωνίστριες τη Θέτιδα, τη Βρισηίδα, την Ανδρομάχη, την Εκάβη, την Ελένη. 

Με περίτεχνο τρόπο, ο Στέλιος Τσιανίκας καταφέρνει να συνδέσει τον αρχαίο θρήνο των Γυναικών του Ομήρου και της ελληνικής τραγωδίας με την οδύνη των Γυναικών της Ανατολής, ξαναφέρνοντας στη μνήμη μας σκηνές και εικόνες που όλοι μας έχουμε ζήσει ή ακούσει και έχουν χαραχτεί βαθιά στην καρδιά και στη ψυχή μας. Παράλληλα, γίνεται οικουμενικός, διαχρονικός και διαθεματικός, συνδέοντας εποχές , πρόσωπα και καταστάσεις, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα, για τις παλιές και σύγχρονες τραγωδίες του Ανθρώπου, που αποτυπώνουν, διδάσκουν και οδηγούν .

Γιατί, εάν θέλουμε να κρατήσουμε τη ‘μνήμη ζωντανή’, όπως αναφέρει και ο τίτλος του βιβλίου, πρέπει να συνομιλούμε διαρκώς με το παρελθόν και να καταγράφουμε τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες και τα βιώματα όλων όσοι γνωρίζουν, πριν αυτά σβήσουν με το πέρασμα των χρόνων. Και για το λόγο αυτό, απευθύνουμε στον Στέλιο Τσιανίκα,  τον ανυπόκριτο σεβασμό μας και ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’.

Πολλά συγχαρητήρια επίσης, στον Δήμο Αγιάς και στο Βιβλιοπωλείο «Παράθυρο στον κόσμο», για την διοργάνωση και τη φροντίδα της παρουσίασης ενός βιβλίου , που τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Εύχομαι ολόψυχα, καλοτάξιδη πορεία, με ούριο άνεμο στο εξαιρετικό βιβλίο του Στέλιου Τσιανίκα. 

Είμαι σίγουρη ότι το έργο του θα συνεχίσει να αποτελεί ηχηρή παρουσία στα ιστορικά και πολιτιστικά δρώμενα του νομού μας…».

 

 

«Η Άννα Βαγενά στην Ανατολή, στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Τσανίκα  ‘’Ζωντανή μνήμη’’»

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Τσανίκα ‘’Ζωντανή μνήμη’’ στην Ανατολή Κισσάβου, παραβρέθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άννα Βαγενά και έκανε την εξής δήλωση: 

«Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Στέλιου Τσανίκα και παραβρέθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου του. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην κατάμεστη από κόσμο πανέμορφη πλατεία της Ανατολής. Ήταν μια βραδιά που ξεχώριζε, μια βραδιά γεμάτη πνευματικότητα. 

Με το  βιβλίο του αυτό ο Στέλιος Τσανίκας στην πραγματικότητα εκτελεί ένας χρέος. Ανασύρει από την λήθη και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή στην μνήμη μας την δύσκολη ιστορικά περίοδο του 1940-1950. Αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς αυτής της περιόδου (130 κάτοικοι της Ανατολής δολοφονήθηκαν την σκληρή περίοδο του Εμφύλιου). Σκύβει με σεβασμό μπροστά στον ασύλληπτο πόνο της μάνας που χάνει το παιδί της. 

Γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: “…Η γιαγιά Λούκαινα, χάνει μέσα σε μια δεκαετία 3 παιδιά. Τον Γιώργο στην Αλβανία στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Τον Χαρίλαο και τον Χρίστο στον εμφύλιο. Εξομολογείται στην κόρη της Ευδοξία, πως κάθε μέρα κλείνεται στο σπίτι της το οποίο έβαψε μαύρο, ρίχνοντας στο ασβέστη καρβουνόσκονη. Τα βράδια κάθεται στη ρίζα μιας καρυδιάς και θρηνεί…”

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας του αναφέρεται στα ‘’τέκνα’’ της Ανατολής, που διέπρεψαν στην νεότερη ιστορία του τόπου σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δείχνοντας έτσι ότι η ζωή συνεχίζεται στο πανέμορφο αυτό χωριό του Κισσάβου.»

[quads id=5]