Εβδομήντα χρόνια Άγιος Γεώργιος Αμπελώνα (1953-2023)

HomeΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εβδομήντα χρόνια Άγιος Γεώργιος Αμπελώνα (1953-2023)

Γράφει ο Απόστολος Παπαϊωάννου

Συμπληρώνονται φέτος εβδομήντα χρόνια από το 1953, που οι τότε κάτοικοι του Αμπελώνα έκτισαν τον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο μιας έκτασης 40 περίπου στρεμμάτων, 100 περίπου μέτρα βόρεια του μεγαλοπρεπούς Ι. Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που είναι ο Μητροπολιτικός Ι. Ν. του Αμπελώνα, πολιούχος και προστάτης της πόλης μας.

Πρόκειται για έναν μονόχωρο, ορθογώνιο και μικρού ύψους Ναό, που ως το 1982 ήταν κρυμμένος πίσω από πυκνή βλάστηση από δέντρα, θάμνους και καλάμια, που καταλάμβαναν το γύρω χώρο και μόνο από κάποια στενά χωμάτινα δρομάκια μπορούσε να τον επισκεφθεί, όποιος επιθυμούσε να ανάψει ένα κεράκι στη χάρη του.

Από το 1983, που ξεκίνησε να λειτουργεί στο χώρο αυτό η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα ο Ιερός αυτός Ναός αναδείχθηκε περισσότερο, μπήκε στη ζωή του κόσμου και ξεκίνησαν να γίνονται εκεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες θρησκευτικού περιεχομένου από κληρικούς και θεολόγους, καθώς και Θείες Λειτουργίες, αλλά και βαπτίσεις, γάμοι και κηδείες από τους ιερείς της Παναγίας, όταν για διάφορους λόγους δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο κεντρικός Ναός.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν από τους ιερείς της Παναγίας, τον Παπα- Νεκτάριο Φωκίδη και τον Παπα- Γεώργιο Χαρισούλη, πολλές εργασίες βελτίωσης του Ιερού Ναού για να γίνει περισσότερο λειτουργικός και να μπορεί να δέχεται περισσότερους πιστούς.

Αναφέρουμε την κατασκευή ενός στεγάστρου στη νότια πλευρά, την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα αλουμινίου με διπλά τζάμια, την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης και τη γενική εσωτερική εικονογράφηση, που κυριολεκτικά άλλαξε την εμφάνισή του.

Τα δύο τελευταία χρόνια, ύστερα από το σεισμό που προξένησε κάποιες ζημιές στο Ι.Ν. της Παναγίας, ο Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου χρησιμοποιείται ως κύριος Ναός για την τέλεση των πάσης φύσεως λειτουργιών και μυστηρίων σε μόνιμη βάση.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.