HomeΓΥΝΑΙΚΑ

Η ερώτηση που θα σε βοηθήσει να αποσυμφορήσεις την ντουλάπα σου

Η ερώτηση που θα σε βοηθήσει να αποσυμφορήσεις την ντουλάπα σου

Τα επιπλέον ρούχα που έχεις στη ντουλάπα σου δημιουργούν χάος και σε αποσυντονίζουν.

 

Η ντουλάπα μας αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία του σπιτιού μας. Εκεί μέσα βρίσκονται μικροί και μεγάλοι θησαυροί που είναι αυτοί που μας καθορίζουν το καθημερινό μας ντύσιμο. Πολλές φορές όμως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να έχουμε δημιουργήσει από ένaα μέρος με θησαυρούς, ένα σημείο που μπορεί να μας δημιουργεί στρες από τα πολλά και άσχετα ρούχα και αξεσουάρ που έχουν μαζευτεί.

Όταν υπάρχουν τόσα πολλά να αντιμετωπίσεις στον εξωτερικό κόσμο, ο εσωτερικός σου κόσμος δηλαδή το σπίτι σου, θα πρέπει να είναι μια ουδέτερη ζώνη όπου θα  νιώθεις πιο άνετα. Είναι πολύ εύκολο όμως να αφήσουμε να εισχωρήσει λίγη αρνητικότητα και αυτή συνήθως εντοπίζεται στη γκαρνταρόμπα μας. «Η ντουλάπα σας είναι ένα πραγματικά μαγικό μέρος, επειδή επηρεάζει τη διάθεση σας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο χώρο στο σπίτι σας», λέει η Cassandra Aarssen, ειδική στην οργάνωση και δημιουργός του Clutterbug.

Η τοξική ακαταστασία που δημιουργείται με ρούχα που δε χρειάζεσαι

Η Aarssen μας εξηγεί ότι όταν ανοίγουμε τη ντουλάπα μας κι ερχόμαστε αντιμέτωπες με ρούχα που δε μας ταιριάζουν ή δε μας πηγαίνουν πλέον, αυτό θεωρείται τοξική ακαταστασία. Για τον λόγο αυτό, το να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα (declutter) στη ντουλάπα σου, ξεπερνά ακόμη και την οργάνωση και την τακτοποίηση των ρούχων, καθώς με το declutter μπορείς να ετοιμάζεσαι το πρωί ευκολότερα και αυτό είναι μια πράξη αυτοαγάπης. Μας λέει πως πρέπει να απομακρύνουμε ό, τι δε χρειαζόμαστε και με την τεχνική της θα μπορέσουμε να μη μαζεύουμε αντικείμενα που μας είναι περιττά.

 

Κάνε το 30λεπτο ξεκαθάρισμα της ντουλάπας

Θα χρειαστούμε ένα χρονόμετρο για να ακολουθήσουμε τη δοκιμασμένη τεχνική της Aarssen η οποία θα μας κάνει να ενεργήσουμε αποτελεσματικά σε αυτή τη διαδικασία αποσυμφόρησης. Για αρχή, δεν πρόκειται να δουλέψουμε σε ολόκληρη τη ντουλάπα, μας λέει η Aarssen. Αντίθετα, αυτή η στρατηγική μας επιτρέπει να δουλέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε και να συνεχίσουμε κάποια άλλη στιγμή χωρίς κανένα άγχος. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Κάνοντας μια ερώτηση στον εαυτό μας.

«Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σταθείτε μπροστά από τη ντουλάπα σας και να πιάσετε μία κρεμάστρα», λέει η Aarssen. «Τη βγάζετε και ρωτάτε τον εαυτό σας: “αισθάνομαι καλά με αυτό σήμερα;” – σε αυτή την ερώτηση απαντάτε με ένα ναι ή ένα όχι». Αν η απάντηση σου είναι όχι, το βάζεις στο κρεβάτι, αν είναι ναι, το επιστρέφεις στη ντουλάπα και γυρίζεις την κρεμάστρα ανάποδα. Αυτό σου επιτρέπει να δεις τι έχει βγάλει και τί όχι.

Αυτή η απλή κίνηση θα σε κάνει να κινηθείς γρήγορα. Δε χρειάζεται πλέον να αναλώνεσαι στα «τι θα γινόταν αν». Φυσικά, αν νιώθεις ότι το αντικείμενο εξακολουθεί να έχει νόημα -για παράδειγμα, είναι εποχιακό- και σου φέρνει θετικές σκέψεις στο μυαλό σου, τότε μπορείς να το τοποθετήσεις στο κρεβάτι προς το παρόν. Αν όμως το αντικείμενο σου φέρνει μόνο αρνητικά συναισθήματα, ήρθε η ώρα να το αφήσεις.

Τί κάνεις με τα ρούχα στο κρεβάτι

Χώρισε τα σε σωρούς έτσι ώστε κάποια να αποθηκεύσεις και κάποια να τα δωρίσεις. Για τα αντικείμενα που δε θα κρατήσεις και θα ξεφορτωθείς τοποθέτησε σε ένα άλλο σημείο. Για τα ρούχα που μένουν, θα πρέπει να τα αποθηκεύσεις κατάλληλα. Η Aarssen συνιστά την αποθήκευση κάτω από το κρεβάτι ή να τα τοποθετήσεις ψηλά ή χαμηλά στη ντουλάπα σου.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα 30 λεπτά με διάφορους τρόπους

  1. Μπορείς να αφιερώσεις  όλο το χρόνο για να ψάξεις τα ρούχα σου και να αφιερώσεις το μισό χρόνο για να ασχοληθείς με αυτά που βρίσκονται στο κρεβάτι.
  2. Μπορείς να αποσυμφορήσεις τη ντουλάπα  για 10 λεπτά, να ασχοληθείς με ό,τι βρίσκεται στο κρεβάτι για 10 λεπτά και να αφιερώσεις τα τελευταία 10 λεπτά στο συμμάζεμα (σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα από υπολείμματα και σκόνη).

Το καλύτερο είναι ότι αυτή την εργασία μπορείς να την επαναλάβεις και να τη συνεχίσεις αργότερα καθώς γνωρίζεις ποια αντικείμενα έχεις βγάλει από τη γκαρνταρόμπα σου. Η Aarssen μας δίνει μια επιπλέον συμβουλή: « Το να “διώξετε” κάποια ρούχα  μπορεί να σας είναι δύσκολο ειδικά όταν τα πετάτε σε μια σακούλα σκουπιδιών. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε την αρνητικότητα του να ξεφορτωθείτε κάτι αντί να σας δημιουργήσει θετικότητα. Όταν δωρίζετε αντικείμενα, σκεφτείτε να τα βάζετε σε διαφανείς σακούλες και να τις ονομάζετε “σακούλες δώρου”. Αυτή η απλή αλλαγή είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αλλαγή της νοοτροπίας σας σχετικά με το ξεσκαρτάρισμα. Όταν αποκαλούμε τις σακούλες δωρεάς ρούχων μας, σακούλες δώρου, έχουμε πολύ μεγαλύτερο κίνητρο να χαρίσουμε αυτά τα όμορφα ρούχα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη από ό,τι αν τα βάζαμε σε μια σακούλα σκουπιδιών».

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter

πηγή