HomeΥΓΕΙΑ

Έρευνα έριξε φως στο γιατί μερικοί άνθρωποι δεν κολλάνε κορονοϊό

Έρευνα έριξε φως στο γιατί μερικοί άνθρωποι δεν κολλάνε κορονοϊό

Φως στο γιατί μερικοί άνθρωποι δεν κολλάνε κορονοϊό, έριξαν οι ερευνητές.

Για πρώτη φορά 36 υγιείς άνθρωποι που δεν είχαν κολλήσει ποτέ κορονοϊό, μολύνθηκαν -σκόπιμα- με τον ιό που προκαλεί την ασθένεια του κορονοϊού

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα στις ρινικές τους οδούς ανταποκρίθηκε με νέο τρόπο, καθαρίζοντας γρήγορα τον ιό προτού καταφέρει να προχωρήσει περαιτέρω.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για θεραπείες και εμβόλια που μιμούνται αυτές τις φυσικές άμυνες, όχι μόνο για τον Covid, αλλά ενδεχομένως και άλλες ασθένειες.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν πώς ανταποκρίνεται το σώμα σε μια νέα ασθένεια

Ο Δρ Μάρκο Νίκολιτς, συγγραφέας της μελέτης στο University College του Λονδίνου και επίτιμος σύμβουλος στην αναπνευστική ιατρική, δήλωσε:

«Έχουμε τώρα μια πολύ μεγαλύτερη αντίληψη του πλήρους φάσματος των ανοσολογικών αποκρίσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη πιθανών θεραπειών και εμβολίων που μιμούνται αυτές τις φυσικές προστατευτικές αποκρίσεις».

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Nature, παρουσιάζουν ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα για το πώς ανταποκρίνεται το σώμα στην έκθεση στον Covid ή σε οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι μπορεί τα συγκεκριμένα ευρήματα να βοηθήσουν και σε άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη, και παρόλο που η μελέτη εξέτασε μόνο τον Covid, είναι πολύ πιθανό κάποια από τα ευρήματα να είναι παρόμοια και σε άλλες λοιμώξεις.

Πώς έγινε το πείραμα

Στο πλαίσιο μελέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, χορηγήθηκε σε 36 υγιείς ανθρώπους ο ιός από τη μύτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το αίμα και την περιοχή της μύτης, καθώς και τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού σε 16 εθελοντές, πριν και μετά τη μόλυνση.

Οι ομάδες του Ινστιτούτου Wellcome Sanger και του UCL χρησιμοποίησαν στη συνέχεια μια τεχνολογία που ονομάζεται αλληλουχία ενός κυττάρου για να δημιουργήσουν ένα σύνολο δεδομένων με περισσότερα από 600.000 μεμονωμένα κύτταρα.

Σε όλους όσους συμμετείχαν στη μελέτη, η ομάδα ανακάλυψε πράγματα τα οποία δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως και σχετίζονται με την άμεση ανίχνευση του ιού.

Αυτό περιελάμβανε την ενεργοποίηση εξειδικευμένων ανοσοκυττάρων στο αίμα και τη μείωση των φλεγμονωδών λευκών αιμοσφαιρίων που κανονικά κατακερματίζονται και καταστρέφουν τα παθογόνα.

Τα άτομα που μπόρεσαν να καταπολεμήσουν αμέσως τον ιό δεν εμφάνισαν μια τυπική εκτεταμένη ανοσολογική απόκριση, αλλά αντίθετα παρουσίασαν ανοσία που δεν είχαν δει ποτέ πριν, λένε οι ερευνητές.

Ο Δρ Rik Lindeboom, συγγραφέας της μελέτης στο Ινστιτούτο Καρκίνου της Ολλανδίας, είπε: «Αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία να δούμε πώς μοιάζουν οι ανοσολογικές αντιδράσεις όταν αντιμετωπίζουμε ένα νέο παθογόνο ιό – σε ενήλικες χωρίς προηγούμενο ιστορικό Covid- 19, σε ένα περιβάλλον όπου παράγοντες όπως ο χρόνος μόλυνσης μπορούσε να ελεγχθεί».

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter

πηγή